REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Josifas Stalinas Gruzijoje labai populiarus. Retas gruzinas neprisipažįsta, kad myli ar bent gerbia savo garsiausią pasaulyje tautietį, kuris mirė prieš 50 metų - 1953 metų kovo 5 dieną. Bet su komunistine ideologija tai turi mažai ką bendra - rinkimuose gruzinai už komunistus nebalsuoja, rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Sociologijos duomenų, kiek gruzinų jaučia simpatiją J.Stalinui, nėra. Bet per apklausą, surengtą prieš metus, J.Stalinas laimėjo virtualų ginčą, kas yra Gruzijos vadovas, surinkęs 28 proc. balsų ir pralenkęs Gruzijos carus Davidą, Vachtangą bei carienę Tamarą.

REKLAMA

Privačiuose pokalbiuose beveik visi bet kurio amžiaus Gruzijos gyventojai į klausimą, koks jų požiūris į Staliną, pareiškia, kad labai gerbia šį istorijos veikėją, rašo BBC.

Ypač populiarus J.Stalinas gimtinėje, Gorio mieste. Jo portretas kabo kone kiekvienuose namuose. Mieste yra Stalino prospektas, didelis paminklas Stalinui ir vienintelis pasaulyje Stalino muziejus.

20 metų baro padavėją Mišiko Kasradzę BBC žurnalisto klausimas, ar J.Stalinas dabar populiarus tarp Gorio gyventojų, net kiek stebina: "Visų pirma, jis mūsiškis, gimė mūsų mieste. Žinoma, populiarus, ir ne tik Goryje - visoje šalyje. Ir visame pasaulyje".

REKLAMA
REKLAMA

M.Kasradzė mano, kad toks griežtas diktatorius būtų ne pro šalį ir dabartinėje Gruzijoje. "Tikriausiai jiems reikia tokio žmogaus kaip Stalinas - turiu omenyje, mūsų politikus. Čia viskas taip pakrypo pas mus, visi tegalvoja apie savo kišenes. Todėl tikriausiai jiems reikia. Na, nors truputį", - sako jis.

Stalino draugijos lyderis, valstybės veikėjas Grigolas Onianis išgarsėjo savo bylinėjimusi su J.Stalino vaikaičiu Jevgenijumi Džugašviliu.

Kai Rusijos pilietis J.Džugašvilis prieš dvejus metus paskelbė steigiąs Gruzijoje Naująją komunistų partiją, G.Onianis pareiškė, kad jis apsišaukėlis, joks ne Džugašvilis, o iš tikrųjų yra Rabinovičius. Šis įžeidėją padavė į teismą, kur lengvai įrodė, kad jis vis dėlto Jakovo Džugašvilio, žuvusio vokiečių koncentracijos lageryje, sūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Džugašvilis, seniai užsimojęs įsteigti Gruzijoje savo partiją - Naująją komunistų partiją, pats prisipažino, kad kol kas jos nėra, yra tik keliasdešimt aktyvistų.

Tačiau J.Džugašvilis neabejoja, jog laikui bėgant žmonės, ypač pagyvenę, ims šlietis prie jo, nes yra nusivylę dabartiniais komunistų lyderiais: "Kai mes paskelbėme apie naują komunistų partiją, kuriai vadovaus Stalino vaikaitis, jie kažkaip įtikėjo, kad Stalino vaikaitis neišduos. Negulės lovoje (su valdžia) kaip Ziuganovas arba kaip šis mūsų Georgadzė ar Ciklauris".

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų