REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelis penktadienį (06.13) pažadėjo "iki galo" kariauti su "Hamas", tačiau visuomenės apklausa rodo, kad dauguma izraeliečių nepritaria atakų prieš šio islamistų judėjimo lyderius intensyvinimui.

REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas), kurio taikos "kelių gairių" planą gali sužlugdyti naujas smurto protrūkis, per dvi dienas pareikalavęs 38 žmonių gyvybių, ketina šį savaitgalį į Izraelį nusiųsti patyrusį JAV diplomatą, kuris mėgins sustabdyti kraujo liejimą.

REKLAMA

"Kaip vyriausybė, atsakinga už savo piliečių saugumą, privalome iki pat galo kariauti (su "Hamas"), nes niekas kitas, bent jau šiuo metu, to nepadarys", - armijos radijui sakė Izraelio gynybos ministro pavaduotojas Zeevas Boimas.

Tačiau visuomenės apklausa, kurios rezultatus skelbia dienraštis "Yedioth Ahronoth", rodo, jog 67 proc. izraeliečių norėtų, kad "žudymo politika" bent laikinai nebūtų vykdoma, ir naujasis palestiniečių ministras pirmininkas Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas) turėtų galimybę įsitvirtinti.

REKLAMA
REKLAMA

"Yedioth Ahronoth" apžvalgininkas Severas Plotzkeris (Severas Plockeris) pažymi, kad toks nepritarimas neturi precedento.

Izraelis, toliau spausdamas "Hamas", kuris nori panaikinti žydų valstybę, ketvirtadienį Gazos Ruože surengė reidą, kurio metu iš sraigtasparnių buvo paleistos kelios raketos. Per šį reidą žuvo septyni žmonės, tarp jų - aukšto rango "Hamas" lyderis Yasseras Taha (Jasiras Taha), jo žmona ir vienų metų duktė.

Armija paskelbė pranešimą, kuriame "apgailestaujama dėl (kovotojo) šeimos narių žūties". Tuo tarpu "Hamas" pažadėjo keršyti. "Tai vaikų, moterų, nekaltų žmonių žudikai... Palaukime ir pamatysime, kas ką sunaikins", - sakė aukšto rango "Hamas" narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per kitus du incidentus netoli Vakarų Kranto Dženino miesto palestiniečiai nužudė kaime anglis pirkusį izraelietį, o kareiviai nušovė du palestiniečių kovotojus.

Trečiadienį Gazoje iš Izraelio sraigtasparnių buvo nušauti keturi kovotojai ir septyni atsitiktiniai praeiviai. Šis reidas buvo surengtas po "Hamas" kovotojo savižudžio išpuolio Jeruzalėje, per kurį žuvo 17 žmonių. Išpuolis buvo kerštas už pasikėsinimą nužudyti aukšto rango "Hamas" lyderį Abdel-Azizą al-Rantissi (Abdel Azizą Rantisį), kuris sprogus izraeliečių raketai buvo sužeistas.

REKLAMA

JAV pareigūnai sakė, kad šeštadienį į Jeruzalę išvyks valstybės sekretoriaus pavaduotojas Johnas Wolfas (Džonas Vulfas), kuris su kitais JAV pareigūnais stebės, kaip diena iš dienos įgyvendinamas "kelio gairių" planas.

Planas numato sustabdyti smurtą, taip pat priemones tarpusavio pasitikėjimui stiprinti. Pagal jį palestiniečiai turi pažaboti kovotojus, o Izraelis - sustabdyti žydų gyvenviečių statybas okupuotose žemėse. 2005 metais numatoma įsteigti Palestinos valstybę.

Netrukus į Artimuosius Rytus išvyks ir JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas), kuris turi dalyvauti birželio 22 dieną Amane įvyksiančiame "kelio gairių" planą parengusių šalių ir organizacijų - Jungtinių Valstijų, Jungtinių Tautų, Rusijos ir Europos Sąjungos - susitikime.

C. Powellas tuo metu gali apsilankyti ir Izraelyje bei kaimyninėse arabų valstybėse.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų