REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslo dienraščio "Financial Times" teigimu, Senojo žemyno verslo lyderiai įspėjo, kad Europos Sąjungos ekonominės perspektyvos liks "nepaliaujamai niūrios", jei šalių narių vadovai pagaliau nesiims įgyvendinti savo pažadų vykdyti reformas.

REKLAMA
REKLAMA

Įspėjime, kuris paskelbtas prieš šią savaitę Briuselyje vyksiantį viršūnių susitikimą, darbdaviai nurodo, jog didžiosios ES šalys, tarp jų ir Vokietija, privalo imtis neatidėliotinų veiksmų spręsti savo ekonomikų struktūrines problemas.

REKLAMA

Europos verslo organizacijos "Unice" pavasario ekonominėje prognozėje teigiama, kad šiemet ES ūkis tepaaugs 1,4 proc., o 2004 metais pasistiebs 2,2 procento.

Darbdaviai nuogąstauja, kad Briuselio viršūnių susitikime daugiausiai dėmesio bus skiriama Irako krizei, o ne nusilpusiai Europos ekonomikai, kaip planuota anksčiau.

Savo įspėjime "Unice" pažymi, kad ES lyderiai žaidžia "pavojingą žaidimą", laukdami kol pasaulį iš ekonominės krizės ištemps Jungtinės Valstijos.

REKLAMA
REKLAMA

"Europa turi pagaliau imtis savo pačios pagrindinių silpnybių, kurios pastaraisiais metais virto menku našumo prieaugiu ir aukštu nedarbu", - teigia "Unice".

Nors ekonominiai klausimai ir nebėra pagrindiniai viršūnių susitikimo darbotvarkėje, jau sutarta dėl programos įkvėpti naujos gyvybės ES reformų procesui, įskaitant ir pažadą skirti daugiau lėšų tyrimams.

Anot "Unice", valstybėms narėms reikia pradėti laikytis duotų pažadų, jei jos nori bent priartėti prie savo pagrindinio tikslo - iki 2010 metų pralenkti Jungtines Valstijas ir paversti ES konkurencingiausia pasaulio ekonomika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos kancleris Gerhardas Schroderis (Gerhardas Šrioderis) praėjusią savaitę reformų prasme nužengė toliau, nei daugelis tikėjosi, be kitų dalykų, paskelbdamas apie siekį mažinti su atlyginimu nesusijusias darbo sąnaudas.

Be to, Vokietija, Didžioji Britanija ir Prancūzija pasiūlė ES lygiu peržiūrėti darbo rinkos padėtį. Tikimasi, kad peržiūrėjimo planas bus patvirtintas jau šiame viršūnių susitikime. Nors kol kas nesusitarta dėl darbo grupės vadovo, juo gali tapti britų naftos milžinės BP valdybai pirmininkaujantis Peteris Sutherlandas (Piteris Saterlendas), kuris anksčiau yra dirbęs ir ES komisaru.

REKLAMA

Tačiau pati Europos Komisija siūlymą sudaryti darbo rinką stebėsiančią grupę vertino skeptiškai. Pasak vieno aukšto Briuselio pareigūno, "tai - vienintelis dalykas, dėl kurio šalims narėms pavyko susitarti".

ES komisarė darbo rinkai Anna Diamantopoulou (Ana Diamantopulu) minėjo, kad naujoji darbo grupė būtų naudinga, jei sugebėtų pasiūlyti praktiškų būdų įgyvendinti šalių narių jau patvirtintą užimtumo strategiją. Vis dėlto komisarė baiminosi vadinamojo "ekspertito" - "negalavimo", sukeliančio sumaištį pernelyg didele tikslų ir pasiūlymų gausa.

Pasak A. Diamantopoulou, šalys narės jau žino, ką reikia daryti, todėl didžiausią dėmesį reiktų skirti konkrečių rezultatų siekimui.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų