REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas džiaugiasi, jog visuomenė nepalaikė siūlymo surengti referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo.

REKLAMA
REKLAMA

"Gerbdamas visų referendumui pritarusių Lietuvos piliečių išreikštą valią, džiaugiuosi, kad Lietuvos žmonės buvo sąmoningi ir suprato, kad referendumo organizatorių idėja, nors ir įvilkta į patrauklų rūbą, Lietuvai nieko gero neatneštų", - trečiadienį paskelbtame pareiškime spaudai cituojamas A.Paulauskas.

REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį konstatavo, jog iniciatyvinė grupė referendumui dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo surengti nesurinko reikiamo skaičiau parašų ir referendumas nebus rengiamas.

Seimo pirmininko nuomone, nepavykęs bandymas surinkti 300 tūkst. parašų inicijuoti referendumą dėl rinkimų sistemos keitimo yra įrodymas, jog "Lietuvoje jau leidžiasi populizmo vėliava".

Referendumo iniciatoriai siūlė referendumu priimti sprendimą rinkti parlamentarus tik vienmandatėse apygardose, atsisakant rinkimų daugiamandatėje apygardoje pagal partijų sąrašus, bei suteikti rinkėjams galimybę atšaukti neįtikusius Seimo narius.Šiems siūlymas nepritarė šalies vadovai, taip pat valdančiosios bei opozicinės partijos.Pareiškime A.Paulauskas paragino iki galio išsiaiškinti, kokiu būdu už referendumą pasirašė "mirusios sielos", nepilnamečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), patikrinusi kompiuterinę Gyventojų registro duomenų bazę, nustatė, jog už referendumą pasirašė per pusantro tūkstančio mirusių asmenų bei apie du tūkstančius nepilnamečių.

Parašai buvo renkami tris mėnesius iki gegužės 19 dienos, todėl juose atsidūrė kai kurie neseniai mirę asmenys, tačiau į juos taip pat yra įrašyta ir prieš kelis metus mirę asmenys.

VRK taip pat nustatė, jog nemažai pavardžių ir asmens duomenų yra įrašytų ta pačia ranka. Dėl galimo parašų klastojimo komisija jau kreipėsi į prokuratūrą, kuri po tyrimo spręs, ar kelti bylą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Visų šių machinacijų autoriai turi būti nustatyti ir kuo griežčiau nubausti, kad tokia praktika ateityje nebepasikartotų", - mano Seimo pirmininkas.

Referendumo iniciatyvinėje grupėje buvo Seimo pirmininko vadovaujamos Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos nariai - Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas bei Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis.

Abu jie priklauso NS frakcijai, bet yra nepartiniai.

Opozicinės Liberalų ir centro sąjungos atstovai paragino socialliberalus apsispręsti dėl V.Uspaskicho galimybių toliau eiti Ekonomikos komiteto pirmininko pareigas.BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų