REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinė Liberalų ir centro sąjunga (LCS) pareikalavo baudžiamosios bylos rinkėjų parašus klastojusiems referendumo dėl Seimo rinkimų sistemos pakeitimo rengėjams.

REKLAMA
REKLAMA

"Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turėtų kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad už Lietuvos gyventojų parašų klastojimą atsakingiems parlamentaro Viktoro Uspaskicho referendumo rengėjams būtų iškelta baudžiamoji byla", - rašoma antradienį paskelbtame Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pirmojo pavaduotojo Eugenijaus Gentvilo pareiškime.

REKLAMA

Jo nuomone, teisėsaugos institucijos turėtų išsiaiškinti, kokiu būdu referendumo organizatoriai gavo tūkstančių šalies gyventojų asmeninius duomenis, kurie yra laikomi slaptais.

"Vyriausioji rinkimų komisija ir teisėsaugos institucijos turėtų užkirsti kelią, kad tokie atvejai daugiau nepasikartotų", - rašoma E. Gentvilo pareiškime.

Anot jo, "jei buvęs vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis prieš kelias savaites sukėlė skandalą dėl tariamo informacijos rinkimo iš vidaus reikalų sistemos duomenų bazių apie valstybės vadovus, šiandien turėtų kilti dar didesnis skandalas, nes kalba eina apie tūkstančius žmonių".

REKLAMA
REKLAMA

E. Gentvilas mano, kad referendumo dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo organizatorius V. Uspaskichas turėjo žinoti, kad dalis Vyriausiajai rinkimų komisijai pristatytų parašų yra suklastoti.

Jo teigimu, išaiškėjus šiems faktams, Naujoji sąjunga turėtų galutinai apsispręsti, ar šios frakcijos Seime į Ekonomikos komiteto pirmininkus deleguotas V. Uspaskichas, kaip praradęs pasitikėjimą, gali toliau eiti šias pareigas.

Spaudos teigimu, VRK išbrokavo apie trečdalį iš daugiau nei 300 tūkst. parašų, reikalingų surengti referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išbrokavus tiek parašų, daug triukšmo sukėlęs referendumo sumanymas žlunga. Konstitucija numato, kad referendumui surengti reikia 300 tūkst. tvarkingai ir skaidriai surinktų piliečių parašų.

Galutinį oficialų sprendimą dėl parašų VRK priims antradienį vyksiančiame posėdyje.

Tarp netinkamų parašų - daug besikartojančių piliečių duomenų. Be to, to paties žmogaus duomenys ir parašas kiekvieną kartą parašyti vis kita ranka.

Nustatyta daugybė atvejų, kai šalia vieno piliečio pavardės įrašytas kito asmens paso numeris, ištisos bylos užpildytos to parties asmens ranka. VRK nustatė, kad už V. Uspaskicho referendumą "pasirašė" net apie 2 tūkst. jau mirusių žmonių.

REKLAMA

Parašus referendumo iniciatoriai VRK įteikė gegužės 19 dieną.

Referendumo iniciatoriai, tarp kurių yra ir keli esami bei buvę parlamentarai, siūlo referendumui patiekti Konstitucijos pataisas, pagal kurias Seimo nariai būtų renkami tik dviejų rūšių vienmandatėse apygardose.

Jie siūlo, kaip ir iki šiol, 71 parlamentarą rinkti vienodą skaičių rinkėjų turinčiose vienmandatėse apygardose bei 60 parlamentarų rinkti nuo kiekvienos savivaldybės.

Šiuo metu Seimo nariai renkami pagal mišrią rinkimų sistemą - vienmandatėse ir daugiamandatėje apygardoje pagal partijų sąrašus.

REKLAMA

Be to, referendumo iniciatoriai siūlo įtvirtinti teisę rinkėjams inicijuoti Seimo narių atšaukimą, rengiant pakartotinius rinkimus toje vienmandatėje apygardoje, kurioje išrinktas rinkėjams neįtikęs parlamentaras.

Pagrindinės valdančioji ir opozicijos partijos siūlymui keisti Seimo rinkimų sistemą nepritaria, nuogąstaudamos, jog tai sumažins partijų vaidmenį, tuo tarpu siūlymą rengti tiesioginius merų rinkimus palaiko ne viena partija, taip pat merus vienijanti Lietuvos savivaldybių asociacija bei šalies prezidentas Rolandas Paksas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų