REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto taryba trečiadienį (06.25) pagaliau užbaigė daugiau kaip du mėnesius sostinėje trukusią bevaldystę - sostinės meru iš naujo išrinktas 35 metų Liberalų ir centro sąjungos vadovas Artūras Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA

Į posėdį susirinkusiems Tarybos nariams buvo pasiūlytos tos pačios kandidatūros kaip ir prieš dvi savaites, kai A. Zuokas bei 62 metų socialdemokratas Gediminas Paviržis surinko vienodą skaičių - po 25 - balsus.

REKLAMA

Lemiamuose rinkimuose dalyvavo visi sostinės tarybos nariai, nors socialdemokratas Rimantas Vaitkus bei liberalas Vilmantas Drėma atvyko kiek pavėlavę.

Atidarius balsadėžę paaiškėjo, kad A. Zuoko kandidatūrą parėmė 26 Tarybos nariai. Jo konkurentas G. Paviržis surinko 24 balsus. Vienas biuletenis pripažintas negaliojančiu.

Kitaip negu per ankstesnius rinkimus, kai visuose savivaldybės koridoriuose ir kabinetuose tvyrojo įtampa ir tvenkėsi audros, šįkart buvo aiškiai juntamas emocinis štilis. Atrodė, kad rinkimų baigtį visi balsuojantys jau žino iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA

A. Zuoką dalis susirinkusiųjų pasitiko kukliais plojimais jau prieš posėdžio pradžią. Kai jis įžengė į salę balsavimui pasibaigus ir neoficialūs rezultatai jau buvo žinomi, buvo sutiktas drąsiais plojimais. O kai Balsų skaičiavimo komisijos pirmininkas Audrius Rudys paskelbė oficialius rezultatus, pratrūko pergalės šūksmai ir ovacijos. Puošnia juoda suknia pasidabinusi mergina išrinktajam merui įteikė prašmatnią geltonų gėlių puokštę.

Nors rinkimų išvakarėse A. Zuoko šalininkai minėjo kur kas optimistiškesnį rinkimų rezultatą - gauti net 30 rėmėjų balsų - ir tokia persvara naujasis meras sakė esąs patenkintas, nes stabilumo dabar teikia naujoji koalicijos sutartis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Rezultatai nėra netikėti. Šiaip ar taip, sudarius oficialią koaliciją, be abejo, buvo tikėtasi palankaus sprendimo", - žurnalistų būriui sakė A. Zuokas.

Kaip jau skelbta, koalicinį susitarimą prieš mero rinkimus trečiadienį pasirašė trijų A. Zuoką remiančių partijų - Tėvynės sąjungos, Liberalų ir centro sąjungos bei socialliberalų - atstovai.

A. Zuoko žodžiais, realiai skaičiuojant, ir buvo tikimasi gauti nuo 26 iki 28 balsų. Naujasis meras neatsakė į klausimą, kas tie du tarybos nariai, kurie šių vilčių nepateisino: "Aš nesu burtininkas ir neužsiiminėju tuo, kas buvo praeityje", - pabrėžė jis.

REKLAMA

Tačiau A. Zuokas prisipažino žinąs, kuris tarybos narys sąmoningai sugadino biuletenį - tiesiog nebalsavo - nes jam esanti priimtina ir jo, ir pono G. Paviržio kandidatūra.

"Balsavimas buvo slaptas", - tepasakė A. Zuokas, kai žurnalistai paprašė šį asmenį įvardyti.

Pagaliau pasibaigusią bevaldystę sostinėje A. Zuokas teigė laikąs ne savo ir ne kokios nors koalicijos pergale - tai esąs rinkėjų ir jų valios pergalės ženklas (Lietuvos liberalų ir centro sąjungos atstovai sostinės taryboje gavo daugiausiai - 18 - mandatų). A. Zuokas teigė siūlysiąs Tarybai įvesti trijų vicemerų pareigybes vietoj anksčiau buvusių dviejų. Jo žodžiais, vicemerai greičiausiai bus išrinkti kitą savaitę.

REKLAMA

Nekonkretizuodamas pavardžių, naujasis meras vis dėlto nepaliko daug vilčių galimam kandidatui į vicemerus Gediminui Paviržiui.

"Šiandien situacija yra šiek tiek kita. Yra oficiali dauguma, aš turiu įsipareigojimus oficialiai daugumai ir bet kokį sprendimą dėl kandidatūrų turiu suderinti su savo koalicijos partneriais. Aš, kaip žmogus, norėčiau jį siūlyti, nors turiu pripažinti, kad socialdemokratai tų pažadų, kuriuos jie man teikė, deja, nė karto nėra įvykdę", - aiškino A. Zuokas.

A. Zuokas mero poste prieš tai dirbo pustrečių metų, o G. Paviržis - tik penkias dienas, kol jo ir jo pirmojo pavaduotojo Juozo Imbraso įgaliojimus po balandžio 9-osios rinkimų sustabdė teismas.

Rinkimų rezultatus teismui buvo apskundę A. Zuoko šalininkai, kadangi minėtame sostinės Tarybos posėdyje pažeisdami Konstituciją dalyvavo ir balsavo trys parlamentarai bei du Vilniaus apskrities viršininko administracijos pareigūnai.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų