REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausią banko "Snoras" akcininką - kompaniją "Incorion Investment Holding Company" - įsigijęs Rusijos bankas "Konversbank" vėliausiai iki šių metų pabaigos planuoja įgyti tiesioginį 49,9 proc. jos turėto akcijų paketo valdymą bei pats investuoti į mūsų šalies banko kapitalą.

REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad per vienerius-trejus metus į "Snoro" kapitalą bus investuota 50 mln. JAV dolerių ekvivalenti suma litais (dabar - apie 160 mln. litų), o jau artimiausiu metu "Konversbank" pasirengęs įsigyti naująją 25 mln. litų emisiją, kurios išleidimui ketvirtadienį pritarta visuotiniame "Snoro" akcininkų susirinkime.

REKLAMA

"Manau, kad centrinio Rusijos banko leidimas įsigyti emisiją gali būti gautas maksimaliai per mėnesį laiko. Mes tai planuojame padaryti, kai "Snoras" atidarys Lietuvos banke kaupiamąją sąskaitą, "Konversbank" gaus Rusijos centrinio banko leidimą ir Lietuvos banko pritarimą", - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė "Konversbank" valdybos pirmininkas Vladimiras Antonovas.

Pasak jo, Rusijoje gana griežtas valiutų reguliavimo įstatymas, pagal kurį banko nerezidento - šiuo atveju "Snoro" - akcijų įsigijimas yra traktuojamas kaip kapitalo išvežimas iš šalies, todėl tam reikia įvykdyti visas reikalingas procedūras bei gauti leidimus. Tai gali užtrukti nuo pusės metų iki devynių mėnesių, o procedūra jau yra pradėta.

REKLAMA
REKLAMA

Per tris mėnesius turėtų būti baigtas rengti "Snoro" verslo planas, kuriame kartu su patarėjais bus numatytas konkretus investicijų į "Snoro" banką išdėliojimas, atsižvelgiant į būsimą banko plėtrą bei klientų poreikius.

Dabar akcinis "Snoro" kapitalas sudaro 137,3 mln. litų, vienos akcijos nominali vertė yra 10 litų. Išplatinus naująją akcijų emisiją, ketvirto pagal dydį banko akcinis kapitalas išaugtų iki 162,3 mln. litų.

Už kokią sumą "Konversbank" įsigijo 100 proc. "Incorion Investment Holding Company" akcijų, V. Antonovas nekomentavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuojančiam savo plėtrą už Rusijos ribų, "Konversbank" buvo siūloma įsigyti kelis Latvijos bankus, taip pat nedidelį Estijos banką, tačiau "Snoras" jiems pasirodė perspektyviausias dėl puikios finansinės padėties, gero administravimo, taip pat plataus tinklo šalyje bei siūlomų produktų.

Rusijos banko valdybos pirmininkas prognozavo, kad "Konversbank" per "Snorą" plėsis į užsienio rinkas ir tikriausiai greičiausiai "Snoro" filialas bus atidarytas Latvijoje, vėliau tokiu būdu jis gali pasiekti ir Estijos rinką.

"Manau, kad "Snoras" turi didelių šansų užsiauginti didesnį korporatyvinių klientų, kurie atstovauja tarptautinėms ar Rusijos kompanijoms, skaičių. Tokiu atveju bus būtina per kelis etapus padidinti "Snoro" akcinį kapitalą 50 mln. JAV dolerių suma ir tai turėtų padėti jam tapti konkurencingesniu, palyginti su pirmaujančiais Lietuvos bankais bei užimti naujas rinkas šaliai tapus ES nare", - sakė V. Antonovas.

REKLAMA

Praėjusiais metais pelningai dirbęs "Snoras" - visa jo grupė gavo 10,28 mln. litų audituoto pelno, o pats bankas - 10,55 mln. litų - dividendų akcininkams nutarė nemokėti, o pelną skirti į atsargos ir pelno rezervo fondus.

Neatmetama galimybė, kad artimiausiais metais dividendų politika bus pakeista, tačiau nedetalizuojama, kada tai gali atsitikti.

Numatoma, kad šiemet "Snoras" turėtų uždirbti apie 7 mln. litų grynojo pelno, arba maždaug trečdaliu mažiau negu pernai. Tuo tarpu "Snoro" grynosios palūkanų pajamos turėtų sumažėti 3,7 proc. iki 39,2 mln. litų.

REKLAMA

Banko "Snoras" turtas pernai metų pabaigoje perkopė 1,10 mlrd. litų ir išaugo daugiau kaip 1,2 karto. Jo paskolų portfelis sudarė 697,08 mln. litų ir buvo penktadaliu didesnis negu 2001 metais, kai jis siekė daugiau kaip 574,09 mln. litų. Beveik ketvirtadaliu išaugo ir indėlių banke suma - nuo 655,09 mln. litų 2001 metais iki 814,90 mln. litų 2002-aisiais.

Tuo tarpu "Konversbank" yra 43 pagal nuosavo kapitalo dydį bankas Rusijoje - jo nuosavas kapitalas sudaro 65 mln. JAV dolerių ir jis "Konvers" dabar yra didžiausias bankas. Į grupę taip pat įeina "Akademchimbank". Abu bankus valdo juridiniai asmenys - draudimo kompanija "Rosagrostrach", telekomunikacijų "United Telecom", "Konvers" grupei priklausanti lizingo kompanija ir dvi investicinės finansų kompanijos - valdomos V. Antonovo.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų