REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos diplomatas pareiškė nusistebėjimą dėl aukšto Rusijos atstovo pasisakymų, esą Lietuva pažeidžia Europos Sąjungos ir Rusijos susitarimą dėl Kaliningrado tranzito.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretorius Darius Jurgelevičius BNS teigė, kad jį nustebino Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komiteto pirmininko Dmitrijaus Rogozino pirmadienį (03.03) padarytas pareiškimas, esą Lietuva "mėgina revizuoti" pernai lapkritį Briuselyje paskelbtą ES ir Rusijos komunikatą dėl tranzito per Lietuvą į Kaliningrado sritį ir iš jos.

REKLAMA

"Kaip ir kiekvienas politikas, ponas Rogozinas gina savo šalies piliečių interesus. Tačiau to nevertėtų daryti nepagrįstai kaltinant kitus", - BNS sakė D. Jurgelevičius.

Anot jo, Lietuva "laikosi pernai lapkričio 11 dieną ES ir Rusijos paskelbto komunikato ne tik dvasios, bet ir raidės, geranoriškai padeda spręsti Kaliningrado tranzito problemą, be to, jau yra padariusi savo darbus Rusijos tranzito įgyvendinimui".

"Kai kurių mūsų priemonių imtasi saugant nacionalinius interesus, kad Kaliningrado tranzitas netaptų kliūtimi Lietuvai prisijungti prie Šengeno sutarties (reglamentuojančios laisvą judėjimą per sienas tarp jos narių - BNS)", - sakė URM sekretorius.

REKLAMA
REKLAMA

Maskvoje pirmadienį vykstant parlamentinės Kaliningrado srities problemų monitoringo darbo grupės posėdžiui, D. Rogozinas teigė, kad Lietuva "techniniame ir ekspertų lygiuose mėgina paversti niekais susitarimus, kurie išsprendė tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos problemą".

Jis priekaištavo Lietuvai esą keliant "papildomus nepriimtinus reikalavimus, nepaisant politinių susitarimų".

D. Rogozinas stebėjosi, kodėl Rusijos pilietis, pirkdamas bilietą į Kaliningradą, "turi atsakyti tiek daug klausimų apie savo šeimos narius, nors mūsų specialistai teigia, kad vardo ir tikslios gimimo datos pakanka", kodėl Lietuvos pareigūnai reikalauja paaiškinti, kam keliautojai nori gauti daugkartinius tranzito dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal ES ir Rusijos susitarimą, nuo liepos 1-osios tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau nei vizas.

Kitą savaitę Europos Parlamente turi būti apsvarstyti Reglamentų projektai dėl supaprastintų tranzito dokumentų išdavimo formų ir režimų, o sprendimai dėl šių dokumentų turi būti priimti balandžio 9 dieną.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai per Lietuvą negali vykti su neegzistuojančios Sovietų sąjungos pasais, kuriuose nėra antspaudo, kad jie yra Rusijos piliečiai, taip pat su kariniais bilietais. Kelionės dokumentu nebelaikomas ir vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

REKLAMA

Nuo šių metų vasario Rusijos piliečiai gali įvažiuoti į Lietuvos teritoriją tik turėdami vieną iš šių dokumentų: Rusijos diplomatinį, tarnybinį arba užsienio pasą, užsienio pasą su SSRS simbolika, esant žymai apie Rusijos pilietybę, Rusijos vidaus pasą, vidaus pasą su SSRS simbolika, esant žymai apie Rusijos pilietybę, jūrininko pasą arba specialų sugrįžimo liudijimą, išduodamą kariškiams ir jūreiviams bei asmenims, pametusiems dokumentus.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų