REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nelaukdamas teismo sprendimo dėl Vilniaus mero rinkimų teisėtumo, iš šio posto ketvirtadienį atsistatydino socialdemokratas Gediminas Paviržis. "Motyvai yra Konstitucinio Teismo sprendimas ir norisi, kad greičiau tvarkytųsi miesto reikalai", - BNS savo sprendimo motyvus aiškino G. Paviržis.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas, remdamasis Konstitucinio Teismo išaiškinimu, spręs, ar balandžio pradžioje vykę sostinės mero rinkimai buvo teisėti.

REKLAMA

Praėjus kelioms dienoms po mero rinkimų, teismas sustabdė miesto vadovu išrinkto G. Paviržio ir jo pavaduotojo liberaldemokrato Juozo Imbraso įgaliojimus, kol bus išnagrinėtas liberalų skundas dėl tarybos priimtų sprendimų teisėtumo.

Lietuvos liberalai teismo prašė paskelbti negaliojančiais sostinės mero rinkimų rezultatus, nes rinkimuose dalyvavo ir trys į Vilniaus miesto tarybą išrinkti Seimo nariai.

Konstitucinis Teismas praėjusį gruodį išaiškino, jog Seimo nariai negali būti savivaldybių tarybų nariais.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant tokio sprendimo, priimto po pernai gruodžio 22 dieną įvykusių savivaldybių tarybų rinkimų, Seimas nusprendė leisti parlamentarams dalyvauti pirmuosiuose savivaldybių tarybų posėdžiuose.

Išnagrinėjęs Vilniaus apygardos administracinio teismo kreipimąsi, Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos, leidusios parlamentarams dalyvauti pirmajame po išrinkimo savivaldybės tarybos posėdyje, prieštarauja Konstitucijai.

Pirmajame sostinės savivaldybės tarybos posėdyje ir Vilniaus mero rinkimuose dalyvavo parlamentarai Vladimiras Orechovas, Vasilijus Fiodorovas ir Eduardas Šablinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Paviržį į merus pasiūlė pirmojo tarybos posėdžio išvakarėse susibūrusi penkių partijų koalicija. Šiai koalicijai priklauso po 6 mandatus turinčios Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), Lietuvos socialdemokratų partija, Liberalų demokratų partija, Lietuvos rusų sąjunga ir 3 mandatus turinti Naujoji sąjunga (socialliberalai).

Ši koalicija nurungė ankstesnio mero liberalo Artūro Zuoko rėmėjus. Dabar abiejų oponuojančių pusių jėgos 51 nario Vilniaus miesto taryboje yra apylygės.

Ketvirtadienį G. Paviržis BNS sakė, kad į merus jis buvo išrinktas teisėtai, pagal įstatymus. "O jei įstatymas ydingas, tai čia parlamentarus reikia barti, o ne Paviržį", - pabrėžė mero postą palikęs politikas.

Kol sustabdyti Vilniaus miesto vadovų įgaliojimai, sostinės tarybai vadovauja administratorius Algimantas Juocevičius.

Numatoma, kad nauji mero rinkimai vyks kitą savaitę.

Visą šią savaitę į tarybą išrinkti partijų atstovai intensyviai derasi dėl galimybės sudaryti plačią koaliciją.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų