REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik pusė į naujos kadencijos savivaldybių tarybas praėjusį gruodį išrinktų parlamentarų jau apsisprendė likti dirbti Seime ir atsisakė savivaldybių tarybų narių mandatų. Antradienį (03.18) vakare posėdžiavusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patenkino 31 Seimo nario prašymą atsisakyti naujos kadencijos savivaldybės tarybos nario mandato.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso praėjusių metų gruodžio 22 dieną vykusiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas buvo išrinkti 64 parlamentarai.

REKLAMA

Tačiau vėliau Konstitucinis Teismas (KT) konstatavo, kad Seimo nariai negali būti vienu metu ir savivaldybių tarybų nariais.

KT nuomone, parlamentarai dėl gautų mandatų turėtų apsispręsti iki pirmojo naujai išrinktos savivaldybės tarybos posėdžio.

Tačiau Seimas priėmė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, kuriomis padarė išimtį, nustatydamas, kad į naujas savivaldybių tarybas išrinkti parlamentarai dėl gauto mandato turi apsispręsti po pirmojo posėdžio.

REKLAMA
REKLAMA

Tai leis kai kuriems parlamentarams kandidatuoti į merus. Pagal įstatymus, meras turi būti renkamas pirmajame naujos savivaldybės tarybos posėdyje.

Kol kas tik vienas Seimo narys konservatorius Vitas Matuzas nusprendė atsisakyti parlamentaro mandato ir likti dirbti Panevėžio miesto savivaldybės taryboje.

Konservatoriai tikisi, kad V. Matuzas gali būti išrinktas miesto meru. Šias pareigas jis yra ėjęs ir anksčiau.

Seimas ketvirtadienį ketina priimti Seimo Statuto pataisą, nustatančią, kad Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, jeigu išrinktas savivaldybės tarybos nariu jis neatsisako gauto mandato, pereina dirbti kitur arba neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo Statutu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Statutas numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybės įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Iš Seimo Statuto siūloma išbraukti trijų mėnesių terminą, per kurį buvo leidžiama Seimo nariui turėti pareigų, nesuderinamų su Seimo nario pareigomis.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų