REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Briuselyje viešintis premjeras Algirdas Brazauskas prieš oficialius susitikimus apsilankė žymiausius Europos Sąjungos (ES) šalių pastatus pristatančiame Mini-Europos parke, kur ieškojo vietos Lietuvą simbolizuojančiam pastatui.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras parke apsilankė jo sezono atidarymo išvakarėse, todėl parke buvo galima sutikti darbininkus, kurie žalia spalva dažė butaforinę žolę, tvarkė aplinką ir atliko kitus pasirengimo naujajam sezonui darbus.

REKLAMA

Parko ekspozicija prasideda Europos Komisijos ir Ministrų Tarybos pastatais, toliau, siekiant atkartoti ES žemėlapį, parke eksponuojamos Danijos, Švedijos, Suomijos, Nyderlandų, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Airijos, Prancūzijos, Portugalijos, Ispanijos, Italijos, Vokietijos, Liuksemburgo, Austrijos ir Graikijos įžymybės.

Parko vadovas Thierry Meeus (Tieri Meu) A. Brazauskui pasakojo, kad parke laikomasi bendro mastelio - 1:25, išskyrus Etnos ugnikalnį, kuris yra didesnis nei kiti eksponatai. Italijoje esančiam ugnikalniui buvo padaryta išimtis, norint lankytojams padaryti didesnį įspūdį, kai paspaudus mygtuką iš ugnikalnio išsiveržia dūmai, o po kojomis ima drebėti žemė.

REKLAMA
REKLAMA

Parke stovi 12 metrų aukščio Paryžiaus simbolis - Eifelio bokštas, Italijoje esantis pakrypęs Pizos bokštas, žymusis Londono laikrodis "Big Benas", griaunama Berlyno siena, vėjo malūnais, su kuriais kovojo Don Kichotas, skrydžiui pasiruošę viršgarsiniai lėktuvai "Concorde", ant kalno stūkso Akropolis, įrengtas uostas su didžiuliais keltais ir laivais, matosi Lamanšo sąsiauris ir važinėjantis greitasis traukinys.

"Štai Zuoko vardo tramvajus važiuoja", - pamatęs greitąjį traukinį, kuris iš Briuselio į Paryžių nuvažiuoja truputį daugiau nei per valandą, juokavo A. Brazauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis prisiminė Vilniaus mero Artūro Zuoko iniciatyvą sostinėje įdiegti greitąjį tramvajų.

T. Meeus A. Brazauskui sakė, kad Lietuvai parke nusprendus pastatyti Vilniaus televizijos bokštą, jis būtų šiek tiek didesnis už Eifelį, mat ir realybėje 326 metrų aukščio Vilniaus bokštas už paryžietiškąjį aukštesnis trimis metrais.

Lietuvos, kaip ir kitų šalių, teritoriją parke pasitiks stendas, kuriame bus šalies vėliava, nurodytas plotas, gyventojų skaičius, nacionalinės valiutos ir euro kursas, o paspaudus atitinkamą mygtuką pasigirs šalies himnas.

REKLAMA

T. Meeus teigimu, Baltijos šalys greičiausiai bus įkurdintos šalia skandinavų.

Premjeras apgailestavo, kad Lietuvai bus skirtas nedidelis, kokių 25-30 kvadratinių metrų plotas. "Nedaug čia ką besugalvosi. Kambario dydžio plotas", - sakė premjeras.

Jis greitai paskaičiavo, kad laikantis nustatytų mastelių, Gedimino pilis su kalnu būtų maždaug dviejų su puse metro aukščio.

Premjeras, pagal profesiją inžinierius statybininkas, nerimavo, iš kokių medžiagų reiktų statyti pastatą, kad jis nenukentėtų žiemą. Priminus, kad Briuselyje retai būna daugiau nei penki laipsniai šalčio, A. Brazauskas sakė, kad tokiu oru būna daug oro ciklų kaitų.

REKLAMA

Todėl, premjero nuomone, Lietuvą simbolizuojantį pastatą, geriausiai, A. Brazausko manymu, pilių kompleksą, reiktų statyti iš akmens.

Premjero teigimu, pasirinktas pastatas ar jų kompleksas turėtų būti susijęs su Lietuvos istorija, nes parke nėra daug šiuolaikinių pastatų. "Reikės dairytis po Vilniaus Žemutinę pilį, o jei sutilptų su Gedimino kalnu, tai dar geriau būtų", - sakė A. Brazauskas.

Kol kas neaišku, kad bus galima pamatyti lietuvišką salelę šiame parke, tačiau, premjero nuomone, kuo greičiau darbo turi imtis architektai kartu su Lietuvos ambasada Belgijoje bei misija prie ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieną didžiausių plotų parke turi olandai, savo tradicinius namus ir įžymybes pradėję statyti pirmieji.

"Jei būtumėm įstoję į ES 60-aisiais metais, gal daugiau vietos būtumėm turėję", - sakė premjeras ir pridūrė, kad parke Lietuva tikrai ras savo vietą.

Išeidamas iš parko, premjeras pripažino, kad viskas jame yra labai įspūdinga, be to, daugelį pastatų jis matė realybėje.

"Čia labai gražu, kad jie labai skrupulingai yra padaryti, su visomis architektūrinėmis detalėmis, tai suteikia labai didelė vertę šitam visam miesteliui", - įspūdžiais dalijosi A. Brazauskas.

Lietuva į ES tikisi įstoti kitų metų pavasarį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų