REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartu su kalendorinio pavasario pradžia vis labiau ryškėja lietuviškos kino rinkos krizės požymiai. Keisčiausia, kad nei kino platintojai, nei kino rodytojai to nepastebi arba nenori pastebėti. Šiuo metu turime tokią situaciją - filmų skaičius sparčiai didėja, o žiūrovų - katastrofiškai mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Per tris savaitgalio dienas Lietuvos kino teatruose apsilankė 14 tūkst. kino mėgėjų, o tai yra absoliučiai blogiausias 2003 m. pasiekimas. Lengviausia būtų suversti kaltę tradicinei Kaziuko mugei arba pirmiems saulės spinduliams, bet pagrindinių priežasčių reikėtų ieškoti kitur.

REKLAMA

Visų pirma tai gerokai padidėjęs premjerų skaičius. Kiekvieną penktadienį kino teatruose pradedami rodyti 3-4 filmai, kuriems tenka dalytis vis mažėjantį žiūrovų srautą. Todėl nenuostabu, kad beveik visi filmai surenka kuklias pajamas ir pasmerkia save nesėkmei. Peršasi išvada, kad Lietuvos kino platinimo kompanijos jau pradėjo keistas varžybas, kuri išleis į ekranus kuo daugiau filmų. Kino repertuaras yra tiesiog perpildytas visiškai nereikalingų filmų, kurių galima būtų visiškai nerodyti.

REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, kino platintojai dažniausiai perka įvairių šalių kino produkciją vadinamaisiais "paketais", kuriuose kartu su komerciniais filmais pateikiama daug abejotinos vertės juostų. Bet argi verta organizuoti premjeras vien tik tam, kad darbo kalendoriuje pasižymėtum didelį pliuso ženklą ties užrašu "filmas išleistas"? Šiame "rusiškos ruletės" žaidime dalyvaujančios kino platinimo kompanijos kenkia ne tik konkurentams, bet ir sau.

Akivaizdus pavyzdys - tai veiksmo komedija "Beprotiška vagystė" su aktoriumi Seanu Williamu Scottu. Per tris premjerinio savaitgalio dienas kino platinimo kompanijos "Acme" filmas surinko juokingas 2 tūkst. Lt pajamas ir užėmė vos 15 vietą tarp pelningiausių filmų. Sunku patikėti, kad tokio dydžio suma padengs bent jau išlaidas už teksto vertimą, juostos subtitravimą, reklaminius plakatus ir klipus. Jeigu šis filmas išvis nebūtų rodomas, tai galbūt tie 169 žiūrovai pasirinktų tos pačio kino platinimo kompanijos ir panašaus žanro "Ekstremalus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašią situaciją galima pastebėti ir romantiškų kino istorijų fronte. Žiūrovams siūloma rinktis iš juostų "Mano didelės storos graikiškos vestuvės", "Įsimylėti per dvi savaites" ir "O dabar... ponios ir ponai". Būtent šiuo atveju labiausiai pasireiškia skausmingiausia lietuviškos kino rinkos problema - pernelyg didelės bilietų kainos. Neabejotina, kad dauguma į kino teatrus atėjusių porų išsirinks tik vieną filmą iš trijų, o tai reiškia, kad kiti du praranda garantuotas pajamas. Jau šį penktadienį (kovo 7 d.) siaubo trilerių auditoriją turės dalytis panašaus žanro "Skambutis" ir "Laivas vaiduoklis". Greičiausiai nė vienas iš jų nepasieks savo tikrųjų galimybių, nes dar reikės varžytis su labai stipriai reklamuojamu mistiniu trileriu "Fatališka moteris", kurios pagrindinis koziris - seksualioji aktorė ir manekenė Rebecca Romijn-Stamos.

REKLAMA

Brito Hugh Granto ir amerikietės Sandros Bullock vardai dar leido pelningiausių filmų topo pirmojoje vietoje išsilaikyti romantinei komedijai "Įsimylėti per dvi savaitės", kuriai užteko surinkti vos 26,1 tūkst. Lt pajamas (2,1 tūkst. žiūrovų). Į antrą vietą sugrįžo stabiliausiai savo bendras pajamas kaupianti drama "8 mylia" (24,2 tūkst. Lt). Geriausiai pasirodžiusi savaitgalio naujiena romantinė melodrama "O dabar... ponios ir ponai" debiutuoja trečioje vietoje. Režisieriaus Claude'o Leloucho vadovaujamas aktoriaus Jeremy Ironso ir dainininkės Patricios Kaas duetas sudomino beveik 1,4 tūkst. žiūrovų (16 tūkst. Lt).

REKLAMA

Dar du premjeriniai filmai patyrė akivaizdžius fiasko. Tiesa, fantastinė drama "Soliaris" (9,2 tūkst. Lt) ir veiksmo komedija "Aš - šnipas" (8,4 tūkst. Lt) buvo rodomos tik dviejuose pagrindiniuose Vilniaus kino teatruose. Žiūrovų pasirinkimui nepadarė įspūdžio nei žinomi režisieriai (Stevenas Soderberghas ir Betty Thomas), nei populiarūs aktoriai (George'as Clooney, Eddie Murphy, Owenas Wilsonas).

Banalaus, nuvalkioto ir nuspėjamo siužeto juosta "Aš - šnipas" jau iš anksto buvo užprogramuota nesėkmei. Ko gero, niekas nebūtų supykęs ar įsižeidęs, jei kino platinimo kompanija "Cinemark" būtų atsisakiusi rodyti šį filmą Lietuvoje. Juolab šiuo metu į kino teatrų repertuarą yra įtraukta panašaus žanro veiksmo komedija "Smokingas". Įdomiausia, kad jau balandžio mėnesį galėsime įvertinti abiejuose filmuose vaidinančių aktorių Jackie Chano ir Oweno Wilsono bendrą darbą "Šanchajaus riteriai". Nejaugi ir šiai nuotykinei veiksmo komedijai nepasiseks užpildyti kino salių? O galbūt lietuviams jau yra atsibodę tie patys veidai ir kaip du vandens lašai panašūs siužetai?

Tačiau tikrai liūdna dėl tokio mažo lankomumo fantastinės dramos "Soliaris" seansuose. Šiame filme režisierius Stevenas Soderberghas nagrinėja labai daug rimtų gyvenimiškų klausimų ir priverčia susimąstyti, o aktorius George'as Clooney sukūrė vieną geriausių vaidmenų per savo karjerą. Labai gaila, kad kai kurie Lietuvos kino kritikai vertino naująjį "Soliarį" su išankstiniu nusistatymu ir nereikalingais palyginimais su Andrejaus Tarkovskio filmu, pastebėdami tik "love story in space" arba detaliai atpasakodami visą siužetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų