REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie Europos Sąjungos (ES) greitu laiku prisijungsiančioms naujoms narėms padaugės galimybių išplėsti savo turizmo verslą, nors atsivėrus sienoms ir padidės konkurencija.

REKLAMA
REKLAMA

"Dabar yra mestas iššūkis šalims, ypač toms, kurios nori tapti ES narėmis. Jos turi įrodyti savo patrauklumą", - teigia pirmą kartą Lietuvoje su oficialiu vizitu viešintis Pasaulio turizmo asociacijos (PTO) atstovas Europai Luigi Cabrini (Luidžis Kabrinis).

REKLAMA

Pasak jo, dabar padėtis dėl SARS gerėja, pasaulio ekonomika pradeda kilti, todėl nėra esminių sunkumų turizmo plėtrai - daugiausiai ji priklausys nuo pasirinktos rinkodaros.

L. Cabrini nuomone, Lietuva užsieniečiams galėtų būti patraukli kaimo turizmu, kadangi šalis yra išsaugojusi gražią gamtą, įstojus į ES padaugės kontaktų ir kelionių, suintensyvės judėjimas tarp šalių, tačiau kartu - išaugs konkurencija.

Praėjusiais metais į Lietuvą atvyko 4,7 proc. mažiau užsienio svečių nei užpernai - iš viso 3,999 mln. Kadangi tokie pasauliniai įvykiai, kaip terorizmo aktai, kariniai konfliktai, SARS Lietuvą paveikė mažiau, tikimasi, kad šitie metai turizmo verslui bus palankūs, nors dabar statistinės tendencijos nedžiugina.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse, Lietuvos "Novaturas" užfiksavo, kad šiemet dėl tarptautinių įvykių kelionių bumas mūsų šalyje prasidėjo vėliau - gegužės pabaigoje, birželio pradžioje, tačiau mano, kad jis turėtų būti ypač sėkmingas.

Europos dalis pasauliniame turizme, manoma, sudaro apie du trečdalius ir turistams lieka vienu patraukliausių regionų.

PTO atstovo Europai vertinimu, pastaruoju metu keičiasi turistų elgesys - jie linkę neskubėti, palaukti paskutinių minučių, mieliau keliauja į artimesnes šalis, didelį dėmesį kreipia į kainą, dėl teroro atakų baimės vietoj lėktuvų skrydžių dažniau vykstama keliais, verslo kelionių mažėja, jos pinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant ekonominės padėties bei įvykių, per pastaruosius dvejus metus sukrėtusių pasaulį labiausiai per pusę amžiaus, turizmas išlieka vienu dinamiškiausių verslų. Palyginus 1950 ir 2000 metus, atvykstančių turistų skaičius išaugo nuo 25 mln. iki 696 mln. Praėjusiais metais į Europą buvo atvykę 411 mln. turistų - 58 proc. keliavusiųjų.

Pasaulio turizmo asociacija yra vienintelė organizacija, formuojanti pasaulio ir jo regionų turizmo sektoriaus plėtros gaires. Šiuo metu tikraisiais PTO nariais yra 139 valstybės, 7 teritorijos yra asocijuotieji nariai, organizacija taip pat vienija 350 prisijungusiųjų narių.

Lietuva svarsto galimybę artimiausiu metu prisijungti prie PTO ir matuoja savo finansines galimybes, kadangi kitų metų šalies biudžetas turėtų būti įtemptas dėl mokesčių ES. Preliminariai skaičiuojama, kad metinis mokestis Pasaulio turizmo organizacijai sudarytų apie 42 tūkst. eurų.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų