REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį (03.20) Seimas nesiryžo skubiai, be išsamių diskusijų, priimti sprendimo dėl Lietuvos karių dalyvavimo JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje prieš Iraką.

REKLAMA
REKLAMA

Nors po pateikimo pritarta prezidento dekretui, pagal kurį į Persijos įlankos zoną pagalbinėms operacijoms 6 mėnesiams turėtų būti siunčiama iki dešimt logistikos (krovinių gabenimo specialistų) ir iki šešių karo medikų, tačiau sprendimo priėmimas atidėtas kitam antradieniui.

REKLAMA

Prieš skubų nutarimo priėmimą ketvirtadienį Seimo posėdyje buvo valdančiosios Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas.

"Aš manau, mes darom lemtingą klaidą, kad mes svarstom šį klausimą šiandien ir taip skubiai", - sakė A. Sysas. Jis ragino parlamentarus nepriimti skubių sprendimų, nes svarstomas žmonių siuntimo į karo veiksmų zoną klausimas. A. Sysas taip pat pabrėžė, jog Lietuva kaip Jungtinių Tautų narė turėtų laikytis šios organizacijos nutarimų. Anot A. Syso, JT rezoliucijos dėl karo Irake nėra.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes iš taikios virstam agresyvia kariaujančia šalimi", - sakė A. Sysas.

Prieš Lietuvos karių siuntimą į Iraką taip pat buvo Seimo nariai Julius Veselka ir Egidijus Klumbys.

Liberalas Algirdas Gricius, iš esmės pritardamas prezidento dekretui ir Lietuvos kariškių dalyvavimui JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje, taip pat ragino neskubėti ir tik rimtai padiskutavus priimti sprendimą.

Pertrauką iki antradienio Socialdemokratų frakcijos vardu pasiūlė seniūnė Irena Šiaulienė.

Kaip Seimo posėdyje pateikdamas prezidento dekretą aiškino krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, pagrindinės Lietuvos kariškų funkcijos būtų paramos teikimas kariniam personalui ir civiliams gyventojams per karinę operaciją Persijos įlankos regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministru teigimu, logistikos specialistai padėtų pakrauti lėktuvus karinėse bazėse, dislokuotose ne pačiame Irake. Karo medikai, L. Linkevičiaus įsivaizdavimu, turėtų dirbti plaukiojančioje ligoninėje, įsikūrusioje laive.

Prieš kurį laiką tokio tipo JAV karo ligoninė "Comfort" buvo prisišvartavusi Klaipėdos uoste.

16-kos Lietuvos karių dalyvavimas JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje prieš Iraką, krašto apsaugos ministro teigimu, kainuotų apie 604 tūkstančius litų. Šias lėšas iš savo biudžeto skirs Krašto apsaugos ministerija.

REKLAMA

Kariai į Persijos įlankos regioną turėtų būti siunčiami gavus signalą iš tarptautinės operacijos vadovybės.

Sprendimą dėl karių siuntimo į operacijas priima Seimas prezidento teikimu.

Valstybės gynimo taryba, vadovaujama prezidento, šį pirmadienį paskelbė, kad Lietuva yra pasirengusi kartu su sąjungininkais iš JAV, Europos ir kitų šalių politiškai prisidėti prie tarptautinės koalicijos veiksmų, skirtų Irakui nuginkluoti.

Valstybės gynimo taryba nutarė, kad Lietuva prie Irako krizės sureguliavimo prisidės ne karinėmis, o humanitarinėmis priemonėmis - siųsdama medikus, aptarnaujantį personalą, dalyvaudama pagalbos Irako gyventojams tarptautinėse programose, įskaitant ir paramą maisto produktais.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų