REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį (06-05) Kijeve Lietuvos ir Ukrainos Vyriausybių vadovai pasirašė Tarpvyriausybinės dviejų šalių bendradarbiavimo tarybos įkūrimo deklaraciją. Pirmajame šios naujos institucijos posėdyje, kuriame dalyvavo būrys abiejų šalių ministrų, tartasi, kaip toliau plėsti dviejų šalių prekybinius, kultūrinius ryšius.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol veikė Lietuvos ir Ukrainos prekybinio ir ekonominio, mokslinio ir techninio bendradarbiavimo tarpvyriausybinė komisija. Jos penktasis posėdis Vilniuje įvyko šių metų gegužės pabaigoje.

REKLAMA

Spaudos konferencijoje Kijeve Premjeras A.Brazauskas nurodė, kad viena iš Tarpvyriausybinės tarybos svarbių veiklos krypčių - Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimo eurointegracijos klausimais skatinimas. Tuo užsiims viena iš trijų tarybos komisijų. Kitos dvi komisijos atsako už prekybos ir ekonomikos bei mokslinį techninį bendradarbiavimą, taip pat bendradarbiavimą kultūros ir informacijos srityje.Pradėdamas Tarpvyriausybinės bendradarbiavimo tarybos posėdį, Ukrainos Ministras Pirmininkas Viktoras Janukovičius nurodė, kad šalių prekybos apimtis neatitinka dviejų šalių galimybių. Jis tikisi, kad naujoji institucija suaktyvins prekybą. Ukrainos Vyriausybės vadovo manymu, jos apimtis lengvai galima padidinti pusantro du kartus.

REKLAMA
REKLAMA

A. Brazauskas teigė, kad Lietuva suinteresuota gauti iš Ukrainos metalurgijos pramonės gaminių, taip pat siūlo tranzito paslaugas Ukrainos prekėms per Klaipėdos uostą. Premjerui atrodo, kad Ukrainos rinkoje vietos galėtų rasti mūsų baldų gamintojų produkcija, įvairovę padidinti galėtų lietuviški maisto produktai.

V. Janukovičius minėjo, kad Ukraina turi Černobylio atominės jėgainės uždarymo patirties ir pasirengusi padėti Lietuvai uždarant Ignalinos jėgainę. Ukraina naudingomis sąlygomis galėtų patiekti energetikos įrangos, pasiūlyti ir atsiųsti atominės elektrinės uždarymui reikalingų specialistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos Premjeras taip pat nurodė, kad jo šalis gamina vis daugiau įvairių pasaulyje konkurencingų pramonės įrengimų ir juos galėtų eksportuoti į Lietuvą.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, teks atsisakyti laisvosios prekybos sutarties su Ukraina. Eltos korespondentas paklausė Premjerų, ar tai nekliudys jų nurodytam tikslui - plėsti dviejų šalių prekybą. V. Janukovičius teigė, kad Ukraina ketina stoti į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), todėl dabar rengiami susitarimai, ir būsimas bendradarbiavimas turi remtis PPO taisyklėmis. Su tuo sutikęs A. Brazauskas kartu nurodė, kad Lietuva turės vykdyti ES muitų politiką. "Dėl to kai kurios prekės pabrangs, kai kurios - atpigs. Bet ypatingos įtakos mūsų šalių prekybai tai neturės.Aišku, teks prisitaikyti dėl kai kurių gaminių pardavimo naujų sąlygų, kol Ukraina netaps ES nare", - sakė A. Brazauskas.

REKLAMA

Per abiejų šalių Premjerų pokalbius Kijeve svarstytas vizų tarp Lietuvos ir Ukrainos klausimas. V. Janukovičius tikisi, kad pavyks susitarti, jog vizos Lietuvos piliečiams į Ukrainą ir ukrainiečiams į Lietuvą nieko nekainuos. Bet kartu jis pritarė griežtai sienų kontrolei, kad būtų užkirstas kelias nelegaliai migracijai, kontrabandai, neteisėtam ginklų gabenimui. A. Brazauskas patvirtino, kad Lietuva pasirengusi supaprastinti vizų suteikimą Ukrainos piliečiams. Jis teigė, jog palengvės mūsų šalyje gyvenančių ukrainiečių ir Ukrainoje įsikūrusių lietuvių bendravimas su artimaisiais savo gimtinėse. Tačiau nebuvo pranešta, kada toji suprastinta nemokamų vizų išdavimo tvarka gali įsigalioti.

REKLAMA

Ketvirtadienį Kijeve Lietuvos ir Ukrainos aukšto lygio pareigūnai pasirašė Lietuvos ir Ukrainos sutartį dėl bendradarbiavimo bei abipusės pagalbos ekstremalių situacijų prevencijos srityje ir likviduojant jų padarinius, susitarimą dėl įslaptintos informacijos abipusės apsaugos, Vilniaus apskrities ir Ukrainos Dnepropetrovsko srities valstybinės administracijos bendrąją sutartį dėl bendradarbiavimo prekybos-ekonomikos, mokslo ir technikos bei kultūros srityse ir Tarpžinybinį Lietuvos Respublikos turizmo departamento ir Ukrainos valstybinės turizmo administracijos susitarimą dėl bendradarbiavimo turizmo srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Lietuvos Vyriausybės vadovas kartu su Ukrainos Ministru Pirmininku dalyvavo dviejų šalių Lietuvos verslo forume, kuris vyks Ukrainos pramonės ir prekybos rūmuose.

Premjerą oficialaus vizito Ukrainoje metu lydi ūkio, krašto apsaugos ministrai, aukšti Susisiekimo, Užsienio reikalų ministerijų ir kitų valstybės institucijų pareigūnai. Lietuvos oficialioje delegacijoje - ir Premjero žmona Kristina Brazauskienė.Kartu su A. Brazausku į Kijevą atvyko per trisdešimt mūsų šalies verslininkų, kuriems sudaryta speciali viešnagės programa.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų