REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiąją daugumą Seime sudarančių Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) atstovai teigia, jog sveikatos apsaugos ministro pakeitimas neturės įtakos daugumos stabilumui.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiandien buvo pasakyta - tai neturės jokios reikšmės koalicijos stabilumui", - po ketvirtadienį įvykusio abiejų partijų komisijos posėdžio pareiškė NS pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius.

REKLAMA

Minėta komisija buvo sudaryta NS prezidiumo iniciatyva aptarti nesutarimus, kilusius dėl LSDP lyderio premjero Algirdo Brazausko vienašališko sprendimo, atsiliepiant į naujojo prezidento Rolando Pakso poziciją, pakeisti socialliberalų deleguotą sveikatos apsaugos ministrą Romualdą Dobrovolskį.

NS lyderis A.Paulauskas trečiadienį pareiškė, jog jis nedavė premjerui pritarimo skirti ministru Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narį Juozą Oleką ir šį žingsnį vertina kaip Bendro darbo susitarimo pažeidimą.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis šiuo susitarimu, socialliberalai ir socialdemokratai 2001 metų liepą suformavo dabartinę Seimo daugumą ir Vyriausybę.

Minėtame susitarime numatyta, jog iškilus partnerių nesutarimams dėl susitarimo pažeidimų, pariteto pagrindais sudaroma bendra komisija ginčams išspręsti.

A.Paulauskas trečiadienį teigė, jog socialliberalai gali paprašyti valdančiosios daugumos partnerių socialdemokratų kompensuoti prarastą sveikatos apsaugos ministro portfelį kitu postu, tačiau teigiama, jog ketvirtadienį vykusiame susitikime apie tai nebuvo kalbėta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aš nemanau, kad čia kas nors kam nors nusileidžia, nes čia - ne turgus. Mes esame politiniai partneriai", - po susitikimo žurnalistams sakė LSDP pirmininko pavaduotojas vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis, paklaustas, kokias nuolaidas padarys socialdemokratai.

Apie kompensacijas nekalbėjo ir socialliberalai. A.Skardžiaus teigimu, komisijos posėdyje buvo apsikeista nuomonėmis, ar buvo pažeistas susitarimas, ar ne.

"Žvelgiant į Bendro darbo susitarimo raidę, mūsų nuomone, formuojant šią Vyriausybę buvo nesklandumų", - sakė NS pirmininko pavaduotojas.

REKLAMA

J.Bernatonis tuo tarpu pareiškė, jog, socialdemokratų nuomone, "susitarimo esmė nebuvo pažeista".

Socialdemokrato nuomone, siekiant išvengti nesklandumų ateityje, partijų atstovams "reikėtų dažiau susitikti", o dabar sudaryta bendra komisija "galėtų dirbti nuolat".

"Manau, galėtume kalbėti apie pačios sutarties tobulinimą, kad ateityje nekiltų nesutarimų formuojant Vyriausybę", - teigė A.Skardžius.

Vėliau jis pasitikslino, jog kalba ne apie pačios sutarties revizavimą, bet jos nuostatų išaiškinimą.

J.Bernatonio nuomone, reikėtų tobulinti ne Bendro darbo susitarimą, bet jo įgyvendinimo mechanizmą, tačiau išsamiau to nepaaiškino.

REKLAMA

Paklaustas, ar iškilę nesutarimai gali turėti įtakos partijų bendradarbiavimui ar jų susijungimui ateityje, J.Bernatonis atsakė: "aš manau, jokios".

A.Skardžius skubiai patikslino, jog apie partijų susijungimą "nebuvo jokios kalbos".

Kalbos apie galimą socialdemokratų ir socialliberalų susijungimą ėmė skambėti po pernai gruodį įvykusio pirmojo prezidento rinkimų turo, kuriame NS lyderis A.Paulauskas patyrė pralaimėjimą.

LSDP pirmininkas A.Brazauskas yra patvirtinęs, jog kalbėjosi šia tema su A.Paulausku.

Tačiau prieš kelias savaites įvykusiame NS tarybos posėdyje buvo pasisakyta už tai, kad socialliberalai išliktų savarankiška politine jėga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurių socialliberalų nuomone, vienašališkas sveikatos apsaugos ministro pakeitimas buvo socialdemokratų reakcija į socialliberalų ambicija išlikti savarankiškiems.

A.Skardžiaus teigimu, partijų komisija dirbs tol, "kol bus išsiaiškinti" kilę nesutarimai.

Kitas komisijos posėdis įvys penktadienį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų