REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretorius Darius Jurgelevičius Briuselyje susitiks su Rusijos ir Europos Sąjungos atstovais ir pratęs konsultacijas dėl Kaliningrado tranzito tvarkos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS informavo Užsienio reikalų ministerijoje, tai jau trečiasis per pastarąsias tris savaites susitikimas Briuselyje, šalims derinant reglamentą, kuriuo remiantis nuo šių metų liepos 1-osios vyks Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvą į Kaliningrado sritį ir iš jos.

REKLAMA

Lietuvos diplomatų teigimu, derybose dėl Rusijos piliečių tranzito per Lietuvą Europos Komisijos atstovai nesutinka, kad bilietai Rusijos keliautojams būtų parduodami iškart, "realaus laiko" režimu. "Realaus laiko" principas numatytų, kad iš geležinkelio kasų Rusijos atstovai per internetą susisiektų su Lietuvos duomenų bazėmis, kuriose gautų patvirtinimą, ar galima keliautojui parduoti bilietą.

ES nuomone, tokia tvarka neatitinka Šengeno teisinių reikalavimų. Tuo tarpu Rusija nepritaria, kad keliautojų duomenų patikrinimas užtruktų ilgesnį laiką.

REKLAMA
REKLAMA

Po praėjusią savaitę Briuselyje vykusių konsultacijų D. Jurgelevičius BNS sakė, kad Maskva atsisako politinio įsipareigojimo ratifikuoti sienos sutartį.

1997 metų spalį pasirašytą sienos sutartį Lietuva ratifikavo 1999-aisiais, tačiau Maskva politiniais motyvais iki šiol atidėliojo šiuos žingsnius

Diplomato teigimu, Maskva taip pat atsisako pasirašyti su Vilniumi sutartį dėl nelegaliai atvykusių asmenų grąžinimo (readmisijos), nors tai numatyta praėjusį lapkritį paskelbtame Europos Sąjungos ir Rusijos komunikate dėl tranzito į Kaliningrado sritį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komunikate numatoma, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau nei vizas.

Praėjusių metų lapkritį ES ir Rusijos paskelbtame komunikate numatoma, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau nei vizas.

Tokių dokumentų išdavimo tvarka bus reguliuojama šiuo metu rengiamais ES normatyviniais dokumentais.

REKLAMA

Jau nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai per Lietuvą negali vykti su neegzistuojančios Sovietų Sąjungos pasais, kuriuose nėra Rusijos pilietybę patvirtinančio antspaudo, taip pat su kariniais bilietais. Kelionės dokumentu nebelaikomas ir vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės.

Šengeno sutartimi jos dalyvės panaikino tarpusavio sienų kontrolę, tačiau numato, kad ES išorinės sienos turi būti patikimai saugomos ir kontroliuojamos.

Į Šengeno erdvę Lietuva planuoja įstoti maždaug 2007 metais.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų