REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savižudybių mastą Lietuvoje siekiantys sumažinti ekspertai kaltina valdžią vien tuščiomis deklaracijomis kovojant su šia visuomenės rykšte ir paragino pradėti steigti psichinės pagalbos centrus.

REKLAMA
REKLAMA

"Žmonėms padėti turi būti steigiami atskiri centrai. Bendroji psichiatrija ir medicina negali išspręsti savižudybių problemų", - antradienį (03.25) Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė vilnietis psichiatras, Lietuvos suicidologų asociacijos prezidentas Algirdas Navickas.

REKLAMA

Pasak jo, Lietuvoje klaidingai manoma, kad savižudybių skaičius yra susijęs su pragyvenimo lygiu ir nepagrįstai tikimasi, kad pagerėjus šalies ekonominei situacijai sumažės ir savižudybių. A. Navicko teigimu, nėra tiesioginės priklausomybės tarp šalies pragyvenimo lygio ir savižudybių skaičiaus. "Tose šalyse, kur ekonominės gyvenimo sąlygos labai sunkios, žmonės labai retai pakelia ranką prieš save", - sakė A. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka 44 savižudybės, ir tai vienas aukščiausių rodiklių pasaulyje, o gerokai skurdesnėje Armėnijoje - tik šešios. Aiškindamas, kodėl taip yra, A. Navickas kaip vieną iš priežasčių minėjo, kad Armėnijoje jau dešimtmetį veikia specializuotas psichinės pagalbos centras, kuris rūpinasi tuo, kad savižudybių skaičius neaugtų. Psichiatro nuomone, Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija turėtų pasimokyti iš šios tolimos valstybės ir Lietuvoje įkurti specializuotą centrą savižudybių prevencijai. Medikas kaip pavyzdį taip pat minėjo Estiją, kurioje, įkūrus tokį centrą, savižudybių smarkiai sumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toje pačioje spaudos konferencijoje dalyvavusi Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė Ona Dovydonienė teigė, kad jau yra parengta Nacionalinė savižudybių prevencijos programa 2003-2006 metams, kurioje yra numatyta įkurti tokį psichinės pagalbos centrą.

Tačiau ji nurodė, kad ši savižudybių prevencijos programa "įstrigo Vyriausybės koridoriuose", nors šiai trejų metų programai įgyvendinti reikėtų palyginti nedaug lėšų -apie 3 milijonų litų.

"Manau, kad tokią pinigų sumą Vyriausybė galėtų atrasti", - svarstė O. Dovydonienė. Jos nuomone, įgyvendinus šią prevencijos programą ir įkūrus psichiatrinės pagalbos centrus būtų galima sumažinti savižudybių skaičių Lietuvoje, bet visuomenei nederėtų tikėtis greito savižudybių mažėjimo.

O. Dovydonienė teigė, kad Švedijoje, kuri buvo Šiaurės šalių lyderė pagal savižudybių skaičių, tik per 12 metų pavyko sumažinti savižudybių skaičių iki tokio rodiklio, kuris šiuo metu yra mažiausias tame regione.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų