REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos lyderis, Seimo narys Gediminas Vagnorius ragina Respublikos prezidentą, Vyriausybės bei Seimo vadovus nedelsiant atstatydinti padėties žemės ūkyje nebekontroliuojantį žemės ūkio ministrą Jeronimą Kraujelį ir kitus Žemės ūkio ministerijos ir apskričių vadovus, kurie leido pavaldiems žemėtvarkininkams grobstyti Lietuvos žmonių turtą.

REKLAMA
REKLAMA

"Jei šalies vadovams pritrūks politinės valios teisinei tvarkai žemės ūkyje ir žemėtvarkoje atstatyti, jiems teks asmeninė atsakomybė už galimas sunkias pasekmes", - pareiškė Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos pirmininkas.

REKLAMA

Pasak jo, neatsakingai vykdomos žemės politikos klaidos ir mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas įgauna chronišką nekontroliuojamą pavidalą. Absurdiškai nusmukdytos pieno ir gyvulių supirkimo kainos, G. Vagnoriaus manymu, pažeidė rinkos pusiausvyrą ir toliau prieš stojant į Europos Sąjungą pavojingai mažina žemės ūkio gamybos lygį.

Apie tai, jog Žemės ūkio ministerijos ir Vyriausybės vadovai nebekontroliuoja padėties kaime, pasak Nuosaikiųjų konservatorių lyderio, liudija ne tik naujai bręstančios žemdirbių akcijos ar riaušės, bet ir nebaudžiamas valdininkų geriausių žemės sklypų grobstymas, dangstantis žemės grąžinimu.

REKLAMA
REKLAMA

"Kai kurių valdininkų nebaudžiamai organizuotas žemės sklypų grobstymas ne tik pažeidžia galiojančius įstatymus, kurių kažkodėl nenori matyti ir, prireikus, nenori taisyti politinė valdžia, bet ir užtraukia, kaip įprasta demokratinėse teisinėse valstybėse, Vyriausybės įstaigų vadovų asmeninę atsakomybę už pavaldžių tarnybų veiklos nekontroliavimą", - teigia Seimo narys G. Vagnorius.

Pasak jo, priešingai nei kitos valstybės kandidatės, Lietuvos žemės ūkio ministerija ir Vyriausybė prieš stojant į Europos Sąjungą 2000-2002 metais niekieno neverčiama net penktadaliu sumažino pagrindinių žemės ūkio produktų gamybą, taip sumažindama ir ilgalaikes kvotas. G. Vagnorius apgailestauja, kad, atsisakiusi įprastų Europoje žemės ūkio produktų kainų palaikymo svertų, šalies politinė valdžia toliau neatsakingai mažina gamybą ir dėl to jau kyla realus pavojus, kad 2004 ir 2005 metais šalies žemės ūkis negalės gauti net ir pagal sumažėjusias kvotas Lietuvai numatytos finansinės paramos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Užuot kitų valstybių pavyzdžiu palaikiusi normalias pieno supirkimo kainas, Lietuvos Vyriausybė ir Žemės ūkio ministerija be realios naudos iššvaistė per 100 mln. litų mokesčių mokėtojų lėšų, susigalvojusi niekur netaikomas ir teisės principams prieštaraujančias diskriminacines išmokas už laikomas karves ir neskaidrias išmokas pieno perdirbimo fabrikams", - teigia ekspremjeras, Seimo narys G. Vagnorius.

Nors Vyriausybė, imdama iš šalies biudžeto 100 mln. litų ir organizuodama neįstatymines šių pinigų dalybas, žadėjo pieno supirkimo kainas išlaikyti bent praėjusių metų lygio, kaip ir reikėjo tikėtis, įvyko, anot G. Vagnoriaus, priešingai. Pasak jo, pagrindinio žemės ūkio produkto kainos liko beveik per pusę mažesnės už realią savikainą, o pieno gamyba dėl to toliau smukdoma.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų