REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisijos vertinimais, spartus naftos kainų kilimas ir vartotojų pasitikėjimo silpimas sukels euro zonos ekonomikai didžiausią pavojų karo Irake atveju.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo "The EU Observer", ketvirtinę ekonominės veiklos įvertinimo ataskaitą pateikusi Europos Komisija taip pat parengė kelis praeities krizių patirtimi pagrįstus scenarijus dėl įvykių raidos ir jų poveikio euro zonos ekonomikai karinės operacijos Irake atveju.

REKLAMA

Komisija įspėjo, kad tuo atveju, jei karas tęsis ilgiau nei pusę metų, naftos kainos gali pašokti net iki 70 JAV dolerių už barelį, t.y. padidėti 100 procentų, palyginti su dabartine "juodojo aukso" kaina.

Praeities naftos kainų krizės rodo, kad naftos kainos padidėjimas "spartina infliacijos augimą, mažina realias gyventojų pajamas ir įmonių bei investicijų pelningumą, silpnina vartojimą".

"Praeities patirtis įrodo, kad rimtos geopolitinės krizės gerokai silpnina pasitikėjimą, ypač tarp namų ūkių", - pareiškė Europos Komisijos ekonominių reikalų generalinis direktorius Klausas Reglingas ir pridūrė, kad namų ūkių pasitikėjimas "jau ir taip yra pakankamai silpnas ir toliau krinta iki tokio lygio, kurio mes nematėme nuo 1996 metų".

"Negalima atmesti galimybės, kad euro zonos ūkyje prasidės stagnacija ar net recesija",- pabrėžė aukštas pareigūnas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų