REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės Liberalų ir centro sąjungos lyderių Eugenijus Gentvilas kaltina kairiuosius dėl neįvykusių keturių naujų Seimo narių rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA

"Kairiųjų sąmokslas pasiteisino. Komunistai padarė viską, kad niekas nebūtų išrinktas. Specialiai buvo padaryta, kad rinkimai vyktų atskirai nuo referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), nes kairieji neturėjo šansų laimėti. Valstybės pinigai išvaistyti, bet rezultatų nėra", - piktinosi E.Gentvilas.

REKLAMA

"Galima konstatuoti, jog rinkimai neįvyko", - sekmadienį 20 valandą užsidarius balsavimo apylinkėms, BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

VRK duomenimis iš 60 apylinkių ir 4 apygardų, iki 19-os valandos - likus valandai iki balsavimo apylinkių uždarymo - rinkimuose dalyvavo 11,23 proc. rinkėjų.

VRK duomenimis, Vilniuje Antakalnio rinkimų apygardoje rinkėjai buvo aktyviausi - iki 19 val. balsavo 16,01 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžyje, Nevėžio apygardoje iki 19 val. balsavo 11,05 proc., Vilniuje Šeškinės apygardoje - 10,27 proc., Vilniuje Senamiesčio apygardoje - 7,48 proc. registruotų rinkėjų.

Šią savaitę keturių naujų Seimo narių rinkimuose paštu balsavo 1,85 proc. visų rinkėjų.

Kad rinkimai būtų laikomi įvykusiais, juose turėjo dalyvauti daugiau kaip 40 proc. rinkėjų.

Papildomų naujų parlamento narių rinkimų datą paskyrė socialdemokratų ir socialliberalų dominuojamas Seimas.

VRK pirmininkas BNS teigė, jog Seimo narių rinkimai buvo surengti atskirai nuo euroreferendumo dėl teisinių priežasčių - skyrėsi referendumo ir Seimo rinkimų sąlygos. Referendumą dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje nuspręsta rengti dvi dienas - gegužės 10-11 dienomis, o Seimo rinkimai vyksta vieną dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E.Gentvilo teigimu, rinkimus buvo galima surengti kartu su euroreferendumu, jeigu būtų priimtos reikalingos įstatymų pataisos, tačiau nepadaryta dėl politinių priežasčių.

Dėl rinkėjų pasyvumo nepavykusiuose rinkimuose į laisvas vietas Seime daugiausiai balsų, kaip rodo BNS ir "Omnitel" atlikta apklausa, gavo centro dešinės kandidatai.

Papildomi rinkimai sekmadienį vyko trijose vienmandatėse apygardose Vilniuje ir vienoje Panevėžyje.

Vilniaus Antakalnio rinkimų apygardoje, apklausos duomenimis, pirmavo Eugenijus Gentvilas (Liberalų ir centro sąjunga), Šeškinės - Vilija Blinkevičiūtė (Socialliberalų sąjunga), Senamiesčio - konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Panevėžio Nevėžio apygardoje - konservatorius Julius Dautartas.

REKLAMA

"Dešinieji konsolidavosi ir sugebėjo save pateikti kaip stiprėjančią jėgą", - BNS sakė Antakalnio vienmandatėje apygardoje balotiravęsis Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pirmasis pavaduotojas Eugenijus Gentvilas.

Tačiau nė vienoje iš šių vienmandačių rinkimų apygardų Seimo nariai neišrinkti, nes rinkimai laikomi neįvykusiais dėl per mažo rinkėjų aktyvumo.

Į keturias Seimo narių vietas pretendavo 27 kandidatai, kuriuos iškėlė 12 partijų.

Laisvos Seimo narių vietos atsirado po prezidento rinkimų, kuomet šalies vadovu buvo išrinktas Liberaldemokratų frakcijos narys Rolandas Paksas, o kartu su juo dirbti į Prezidentūrą išėjo ir parlamentarų mandatų atsisakė šios frakcijos nariai Dalia Kutraitė-Giedraitienė ir Alvydas Medalinskas. Seimo nario mandato taip pat atsisakė ir Panevėžio meru išrinktas konservatorius Vitas Matuzas.

Iš viso Seime yra 141 narys.

Kadangi iki eilinių Seimo rinkimų, kurie vyks kitų metų rudenį, telieka vos kiek daugiau nei metai, rinkimai į laisvas vietas Seime nebus rengiami.

VRK pirmininko Z.Vaigausko teigimu, sužlugę keturių naujų Seimo narių kainavo apie pusę milijono litų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų