REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį (06.19) po pateikimo nepritarė grupės Seimo narių siūlymui Lietuvos radiją ir televiziją (LRT) finansuoti iš abonentinio mokesčio, kuris būtų įskaičiuotas į gyventojų bei įmonių mokesčius už elektros energiją, ir grąžino įstatymo pataisas jų iniciatoriams tobulinti.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad LRT būtų finansuojama iš energetikų pelnų, balsavo 13 Seimo narių, prieš - 20, o susilaikė 17 parlamentarų.

REKLAMA

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pataisas, numatančias, kad LRT būtų finansuojama iš į gyventojams bei įmonėms taikomą elektros energijos tarifą įskaičiuoto abonentinio mokesčio, kartu atsisakant komercinės reklamos, pateikė socialdemokratai Aloyzas Sakalas, Algirdas Butkevičius ir Algirdas Kunčinas bei liberalas Gintautas Babravičius.

Pasak Aloyzo Sakalo "šis variantas yra geriausias iš visų blogų".

Seimo narys Eligijus Masiulis įstatymo pataisą pavadino "socialiai neteisinga ir antikonstitucine".

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų teigimu, pritarus šiam pasiūlymui ir palikus tą patį elektros energijos tarifą, Rytų skirstomųjų tinklų (RST) pelnas dėl abonentinio mokesčio įvedimo sumažėtų apie 16 mln. litų, o Vakarų skirstomųjų tinklų (VST) - apie 15 mln. litų. RST šiemet planuoja uždirbti 24 mln. litų, o VST - 22 mln. litų ikimokestinio pelno.

Grupės Seimo narių norą energetikų lėšomis finansuoti LRT skeptiškai yra įvertinęs ir ūkio ministras Petras Čėsna, pasak kurio, į elektros energijos kainą įtraukti mokesčius, kuriais būtų finansuojamos kitos sritys, neleidžia Europos Sąjungos direktyvos. Be to, pasak ministro, dalį energetikų pelnų nukreipus į LRT, pablogėtų kai kurių elektros energiją tiekiančių įmonių finansinė padėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komercinės LRT veiklos pajamos 2002 metais buvo 14,6 mln. litų - 1,8 karto didesnės nei 2001-aisiais (8 mln. litų). LRT pajamos iš reklamos bei žaidimų organizavimo pernai išaugo du kartus iki 10,4 mln. litų. Tikimasi, kad šiemet reklamos ir žaidimų organizavimo pajamos išaugs 12,5 proc. iki 11,7 mln. litų.

Iš biudžeto LRT veiklai pernai skirta 37,3 mln. litų - 13,3 proc. mažiau nei 2001-aisiais (43 mln. litų). Planuojama, kad šiemet iš biudžeto LRT bus skirta 37,9 milijonai litų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų