REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas (Žakas Širakas) antradienį vėl pasmerkė karą Irake ir pareiškė, kad Didžiojo aštuoneto (G8) šalių viršūnių susitikimo pareiškimas apie masinio naikinimo ginklus nėra palaiminimas panašiam Irano užpuolimui.

REKLAMA
REKLAMA

Jacquesas Chiracas, kurio aktyvi opozicija Irako karui sukėlė transatlantinį konfliktą, sakė pakartojęs savo poziciją JAV prezidentui Džordžui V. Bušui (George W. Bush) pirmadienį vykusiame susitikime, kuriame dviejų šalių vadovai sutarė bendradarbiauti atstatant Iraką.

REKLAMA

Jacquesas Chiracas atmetė kalbas, kad G8 viršūnių susitikimas, kuriame buvo žadama sustabdyti masinio naikinimo ginklo plitimą, užsiminė apie galimą Irano užpuolimą. Dviejų šalių vadovai aiškiai nenorėjo prisiminti tarpusavio nesutarimų dėl karo Irake per kasmetinį ekonominį viršūnių susitikimą ir pirmąjį savo susitikimą po karo, tačiau Jacquesas Chiracas nepraleido progos pasakyti George’ui W. Bushui (Dž. V. Bušui), kad, jo nuomone, karas Irake buvo neteisėtas, nes vyko be Jungtinių Tautų (JT) palaiminimo.

REKLAMA
REKLAMA

G8 susitikimo deklaracijoje buvo sakoma, kad pasaulio bendrija ginklų patikrinimais, eksporto kontrole ir, prireikus, kitomis tarptautinės teisės nepažeidžiančiomis priemonėmis turėtų siekti sustabdyti masinio naikinimo ginklo plitimą.

Jacquesas Chiracas sakė, kad tarptautinė bendrija norėtų dialogo su Iranu ir kad šalis sutiktų su tarptautinės bendrijos suvaržymais bei priimtų ginklų inspektorius iš Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA).

Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi (Silvijas Berluskonis) po pirmadienio posėdžio pareiškė, kad George’as W. Bushas savo kolegas patikino, jog Vašingtonas neketina pulti Irano, kurį pernai priskyrė "blogio ašiai" drauge su Iraku ir Šiaurės Korėja.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų