REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vertindami pastarųjų dienų pasaulines naftos ir jos produktų rinkos tendencijas, "Mažeikių naftos" ekspertai nesitiki naftos ir jos produktų kainų augimo artimiausiu metu, net jei prasidės karas Irake. Pastarąsias tris savaites koncerno parduodamų benzinų didmeninės kainos nesikeičia, stabilizavosi ir dyzelino kainos.

REKLAMA
REKLAMA

"Prognozuojame, kad artimiausiu metu "Mažeikių naftos" produkcijos didmeninės kainos liks stabilios, o gali ir sumažėti", - “Eltai” teigė naftos koncerno komunikacijos tarnybos vadovas Giedrius Karsokas.

REKLAMA

Jo teigimu, naftos, o po kiek laiko ir naftos produktų kainos gali sumažėti jau pirmosiomis karo Irake dienomis, jeigu JAV ir jų partnerių atakos bus sėkmingos. "Tai manyti leidžia 1991-ųjų patirtis: tą pačią dieną, kai sąjungininkai smogė Irakui pradėdami Kuveito išvadavimo operaciją, pasaulinės naftos kainos krito apie 30 procentų. Taip biržos sureagavo sulaukusios pirmųjų pranešimų apie sėkmingus sąjungininkų veiksmus prieš Iraką", - sakė G. Karsokas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad JAV prezidento George’o W. Busho (Džordžo V. Bušo) pirmadienio vakarą pateiktas ultimatumas Irako prezidentui nuramino pasaulinę naftos rinką, jau dvi dienas "juodojo aukso" kainos krinta. "Kainos buvo pakilusios dėl Irako atsiradusios tarptautinės įtampos ir neaiškumų, kaip toji krizė bus sprendžiama, dėl visokių gąsdinimų, gandų", - aiškino G. Karsokas.

Antradienį Niujorko prekių biržoje iki prekybos sesijos pabaigos "Brent" rūšies naftos kaina balandžio mėnesio sandoriams smuko 3,33 JAV dolerio, arba 9,5 proc., iki 31,6 JAV dolerio už barelį. Šis vienos dienos naftos kainos smukimas Niujorke yra didžiausias nuo 2001 metų lapkričio, o iki žemesnio lygmens "juodojo aukso" kaina nenusileisdavo nuo šių metų sausio 8 dienos. Kiek anksčiau, biržos prekybos sesijos viduryje, buvo užfiksuotas "tarpinis" rekordas - "Brent" rūšies žalios naftos kaina balandžio mėnesio sandoriams buvo smukusi 1,93 JAV dolerio, arba 5,5 proc., iki 33 JAV dolerių, o tai buvo smarkiausias naftos kainų vienos dienos smukimas per visus praėjusius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį naftos kainos ateities sandoriams smuko ir Tarptautinėje naftos biržoje Londone. "Brent" rūšies naftos kaina gegužės mėnesio sandoriams smuko 2,23 JAV dolerio, arba 7,6 proc., iki 27,25 JAV dolerio.

"Mažeikių nafta" dalį žaliavos perka iš ją valdančios Rusijos kompanijos "Jukos" pagal ilgalaikę sutartį, o dalį - iš kitų tiekėjų pagal pasaulines kainas. Jų nustatymo formulėje naudojamas paskutinių dešimties dienų kainų vidurkis. Be to, įtakos turi ir kiekiai bei kiti veiksniai - transporto, valiutų konvertavimo, kitos išlaidos. Komerciniais sumetimais koncernas neskelbia tikslių duomenų, už kiek perka žaliavą. Iš Rusijos naftą perkantis Lietuvos koncernas nesijaudina, kad karo Irake atveju sutriktų naftos žaliavos tiekimas į Mažeikius.

REKLAMA

G. Karsokas minėjo, kad pastaruoju metu pasaulyje dėl karo Irake grėsmės ir didelių šalčių JAV buvo labai stipriai padidėjusios dyzelino didmeninės kainos, tačiau jos jau 4-5 dienas krinta, taigi tikėtina, kad artimiausiu metu jas sumažins ir "Mažeikių nafta, taikydama minėtą dešimties dienų vidurkio formulę.

Beje, "Mažeikių naftos" koncerno rinkodaros direktoriaus pavaduotojas rinkotyrai Stasys Ilakis dar sausio mėnesį “Eltai” prognozavo, kad artėjant karui Irake turėtų padidėti karo pramonėje naudojamo dyzelino ir reaktyvinio kuro kainos. Per konfliktą Kuveite daugiau kaip prieš dešimt metų būtent karo reikmėms reikalingas dyzelinas ir reaktyvinis kuras pabrango labiau nei benzinas.

REKLAMA

"Mažeikių naftai" priklauso apie 95 proc. Lietuvos benzinų rinkos ir apie 80-85 proc. dyzelino rinkos.

Vienintelis Lietuvoje naftos perdirbimo koncernas nuolat turi apie 100 tūkst. tonų naftos žaliavos.

G. Karsokas patvirtino, kad šio mėnesio pabaigoje naftos perdirbimo gamykla bus sustabdyta kapitaliniam remontui. Joje gamyba bus pertraukta 32-35 dienoms. Pasak "Mažeikių naftos" atstovo, Lietuvos vartotojai nepajus, kad bendrovė nedirba, kadangi bus sukauptas pakankamas kiekis atsargų klientų poreikiams patenkinti įmonei sustabdžius gamybą.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų