REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūlymu padirbėti Irake susidomėjo vos dvylika žmonių, o sostinės bendrovė, gavusi realų kvietimą atstatyti karo nualintą kraštą, greičiausiai nebesiųs ten savo darbuotojų, rašo dienaštis "Kauno diena".

REKLAMA
REKLAMA

Dienraščio duomenimis, pasibaigus sėkmingai karinei operacijai, kelios dešimtys įmonių išreiškė norą dirbti Irake, tačiau, pasvėrę finansinę naudą ir rizikingas darbo sąlygas, tokios minties atsisako ir realių pasiūlymų gavusios bendrovės.

REKLAMA

Ir pavienių lietuvių nevilioja galimybė dirbti Artimųjų Rytų valstybėje bei už darbą gauti gerokai didesnį užmokestį nei Lietuvoje. Pasak "Kauno dienos", per tris savaites Užsienio reikalų ministerijos siūlymu susidomėjo vos 12 įvairių sričių specialistų.

Prieš tris savaites URM paskelbė informaciją, kurioje lietuviams siūloma dalyvauti Irako atstatymo ir plėtros kampanijoje. Ieškota specialistų, gerai mokančių anglų kalbą ir bent šiek tiek galinčių kalbėti arabiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministerijos Afrikos ir Artimųjų Rytų skyriaus vedėjos Violetos Motulaitės, į Iraką siūloma važiuoti įvairių sričių specialistams, jie vardijami net šešiuose puslapiuose.

"Pirmosiomis savaitėmis gaudavome po penkis gyvenimo aprašymus, pastarąją savaitę atsiuntė vos vieną. Akivaizdu, kad lietuvių noras dirbti Irake vis labiau blėsta. Galiausiai, ko gero, nebeliks nė vieno norinčiojo", - svarstė ministerijos atstovė.

Tarp dvylikos lietuvių, išreiškusių norą dirbti Irake, - įvairių profesijų žmonės: teisininkai, ekonomistai, žurnalistai, planavimo specialistai. Visi jie, anot V.Motulaitės, atitinka Jungtinių Valstijų kompanijos keliamus pirminius reikalavimus. Nepaisant to, Afrikos ir Artimųjų Rytų skyriaus vedėja prognozuoja, kad realių pasiūlymų galėtų sulaukti vos keli specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Motulaitė mato kelias lietuvių nenoro dirbti Irake priežastis. Visų pirma, lietuvius atbaido sunkios ir pavojingos darbo sąlygos. Be to, amerikiečiai pateikia neišsamią informaciją, nekalba apie atlyginimą, draudimą, kitas socialines garantijas.

"Pranešimuose sakoma, kad darbuotojai su savimi turėtų pasiimti miegmaišį bei tinklelį nuo vabzdžių. Rekomenduojami patogūs rūbai, neperšaunama liemenė ir šalmas. Iš karto matyti, kad tokios informacijos į Iraką vykti pasiryžusiam žmogui šiek tiek mažoka", - sakė ministerijos atstovė.

REKLAMA

Vilniuje įsikūrusi stambiausia specialiųjų montavimo darbų įmonė šalyje AB "Montuotojas" prieš kelias savaites gavo stambų užsakymą darbams Irake. Dar vieno pasiūlymo bendrovė sulaukė pirmadienį - Irako kompanija "Arabų valstybių lyga" siūlo statyti naftos talpyklas. Britai lietuviams patikėjo sumontuoti 90 naftos talpyklų.

Prieš kelias savaites įmonės vadovas Alfonsas Jaras pasidžiaugė galimybe dirbti Irake ir sakė, kad dabar belieka suderinti kontrakto sąlygas. Tačiau, pasak dienraščio, dabar A.Jaras neslepia, kad pasiūlymo dirbti Irake bendrovė greičiausiai atsisakys. Toks sprendimas priimtas ir dėl "Montuotojo" darbuotojų spaudimo - daugelis jų pareiškė nevyksiantys į Iraką, nors bus siūlomi ir kelis kartus didesni atlyginimai.

REKLAMA

Jis baiminasi, kad iš tūkstančio bendrovėje dirbančių specialistų greičiausiai nepavyks surinkti 100 norinčių dirbti Irake žmonių komandos, todėl esą kai kurie darbo nenorį prarasti montuotojai bus priversti vykti į Iraką.

"Ypač solidaus amžiaus darbuotojai jau pradėjo ieškoti kito darbo, nes išsiaiškino, kad pagal įstatymus darbdavys turi teisę darbuotoją komandiruoti į kitą šalį, jų nenoras nieko nereiškia", - tvirtino sostinės "Montuotojo" aikštelės viršininkas Juozas Masiulis.

URM sekretorius Giedrius Čekuolis taip pat pastebi, kad ažiotažas dėl darbo Irake gerokai sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Iš pradžių buvo kilęs didžiulis ažiotažas, tačiau, įvertinę aplinkybes, verslininkai iš naujo pasveria savo galimybes", - sakė G.Čekuolis.

Tuo tarpu keturiasdešimt keturi Lietuvos kariai jau vykdo užduotis Irake - savo atsakomybės rajone netoli Basros miesto, kur turi padėti palaikyti viešąją tvarką, patruliuoti, saugoti objektus, atlikti tarnybą kontrolės postuose.

Lietuvos kariuomenės Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai kartu su danais tarnauja Didžiosios Britanijos kontroliuojamame sektoriuje į šiaurės rytus nuo Basros.

REKLAMA

Planuojama, kad rugpjūčio mėnesį į Iraką išvyks ir Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono 45 kariai, jie tarnaus Lenkijos kontroliuojamame sektoriuje.

Lietuvos kariai į Iraką išvyko Seimo sprendimu, priimtu gegužės pabaigoje. JAV vadovaujamoje tarptautinėje stabilizavimo operacijoje Persijos įlankos regione lietuvių kaių misija gali trukti iki 18 mėnesių.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų