REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministerija rengia protesto notą Rusijai dėl vandališko išpuolio prieš Lietuvos generalinį konsulą Sankt Peterburge Gintarą Ronkaitį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Lietuvos URM, penktadienį (03.14) Sankt Peterburge minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną ir Sankt Peterburgo 300 metų jubiliejų, per Antano Sutkaus meninės fotografijos parodos atidarymą pro svečių minią prasibrovusi mergina apipurškė G. Ronkaitį kečupu. Vandalė šaukė: "Tai jums už Kaliningradą". Kartu su G. Ronkaičiu buvo aplaistyta greta stovėjusi Sankt Peterburgo meno žurnalo "NoMi" ("Novyj Mir Iskusstva") vyriausioji redaktorė Vera Bibinova.

REKLAMA

Tuo pačiu metu du skustagalviai jaunuoliai, rusų kalba skanduodami "Kaliningradas - rusų miestas", salėje išmėtė atsišaukimus su užrašais: "Šalin rankas nuo Kaliningrado".

Išmėtytuose atsišaukimuose Lietuva kaltinama bandymu atskirti Kaliningrado sritį nuo Rusijos ir užsipuolama dėl būsimos narystės NATO. Lapelius pasirašė ultraradikalumu garsėjanti skandalingo rašytojo Eduardo Limonovo vadovaujama Nacionalbolševikų partija.

REKLAMA
REKLAMA

Po keletą minučių trukusios akcijos jaunuoliai pasišalino. Išpuolio vykdytojai sulaikyti nebuvo. Incidentas įvyko viešoje vietoje, "NoMi" žurnalo galerijoje. Įėjimas į ją buvo laisvas, apsaugos priemonės netaikomos.

Anot pranešimo, Lietuvos URM reiškia susirūpinimą dėl šio incidento ir tikisi, kad Rusijos valdžia kuo skubiau išaiškins ir nubaus išpuolio organizatorius, taip pat imsis priemonių užtikrinti Lietuvos diplomatų ir jų organizuojamų renginių saugumą.

"Šis išpuolis rodo, kokias pasekmes sukelia neatsakingi Rusijos politikų pareiškimai, kuriais politizuojami techninio pobūdžio Kaliningrado tranzito klausimai bei tendencingai kuriamas neigiamas Lietuvos įvaizdis. Nepaisant to, kad Lietuva kartu su Europos Sąjunga siekia lanksčiai ir konstruktyviai išspręsti tranzito į ir iš Kaliningrado sritį klausimus, akcijos nukreiptos prieš šalies diplomatus ar Lietuvos diplomatines įstaigas įgyja reguliarų pobūdį ir gresia Lietuvos diplomatinių ir konsulinių įstaigų veiklai bei darbuotųjų saugumui", - rašoma URM pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BNS žiniomis, dėl incidento Lietuvos URM rengia protesto notą Rusijai.

Tai ne pirmasis atvejis, kai nacionalbolševikai rengia išpuolius prieš Lietuvos ir kitų Baltijos šalių diplomatines atstovybes.

Vasario pradžioje Lietuva jau buvo įteikusi Rusiją notą, reikalaujančią sustiprinti Lietuvos diplomatų ir jų šeimų narių saugumą, kai jaunieji nacionalbolševikai apmėtė Lietuvos ambasados Maskvoje centrinį įėjimą buteliais su juodos spalvos skysčiu. Tąkart nacionalbolševikai primėtė lapelių su užrašais rusų kalba - "ne Kaliningrado blokadai".

REKLAMA

Pagal pernai lapkritį ES ir Rusijos priimtą susitarimą, nuo liepos 1-osios tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau nei vizas.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai per Lietuvą negali vykti su neegzistuojančios Sovietų Sąjungos pasais, kuriuose nėra antspaudo, kad jie yra Rusijos piliečiai, taip pat su kariniais bilietais. Kelionės dokumentu nebelaikomas ir vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

Lietuva tikisi tapti visateise NATO ir ES nare 2004 metais.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų