REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje jau tapo įprasta, jog už valstybės lėšų švaistymą kaltinami žemiausio rango darbuotojai, tačiau aukščiausi pareigūnai lieka nenubausti. Tokie dalykai darosi ir Kultūros ministerijos valdose.

REKLAMA
REKLAMA

Susidomėjo R.Pavilionis

Po kilusio skandalo dėl bandymo pasisavinti Trakų ežerus bei susidomėjus, kodėl valstybės interesus turintys ginti Kultūros ministerijai pavaldūs Kultūros vertybių apsaugos departamento (KVAD) valdininkai iš tiesų rūpinasi tik įtakingais ir netgi su kriminaliniu pasauliu siejamais asmenimis, Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis pagrasino užsiundyti KVAD vadovybei Valstybės kontrolę.

REKLAMA

Tačiau R.Pavilionis veikiausiai nežino, jog Kultūros ministrės paramą užsitikrinusi KVAD vadovė Diana Varnaitė Valstybės kontrolės išvadų bei įpareigojimų nepaiso.

Pelningas sandoris

Valstybės kontrolė buvo nustačiusi, jog minėto departamento vadovybė lengvuosius automobilius įsigijo pažeidusi viešojo pirkimo įstatymą.

KVAD vadovybė tarnybinius automobilius be konkurso pirko iš privačių asmenų, kuriems už pirkinius gerokai permokėjo. Šaltiniai tvirtina, jog D.Varnaitė pelningą sandorį esą parūpino savo prieteliams.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės kontrolieriai įpareigojo D.Varnaitę grąžinti į biudžetą valstybei padarytą žalą. Tyrimo metu buvo rasta ir daugiau trūkumų.

D.Varnaitė Valstybės kontrolės Biudžetinių įstaigų kontrolės skyriaus viršininko Alberto Mačiekaus pateiktas išvadas apskundė jo viršininkui, tačiau nieko nepešė. Vėliau ji kreipėsi į teismą, tačiau ir jame D.Varnaitei nepavyko įrodyti savo teisybės - sprendimas liko galioti.

Ieškojo atpirkimo ožių

Už tris senus lengvuosius automobilius iš biudžeto lėšų buvo sumokėta 52 tūkst. litų. Valstybės kontrolė žalą įvertino 5 tūkst. 200 litų. Tokia suma nustatyta vadovaujantis viešojo pirkimo įstatymu, kuriame teigiama, jog jeigu prekės arba paslaugos įsigyjamos pažeidžiant įstatymo reikalavimus, laikoma, kad jų kaina padidinta 10 proc. Būtent tokio dydžio suma gali būti įvertinta kaip žala valstybei, nors pareigūnai neatmetė galimybės, kad už automobilius galėjo būti permokėta gerokai didesnė pinigų suma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau net ir nustatyto dydžio žala į valstybės kišenę nepateko, nes D.Varnaitė kaltų nerado.

Beje, tik pervedus pardavėjams pinigus paaiškėjo, jog vienas automobilis yra sugedęs. Dar vienas automobilis taip pat stovi garaže, jį sudaužė Georgijaus Dekanidzės istorijoje pagarsėjęs Artūras Bundonis.

Vykdė direktorės nurodymus

KVAD vadovybė teismo keliu bandė įrodyti, kad viešojo pirkimo įstatymą pažeidė ir žalą valstybei padarė vairuotojas-mechanikas Vytas Vaskela, ūkvedys Robertas Gaidilionis ir buhalterė Milda Dambrauskienė.

REKLAMA

Tačiau teismas KVAD vadovybės ieškinį atmetė ir nustatė, kad šie asmenys nėra kalti.

Bylą nagrinėjusi Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo teisėja M.Ambrazaitienė nustatė, jog šie asmenys vykdė Departamento direktorės įsakymus, patys nuspręsti ir pirkti automobilių negalėjo.

Teismas taip pat konstatavo, jog minėti asmenys tik nustatė buvusių automobilių būklę bei svarstė, kiek bei kokių automobilių reikėtų įsigyti.

Anot teismo, niekas iš minėtų asmenų negalėjo disponuoti departamento lėšomis banke ir nė vienas iš jų nepervedė pinigų už perkamus automobilius.

REKLAMA

Mįslingas įsakymas

Tarnybiniai automobiliai buvo nupirkti D.Varnaitės įsakymu. Ji netgi nurodo, kokius konkrečiai automobilius pirkti. Mįslingas D.Varnaitės įsakymas adresuotas departamentui, kuriam vadovauja ji pati.

D.Varnaitė sau pačiai įsakė automobilių pirkimo dokumentus sutvarkyti per 10 dienų.

Prarado darbus

Tačiau nepelnytai kaltinti asmenys iš D.Varnaitės vadovaujamo departamento "išėsti".

Vairuotojas-mechanikas iš darbo savo noru išėjo netrukus po teismo sprendimo. KVAD darbuotojai teigia, jog vairuotojo atleidimas savo noru yra tik oficiali versija. Departamento darbuotojai tvirtina, jog vairuotojui-mechanikui buvo pasiūlyta išeiti iš darbo geruoju, priešingu atveju pažadėta išmesti pagal straipsnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buhalterė, kuriai taip pat bandyta suversti kaltę dėl automobilių pirkimo, savo noru išėjo į pensiją.

Savo noru iš darbo ruošiasi išeiti ir po teismus KVAD vadovybės tampytas ūkvedys R.Gaidilionis. Jo pareiškimas jau guli ant D.Varnaitės stalo. Tačiau teigiama, jog šiam su tarnyba pasiūlyta atsisveikinti dviem būdais - arba gražiuoju, arba su straipsniu knygelėje.

Neįveikiama valdininkė

Įsakymus dėl automobilių pirkimo sau pasirašiusi D.Varnaitė sėkmingai vadovauja departamentui.

Kadangi teismas siūlymą nubausti vairuotoją, buhalterę ir ūkvedį atmetė, kaltų D.Varnaitė daugiau nebeieško. Su "VL Vakaro žinios" apie valstybei negrąžintą žalą kalbėti ji nenorėjo. Ji tepasakė, jog teismas nieko nerado.

REKLAMA

Tačiau Kultūros ministerijos šaltinių teigimu, D.Varnaitė turi stiprų užnugarį - kultūros ministrę Romą Žakaitienę (buvusi Dovydėnienė). Teigiama, esą iš pradžių tarp ministrės ir D.Varnaitės buvo kilusi įtampa, tačiau vėliau ji atslūgo. Ministrė esą ne kartą viešai yra pareiškusi, jog su D.Varnaite esą "susitarė".

D.Varnaitę bandė nuversti ir prieš tai buvę ministrai, tačiau ji, pasirodo, esanti neįveikiama, nepaisant to, jog valstybės auditas surado daugybę įstatymų pažeidimų bei nustatė piniginę žalą.

REKLAMA

Nauja kontrolė

Auditą KVAD atlikęs Valstybės kontrolės pareigūnas A.Mačiekus pažadėjo pasidomėti, kodėl nevykdomas įpareigojimas.

Valstybės kontrolieriaus sprendimas turėjo būti įvykdytas per mėnesį, tačiau nuo teismo jau praėjo daugiau kaip pusė metų.

"VL Vakaro žinios" šaltinių teigimu, D.Varnaitės valdose valstybės kontrolieriai turi apsilankyti kitą savaitę.

"VL Vakaro žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų