REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sename Bistrampolio dvare, esančiame už 14 kilometrų nuo Panevėžio, šeštadienį prasideda didžiulis festivalis. Penkias dienas čia skambės muzika - dainuos chorai ir ansambliai, gros orkestrai, liepsnos Petrinių laužai, bus atidaromos parodos.

REKLAMA
REKLAMA

Šventės svečiai turės progą pasiklausyti ir Bostono lietuvių folkloro ansamblio "Sodauto", taip pat Čikagos lietuvių meno ansamblio "Dainava" koncertų.

REKLAMA

Tačiau pats įspūdingiausias festivalyje, kaip rašo "Panevėžio rytas", bus senovės Lietuvos istorinių ir legendinių personažų pasirodymas. Sekmadienio pavakare į Bistrampolio dvarą ant eiklių žirgų atjos Upytės bajorai, Vadaktų dvarponiai, pats Didysis Lietuvos kunigaikštis Aleksandras, taip pat poetas Strazdelis ir net baisusis Čičinskas.

Bistrampolio festivalį rengia viešoji įstaiga "Jaunimo integracijos galimybių centras", kuriai šis dvaras dabar ir priklauso, taip pat Panevėžio Kristaus Karaliaus katedra bei Šventųjų apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia. Šventė skiriama Panevėžio katedros konsekracijos 70-mečiui, Šv. Petro ir Povilo religinės bendruomenės 500-osioms ir dvaro ansamblio 140-osioms metinėms.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Bistrampolio dvaro rūmų pastatas nėra restauruotas (tam prireiktų 1,2 milijono litų), jo salės išvalytos, sutvarkytos, parengtos šventei.

Atgaivinti apleistą Bistrampolio dvarą ėmėsi Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros klebonas Rimantas Gudelius, šešerius metus studijavęs Jungtinėse Amerikos Valstijose ir 2002 metų pabaigoje grįžęs į Lietuvą. Kunigo įsitikinimu, festivalis turėtų įpūsti gyvybės senajam dvarui, kuris geriau yra žinomas lenkams negu lietuviams. Pas dvarininkus Bistramus ne kartą yra viešėjęs ir savo kūriniams medžiagos rinkęs lenkų literatūros klasikas Henrikas Senkevičius.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų