REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį konstatavo, jog privalomojo referendumo dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo iniciatoriai nesurinko pakankamai parašų jam surengti.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinus vizualiai, komisija tinkamais pripažino 271 tūkst. parašų, tačiau vėliau, juos sutikrinus su įrašais Gyventojų registre, dalis parašų iš tinkamų sąrašo buvo išbraukta.

REKLAMA

Buvo nustatyta, kad "pasirašė" apie 1,6 tūkst. mirusių žmonių, per 2 tūkst. jaunesnių nei 18 metų. Taip pat nustatyta 41 tūkst. "dubliuotų" parašų.

"Mes manome, kad tinkamų parašų yra nuo 209 iki 240 tūkst.", - VRK posėdyje sakė komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Referendumo iniciatoriai turėjo per tris mėnesius iki gegužės 19 dienos surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų, remiančių šią iniciatyvą.

Prieš kelias savaites jie tvirtino surinkę ir VRK įteikę 335 tūkst. parašų.Komisijos nariams kilus abejonių, ar kai kurie parašai nebuvo suklastoti, VRK kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuratūros atstovas spaudai Vidmantas Putelis BNS antradienį sakė, jog dėl VRK kreipimosi atliekamas patikrinimas, po kurio bus sprendžiama, ar kelti bylą.Referendumo organizavimas, VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, būtų kainavęs apie 10 mln. litų.

"Iniciatyvinės grupės nariai nuoširdžiai tikėjo šiuo projektu. Tai buvo pilietinė akcija. Nemanau, kad iniciatyvinės grupės nariai klastojo parašus", - VRK nariams sakė vienas iš referendumo iniciatorių valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys Viktoras Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Už parašus nebuvo mokama, todėl nebuvo prasmė juos padirbinėti", - pažymėjo jis, pridūręs, jog neatmeta "provokacijos galimybės".

V.Uspaskicho teigimu, iniciatyvinė grupė tikrins, ar VRK pagrįstai išbrokavo dalį parašų. Jis taip pat neatmetė galimybės apskųsti komisijos sprendimą teismui.Iniciatyvinė grupė, kurioje buvo dar keli esami ir buvę parlamentarai, siūlė referendumu priimti Konstitucijos pataisas, keičiančias rinkimų sistemą.

Pataisose buvo siūloma 71 parlamentarą rinkti vienodą skaičių rinkėjų turinčiose vienmandatėse apygardose bei dar 60 parlamentarų rinkti nuo kiekvienos savivaldybės.

REKLAMA

Šiuo metu 141 Seimo narys renkamas pagal mišrią rinkimų sistemą - vienmandatėse ir daugiamandatėje apygardoje pagal partijų sąrašus.

Referendumo iniciatoriai taip pat siūlė suteikti teisę rinkėjams atšaukti neįtikusius Seimo narius. Šalies vadovai, opozicinės ir valdžios partijos, tarp jų ir Naujoji sąjunga, nepritarė referendumo iniciatyvai. Socialliberalai tai net įvertino kaip pavojų šalies stabilumui.

Opozicinės Liberalų ir centro sąjungos (LCS) atstovai antradienį pasiūlė iškelti baudžiamąsias bylas už parašų klastojimą bei paragino NS apsispręsti, ar V.Uspaskichas gali toliau eiti Ekonomikos komiteto pirmininko pareigas.Referendumo dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo iniciatyvą taip pat parėmė kitas NS frakcijos narys Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis.

Anksčiau VRK konstatavo, jog nepavyko surinkti parašų ir konsultaciniam referendumui dėl tiesioginių merų rinkimų surengti. VRK buvo įteikti 287 tūkst. šią iniciatyvą remiančių parašų.

Juos surinko ta pati iniciatyvinė grupė, rinkusi parašus ir dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų