REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį vakare (2003 m. birželio 9 d., 21 val.) LRT kanalu transliuotos laidos “Paskutinė kryžkelė” diskusijos metu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas laidos dalyviams ir žiūrovams pateikė akivaizdžiai neteisingus ir žmones klaidinančius faktus apie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Lietuvos Respublikos Seimo svarstomą Lyties pakeitimo įstatymo projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijos “Kas yra lyties keitimas: liguistos užgaidos tenkinimas ar pagalba žmogui?” metu ponas Juozas Olekas teigė, kad laidos vedėjų ir sveikatos apsaugos ministro oponentų turimas ir cituojamas Lietuvos Respublikos lyties pakeitimo įstatymo projektas yra ne tas, kurį jis pasirašė ir pateikė Seimui. Tačiau akivaizdūs faktai liudija šių ministro J. Oleko teiginių klaidingumą.

REKLAMA

Pateikiame Jums LRT laidoje “Paskutinė kryžkelė” (transliuotos 2003 m. birželio 9 d., 21 val.) vykusios diskusijos ištrauką:

Brolis Arūnas Peškaitis: Atkreipkime dar kartą dėmesį į vidinius prieštaravimus šito įstatymo, reiškia - priverstinė psichoterapija, plius žmogus laisvai apsisprendžia - kuris turi psichinį sutrikimą, nes pačiame įstatyme yra apie tai kalbama, kad tai yra psichinis sutrikimas, ir jis gydomas atliekant kosmetinę operaciją išoriškai keičiant lyties požymius, nes niekas negali pakeisti biologiškai įgimtos lyties.

REKLAMA
REKLAMA

Rytis Juozapavičius: Ministre, gal jūsų paklydimas yra tai, kad neperskaitėte šio įstatymo?

Juozas Olekas: Niekur nėra pasakyta apie priverstinę psichoterapiją, ten tokių terminų net nėra įstatymo projekte…

Rytis Juozapavičius: Aš štai perskaitysiu įstatymo šeštą straipsnį: Lyties pakeitimo chirurginės operacijos gali būti atliekamos tik praėjus ne mažiau kaip 2 metams nuo psichoterapijos pradžios, diagnozavus transseksualumą…

Juozas Olekas: Jūs turite ne tą variantą turbūt, ar ne? Ne tą, kurį yra pasirašęs Juozas Olekas…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rytis Juozapavičius: Nes buvo keli variantai?

Juozas Olekas: Taip

Rytis Juozapavičius: Tai iš tikrųjų nėra privaloma pasirodo?”

Juozas Olekas: Taip

Rytis Juozapavičius: O kokia naujiena…

Juozas Olekas: Vyriausybė priėmė nuostatą, kad asmuo yra transseksualus dvejus metus, bet jokiu būdu, kad tai ne prievartinis dviejų metų psichoterapijos gydymas. O gydymą ir teikimą, mes siūlome, kad pirmiausia būtų ir psichoterapija, ir hormonų gydymas, jeigu to užtektų. O apie jokią prievartinę psichoterapiją įstatyme, siūlomame Vyriausybės, yra nekalbama

REKLAMA

Arūnas Peškaitis: Kiek jūs turite variantų?

Juozas Olekas: Yra vienintelis variantas, kurį patvirtino Vyriausybė. Darbinėj grupėj galėjo būti ten visokių svarstymų…

Tačiau Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija 2003 m. birželio 4 dieną yra užregistravusi paties sveikatos apsaugos ministro Juozo Oleko ir sveikatos apsaugos viceministro Gedimino Černiausko pasirašytą Lyties pakeitimo įstatymo projektą (IXP-2627; galima rasti adresu: http://www3.lrs.lt/cgi-bin/preps2?Condition1=212187&Condition2=), kurio 6 straipsnio 3 dalis aiškiai byloja: “Lyties pakeitimo chirurginės operacijos gali būti atliekamos tik praėjus ne mažiau kaip 2 metams nuo psichoterapijos pradžios, diagnozavus transseksualumą, ir po ne trumpesnės kaip 1 metai nenutrūkstamos hormonų terapijos, nesant šio Įstatymo 5 straipsnio 3 dalyje nurodytų kontraindikacijų”.

REKLAMA

Taigi ši situacija akivaizdžiai liudija, kad Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas dėl nežinomų priežasčių ryžosi meluoti ne tik laidos “Paskutinė kryžkelė” dalyviams, bet ir visiems televizijos žiūrovams. Tad savaime kyla klausimai: Ar ministras tai darė sąmoningai? Kodėl buvo ryžtasi tokiam Lietuvos piliečių mulkinimui? Jei yra sakoma netiesa dėl įstatymo projekto, kuris, paties ministro žodžiais tariant, yra aktualus kelioms dešimtims gyventojų, ar tauta nėra apgaudinėjama, kalbant apie daug svarbesnius įstatymus ir jų projektus? Ar Seimo nariai gauna išties tuos pačius įstatymų projektus, kuriuos pasirašo ministrai ir kuriems pritaria Lietuvos Respublikos Vyriausybė?

Netikime, kad melu gali būti grindžiami geri darbai. Labai apgailestaujame, kad tik prieš tris mėnesius savo pareigas pradėjęs eiti sveikatos apsaugos ministras savo darbus sveikatos apsaugos sistemoje grindžia apgaule. Kadangi akivaizdžiai neteisingi faktai buvo pateikti viešai, televizijos laidos metu, kviečiame sveikatos apsaugos ministrą taip pat viešai paaiškinti tokių savo teiginių priežastis ir tikslus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų