REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį (03.03) po pietų surengtame neeiliniame Seimo posėdyje prezidentas Rolandas Paksas pristatė premjero kandidatūrą. R. Paksas Seimui pasiūlė Vyriausybės vadovu skirti iki šiol šias pareigas ėjusį 70-metį socialdemokratų lyderį Algirdą Brazauską.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai darbštus, patyręs, žmonių pasitikėjimą pelnęs politikas. Tikiu, kad šiam ministrui pirmininkui vadovaujant Vyriausybei įgyvendinsime tai, ko iš mūsų reikalauja gyvenimas ir laukia žmonės", - pristatydamas A. Brazauską Seime sakė prezidentas.

REKLAMA

"Gegužės mėnesį Lietuva turi tarti tvirtą "taip" ES, o kartu ir savo ateičiai. Tikiu, kad kitais metais tapsime visateisiais ES ir NATO nariais. Todėl noriu ypatingai pabrėžti, kaip svarbu užtikrinti darbų tęstinumą ir Vyriausybės stabilumą", - pažymėjo R. Paksas.

Konstitucinis Teismas (KT) yra išaiškinęs, jog naujam prezidentui pradėjus eiti pareigas Vyriausybė turi jam grąžinti įgaliojimus, tačiau valstybės vadovas, Teismo nuomone, parlamentui teikia įgaliojimus grąžinusio ministrų kabineto vadovo kandidatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Šią procedūrą KT pavadino "mandagumo atsistatydinimu", kuris "leidžia patikrinti, ar po prezidento rinkimų Seimas vis dar pasitiki savo suformuota Vyriausybe".

Pristatydamas premjero kandidatūrą, R. Paksas akcentavo Vyriausybės stabilumo svarbą prieš gegužės 10-11 dieną rengiamą referendumą dėl šalies narystės Europos Sąjungoje.

Prezidentui pristačius kandidatą į premjerus pastarajam suteikiamas žodis ir galimybė atsakyti į parlamentarų klausimus.

Jau pirmadienį po pietų numatyti pirmieji A. Brazausko susitikimai su frakcijomis, o antradienį po pietų - balsavimas dėl jo kandidatūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aš manau, kad mes vėliausiai rytoj iš naujo patvirtinsime premjerą A. Brazauską", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Premjero kandidatūrai pritarti užtenka paprastos balsų daugumos.

Seimui pritarus premjero kandidatūrai Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti pagal anksčiau patvirtintą programą, o premjeras turi prezidentui per 15 dienų pateikti ministrų kandidatūras.

Pagal šalies Konstituciją premjero teikimu ministrus skiria ir atleidžia prezidentas.

Praėjusią savaitę prezidentas pareiškė norįs, kad dabartiniame ministrų kabinete būtų pakeistas sveikatos apsaugos ministras Romualdas Dobrovolskis.

REKLAMA

R. Dobrovolskį į Vyriausybę delegavo socialdemokratų partnerė Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai).

Spaudos teigimu, R. Dobrovolskį Vyriausybėje gali pakeisti socialdemokratas J. Olekas, šias pareigas ėjęs pirmoje 1990 metais nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos Vyriausybėje.

A. Brazausko vadovaujamas ministrų kabinetas darbą pradėjo 2001 metų liepą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų