REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto tarybos posėdyje trečiadienį numatoma surengti naujus sostinės mero rinkimus - jau trečius šiemet po to, kai pradėjo dirbti naujoji miesto taryba. Šį kartą rinkimus ketina stebėti ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariai.

REKLAMA
REKLAMA

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas paprašė kelių VRK narių stebėti balsavimo procedūras, nes anksčiau buvo kilę abejonių dėl jų teisėtumo.

REKLAMA

14 valandą prasidėsiančiame posėdyje turėtų būti paskelbta apie balandžio pradžioje meru išrinkto socialdemokrato Gedimino Paviržio ir jo pavaduotojo liberaldemokrato Juozo Imbraso atsistatydinimą.

Vėliau turėtų vykti Vilniaus miesto mero rinkimai, jo pavaduotojų bei savivaldybės administracijos direktoriaus skyrimai.

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos administracinis teismas nustatė, kad prieš du mėnesius vykę sostinės mero rinkimai buvo neteisėti, nes juose dalyvavo ir trys į tarybą išrinkti Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų pabaigoje Konstitucinis Teismas išaiškino, jog Seimo nario mandatas nėra suderinamas su savivaldybės tarybos nario mandatu.

Šiuose rinkimuose ankstesnis miesto vadovas liberalas A.Zuokas pralaimėjo socialdemokratui G.Paviržiui.

Po šių rinkimų trys balsavime dalyvavę Seimo nariai - Vladimiras Orechovas, Vasilijus Fiodorovas ir Eduardas Šablinskas - atsisakė tarybos nario mandatų.

A.Zuoko šalininkams apskundus mero rinkimų rezultatus, teismas buvo sustabdęs G.Paviržio ir J.Imbraso įgaliojimus.

Nelaukdamas teismo sprendimo G.Paviržis praėjusį ketvirtadienį pareiškė atsistatydinąs iš mero posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jį iškėlusi penkių partijų koalicija žada socialdemokratą vėl siūlyti į merus.

Šiai koalicijai priklauso po 6 mandatus turinčios Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), Lietuvos socialdemokratų partija, Liberalų demokratų partija, Lietuvos rusų sąjunga ir 3 mandatus turinti Naujoji sąjunga (socialliberalai).

Dėl mero posto ketina varžytis ir A.Zuokas, kurį remia gegužės pabaigoje į vieną partiją susivieniję liberalai ir modernieji krikščionys demokratai bei Tėvynės sąjungos atstovai.

Tėvynės sąjungos frakcija savivaldybės taryboje pareiškė remianti A.Zuoką, tačiau kartu pažymėjo, jog meras turi inicijuoti "platesnį politinių jėgų susitarimą, pagrįstą bendrai priimtina programa".

REKLAMA

Visą šią ir praėjusią savaitę vyksta intensyvios derybos tarp į tarybų išrinktų partijų atstovų dėl galimybės sudarytų plačią koaliciją, tačiau jų eigos ir rezultatų politikai nekomentuoja.

Tiek A.Zuoko, tiek G.Paviržio stovyklų atstovai teigia turintys daugumą balsų 51 vietų sostinės savivaldybės taryboje.

Kol sustabdyti Vilniaus miesto vadovų įgaliojimai, sostinės tarybai vadovauja administratorius Algimantas Juocevičius.

Trečiadienį rengiami mero rinkimai bus treti po to, kai balandį darbą pradėjo naujos sudėties miesto taryba. Be balandžio pradžioje vykusių rinkimų, kuriuose į mero postą buvo išrinktas G.Paviržis, dar vieni rinkimai vyko balandžio pabaigoje, tačiau tuomet A.Zuoko rėmėjams nepavyko surinkti reikiamos daugumos, kad jis taptų meru.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų