REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu Rusija nesilaikys Europos Sąjungai (ES) duotų įsipareigojimų įvedant supaprastintą jos piliečių tranzito per Lietuvą tvarką, Lietuvai neliks nieko kito, kaip įvesti vizų režimą. Tai BNS antradienį (03.25) sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, komentuodamas naujus Rusijos reikalavimus, rengiantis naujos tranzito tvarkos įvedimui.

REKLAMA
REKLAMA

"Teisinė situacija yra labai paprasta: jeigu Rusija nesilaiko duotų įsipareigojimų, Lietuva nuo liepos 1 dienos įveda vizų režimą. Aš labai abejoju, kad Lietuva sutiktų pratęsti šiuo metu galiojantį laikiną nacionalinį režimą", - BNS sakė G. Kirkilas.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad "visi iškelti reikalavimai, mūsų nuomone, neatitinka nei ES ir Rusijos susitarimo, nei mūsų interesų integruojantis į Šengeno erdvę.

G. Kirkilo teigimu, Rusijos spaudimas Lietuvai nebuvo netikėtas, jo buvo laukiama.

"Visą šią situaciją mes vertiname kaip spaudimą siekiant gauti nuolaidų prieš ES ir Rusijos viršūnių susitikimą", - sakė parlamentaras, pridūręs, kad Rusijos politikų pozicijai įtakos daro ir šių metų gruodį vyksiantys parlamento rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA

ES ir Rusijos viršūnių susitikimas numatytas gegužės mėnesį.

Šią savaitę Briuselyje vykusių dvišalių Lietuvos ir Rusijos konsultacijų dėl Rusijos piliečių tranzito per Lietuvą į ir iš Kaliningrado sritį metu Rusijos atstovai pareiškė, kad sprendžiant tranzito klausimą pirmiausia turi būti atsižvelgiama į pernai lapkritį pasiektą ES ir Rusijos susitarimą, o ne Šengeno sutartį.

Konsultacijose dalyvavęs Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Darius Jurgelevičius antradienį BNS teigė, kad Lietuvai nepriimtinas Rusijos siūlymas derybose dėl Kaliningrado tranzito paisyti vien tik Maskvos, o ne Vilniaus interesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Briuselyje per konsultacijas, anot D. Jurgelevičiaus, taip pat paaiškėjo, kad Rusija atsisako ankstesnių politinių įsipareigojimų, kad sprendžiant tranzito per Lietuvą klausimą tarp Lietuvos ir Rusijos turi būti pasirašyta sutartis dėl nelegaliai atvykusių asmenų grąžinimo (readmisijos), nors tai numatyta ES ir Rusijos paskelbtame komunikate.

"Rusijos pusė taip pat atsisako įsipareigojimo ratifikuoti Lietuvos ir Rusijos sienos sutartį. Rusijos viceministras Sergejus Razovas aiškiai pasakė, kad sienos ratifikavimas nebuvo numatytas Europos Sąjungos ir Rusijos pasirašytoje deklaracijoje, todėl Rusija nelaiko savęs susisaistytais šių įsipareigojimų sprendžiant Kaliningrado klausimą", - teigė D. Jurgelevičius.

REKLAMA

Pernai lapkričio 11 dieną Rusijos ir Europos Sąjungos vadovai pasirašė bendrą deklaraciją dėl tranzito tarp Kaliningrado srities ir likusios Rusijos įgyvendinimo.

Ji numato, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau, nei vizas.

Tokių dokumentų išdavimo tvarka bus reguliuojama šiuo metu rengiamais ES normatyviniais dokumentais.

Jau nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai per Lietuvą negali vykti su neegzistuojančios Sovietų Sąjungos pasais, kuriuose nėra Rusijos pilietybę patvirtinančio antspaudo, taip pat su kariniais bilietais. Kelionės dokumentu nebelaikomas ir vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

REKLAMA

Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės. Šengeno sutartimi jos dalyvės panaikino tarpusavio sienų kontrolę.

Tačiau Šengeno susitarimas numato, kad ES išorinės sienos turi būti patikimai saugomos ir kontroliuojamos.

Į Šengeno erdvę Lietuva planuoja įstoti maždaug 2007 metais.

Tuo tarpu šiomis Lietuvos pareigūnų pastangomis stiprinti sienų kontrolę nepatenkinta Rusija valdžia.

Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas Dmitrijus Rogozinas kovo pradžioje pareiškė, kad Lietuva "techniniame ir ekspertų lygiuose mėgina paversti niekais susitarimus, kurie išsprendė tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos problemą".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su tokia Rusijos parlamentaro nuomone nesutinka Lietuvos diplomatai, kurie nurodo, kad spręsdama tranzito klausimą Lietuvos pusė ne kartą parodė lankstumą.

Lietuva naujosios tranzito tvarkos įsigaliojimą nuo liepos 1 dienos nuolat siejo su sienos sutarties ratifikavimu Rusijos Dūmoje ir readmisijos sutarties pasirašymu. 1997 metų spalį pasirašytą sienos sutartį Lietuva ratifikavo 1999-aisiais, tačiau Maskva politiniais motyvais iki šiol atidėliojo šiuos žingsnius.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų