REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas antradienį numato skelbti nutarimą dėl senosios redakcijos Baudžiamojo kodekso (BK) normų, kurių griežtumas neleido skirti švelnesnės kaip 5 metai įkalinimo bausmės nedeklaruotą uždarbį per Lietuvos sieną vežusiam Latvijos dviratininkui Jurijui Silovui.

REKLAMA
REKLAMA

2002 metų balandžio 11 dienos Kauno apygardos teismo nuosprendžiu sportininkas už didelio masto kontrabandą buvo nuteistas kalėti 5 metus ir daugiau kaip 3 mėnesius praleido Pravieniškių sustiprintojo režimo pataisos darbų kolonijoje. Jo skundą nagrinėjęs Apeliacinis teismas praėjusių metų birželio 27 dieną J. Silovą paleido už 20 tūkst. litų užstatą. Dėl BK normų atitikimo Konstitucijai kreiptasi į Konstitucinį Teismą.

REKLAMA

Abejones dėl tų pačių senojo BK straipsnių savo kreipimesi išreiškė ir Panevėžio apygardos teismas. Čia laukiant KT nutarimo sustabdyta Laimo Jackevičiaus baudžiamoji byla. Nors teisiamasis savo kaltę pripažįsta ir išlaiko du mažamečius vaikus, pagal senojo BK reikalavimus už didelio masto kontrabandą teismas jam negalėjo skirti švelnesnės kaip 5 metai laisvės atėmimo bausmės.

Nuo gegužės 1-osios įsigaliojus naujajam Baudžiamajam kodeksui, ginčijama senojo BK 45 straipsnio 4 dalis (1998 m. liepos 2 d. redakcija) ir 312 straipsnio 3 dalis (1998 m. vasario 3 d. redakcija), kurioje numatyta minimali 5 metų laisvės atėmimo bausmė, nebegalioja. Rengdami nuosprendžius, teismai perkvalifikuoja kaltinimus pagal naujojo kodekso normas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip pabrėžta posėdyje, Konstitucinis Teismas turi pareigą išnagrinėti ginčijamą teisės normą, jeigu dėl jos kreipėsi bylą nagrinėjantis teismas.

Latvijos pilietis J. Silovas Marijampolės teritorinės muitinės Kalvarijos kelio poste buvo sulaikytas 2001 metų spalio 8 dieną už tai, kad kirsdamas sieną nedeklaravo įvairios valiutos, kurios bendra vertė - apie 262 tūkst. litų.

Teismo jis buvo apkaltintas gabenęs stambaus masto kontrabandą ir nuteistas 5 metų laisvės atėmimu. Teismas taip pat paskyrė 125 tūkst. litų baudą, areštavo 500 litų turto, konfiskavo per sieną vežtus pinigus, du automobilius bei kitus daiktus. Po nuosprendžio J. Silovas jis buvo suimtas teismo salėje.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų