REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Narystės Europos Sąjungoje siekiančios Baltijos valstybės penktadienį (03.21) pareiškė tikriausiai įsivesiančios eurą 2007 metų pradžioje, o ankstesnių planų - kuo įmanoma anksčiau - 2006 metais - prisijungti prie euro zonos bus atsisakyta.

REKLAMA
REKLAMA

"Realistiškai euras tikriausiai pakeis litą nuo 2007 metų pradžios", - spaudos konferencijoje pažymėjo Lietuvos banko valdytojas Reinoldijus Šarkinas.

REKLAMA

Latvijos centrinio banko šaltiniai pareiškė nemaną, kad ši Baltijos valstybė įsives eurą iki 2007 metų sausio, o Estijos centrinio banko atstovas spaudai sutiko, kad euro įvedimas 2006 metų viduryje būtų neįmanomas dėl praktinių priežasčių.

Sausį trys buvusios sovietinės respublikos, neseniai kartu su dar 7 valstybėmis kandidatėmis pakviestos 2004 metų gegužę prisijungti prie Europos Sąjungos, pareiškė sieksiančios įsivesti valiutų keitimo kursų mechanizmą (ERM-2) 2004 metais ir jau 2006 metais iškeisti savo valiutas į eurą.

REKLAMA
REKLAMA

"Techniškai, jei viskas eis sklandžiai, mes galime būti pasirengę iki antrojo 2006 metų pusmečio, tačiau nemanau, jog kuri nors valstybė bandys jungtis metų viduryje, - pažymėjo Lietuvos banko vadovas. - Detaliai mes dar to nesvarstėme, tačiau negalime atmesti galimybės, kad prisijungta bus 2007 metų pradžioje".

Trys Baltijos valstybės tvirtina, kad, atsižvelgiant į jų ūkio stiprumą ir pastovius valiutos režimus, šalys yra idealios kandidatės sparčiam bendros valiutos įvedimui, o Europos centrinis bankas greitam euro zonos plėtimui nepritaria.

Lietuva, anksčiau siejusi litą su JAV doleriu, praėjusių metų vasarį susiejo litą su euru santykiu 3,4528:1. Estijos krona su euru buvo susieta 1999 metais santykiu 15,6466:1, tuo tarpu Latvijos latas yra susietas su valiutų krepšeliu santykiu 0,7997:1.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų