REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslo dienraščio "Financial Times" eigimu, Jungtinių Valstijų gynybos sektoriaus bendrovė "Lockheed Martin" dėl komercinio šnipinėjimo padavė į teismą konkurentę "Boeing" ir tris jos buvusius darbuotojus. Ieškovė teigia, jog atsakovai pasinaudojo konfidencialia "Lockheed Martin" informacija, kuri esą padėjusi "Boeing" užsitikrinti svarbų kovinių raketų sandorį.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Floridos valstijos Orlando miesto teismui pateiktame ieškinyje "Boeing" kaltinama pažeidusi karinių įsigijimų bei kitus federalinius ir valstijų įstatymus. "Lockheed Martin" siekia iš konkurentės prisiteisti nuostolius, teismo išlaidas ir susigrąžinti teises į neva pasisavintą informaciją.

REKLAMA

Naujoji byla yra susijusi su 1998 m. "Boeing" laimėjimu dalyvauti naujos kartos didelės galios raketų programoje, kurios vertė siekia apie 2 mlrd. dolerių.

1997 m. "Boeing" įsigijo dalį bendrovės "McDonnell-Douglas" akcijų ir taip paįvairino savo veiklos pobūdį bei tapo vienu stambiausiu JAV gynybos sektoriaus rangovų. Šiuo metu "Boeing" su maždaug 25 mlrd. dolerių metinių karinių pardavimų tenusileidžia "Lockheed Martin" ir "Northrop Grumman".

REKLAMA
REKLAMA

23 kaltinamųjų punktų ieškinyje "Boeing" kaltinama "aktyviu dalyvavimu pasisavinant "Lockheed Martin" nuosavybės teisėmis valdomą informaciją ir vėlesniu savo veiklos dangstymu". Pasak ieškovų, "Boeing" bei buvę šios bendrovės darbuotojai melavo ir "Lockheed Martin", ir JAV karinėms oro pajėgoms dėl neva neteisėtai įgytų dokumentų naudojimo laimint sandorį.

"Boeing" atstovas teigė, jog jo bendrovė į ieškinį atsakys.

Antradienį "Lockheed Martin" taip pat nurodė, kad iki teismo bylą tyrė JAV Teisingumo departamentas, karinės oro pajėgos ir Pentagonas. Bendrovė pridūrė nuo 1999 m. birželio iš "Boeing" atgavusi 37 tūkst. puslapių dokumentų. Būtent tuomet "Boeing" pranešė atradusi du neva neteisėtai pasisavintus "Lockheed Martin" dokumentus. Savo ruožtu pastaroji įmonė apkaltino "Boeing" pakartotiniu neteisėtu elgesiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai įsigijo "McDonnell-Douglas", "Boeing" laimėjo 22 iš 29 paleidimų pagal programą, kuria siekiama sukurti naujas sunkiasvores raketas, galinčias paleisti karinius palydovus.

Manoma, kad tiriant naujuosius kaltinimus didžiausias dėmesys bus skiriamas išsiaiškinti, ar "Boeing" aktyviai siekė gauti informacijos apie "Lockheed Martin" konkursinį siūlymą. "Boeing" teigia, kad jos paraiška tiesiog buvo geresnė, o ji pati projektui išleido 1 mlrd. dolerių.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų