REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pareiškė tikįs, kad gegužės mėnesį rengiamame referendume Lietuvos žmonės pasakys "taip" Europos Sąjungai, "taip" - saugiai ir klestinčiai Lietuvai, "taip" - laisvam Lietuvos žmogui.

REKLAMA
REKLAMA

Tai Seimo pirmininkas sakė iškilmingame Seimo posėdyje, skirtame tryliktosioms nepriklausomybės atkūrimo mėtinėms paminėti.

REKLAMA

Kreipdamasis į Lietuvos žmonės, A.Paulauskas sakė, kad "be jūsų pilietinės ir politinės valios mes neturėtume Kovo 11-osios".

"Būsimosios mūsų kartos bus dėkingos mūsų kartai už Kovo 11-ąją. Bus dar viena 11-oji. Gegužės 11-oji, kai ateisime prie referendumo urnų pasakyti ko mes norime, kur mes esame - Europoje ar šalia jos", - kalbėjo A.Paulauskas.

Jis pažymėjo, kad referendumas parodys, kur mes esame - Europoje ar šalia jos. "O gal liksime toje Europoje, kurioje buvome tuos 50 jau labai neeuropietiškų metų, kai manėme, kad irgi gyvename Europoje", - teigė A.Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, "bent jau taip mums sakė mūsų geografijos mokytojai, tik niekaip negalėjo mūsų surasti - nei savo gaubliuose, nei žemėlapiuose.

"Nebuvo mūsų ir Azijos žemėlapiuose, nors mūsų ten buvo daug dešimčių tūkstančių, iš gyvulinių vagonų pabertų į Azijos platybes. Keisti buvo tie žemėlapiai: kur tik mes būname - ten mūsų nėra", -sakė Seimo pirmininkas, pridūręs, "tai negi atėję į referendumą mes pasakysime, kad mūsų ir vėl nėra?".

"Ir vis dėl to aš tikiu mūsų tautos išmintimi. Tikiu, kad ji pasakys taip. Taip - Europos Sąjungai. Taip - saugiai ir klestinčiai Lietuvai. Taip - laisvam Lietuvos žmogui. Vadinasi, taip - Kovo 11-ajai", - pabrėžė A.Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Referendumas dėl Lietuvos stojimo į ES vyks gegužės 10-11 dienomis. Lietuva ES nare tikisi tapti kitų metų gegužės 1-ąją.

Iškilmingame posėdyje kalbėjęs Nepriklausomybės akto signataras, opozicinės Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) lyderis Eugenijus Gentvilas įspėjo, jog yra jėgų bandančių sutrukdyti šalies ėjimą į ES bei paragino Vyriausybę skirti daugiau lėšų referendumo agitacijai.

"Mūsų Vyriausybė turi suprasti, jog skirdama kelis kartus mažiau lėšų referendumo propagandai, nei skiria Latvijos vyriausybė, gali sulaukti priešingo rezultato, negu agituojama", - teigė E.Gentvilas.

REKLAMA

Jis pažymėjo, jog pastebimas rusiško kapitalo skverbimasis ne tik į energetiką, bet ir į šalies politiką, bandoma pakirsti visuomenės pasitikėjimą bankais, krašto apsauga, Valstybės saugumo departamentu, reabilituoti sovietinę praeitį.

"Gal ir artėjame prie kažkieno numatyto tikslo: sutrukdyti arba pristabdyti mūsų ėjimą į Europą, o jeigu jau ir nueitume ten, tai jau kitokie - priklausomi, žvilgčiojantys atgal į "šviesią praeitį", praradę vertybes ir idealus", - įspėjo E.Gentvilas.

Iškilmingame posėdyje nuskambėjo ir apgailestavimų, jog visuomenė nevertina Kovo 11-osios akto signatarų.

REKLAMA

Nepriklausomybės akto signataras Romas Gudaitis teigė, jog signatarai tampa tik "proginio ritualo elementais". "Pradedama abejoti, ar tie pirmieji parlamentarai apskritai buvo būtini. Vien pirmojo parlamentaro paminėjimas jau sukelia neigiamas emocijas", - skundėsi signataras.

Jame pritarė ir E.Gentvilas.

"Smūgis jiems (signatarams - BNS) bus ne pinigų stoka, bet vis labiau įtvirtinama nuomonė: jie gi nieko nepadarė, nepriklausomybė būtų pati atėjusi", - sakė liberalas.

"Sutinku, nereikia signatarų garbinti. Užtenka bent jau gerbti ir neniekinti, iškraipant tokią netolimą Lietuvos istoriją", - pažymėjo E.Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1990 metų kovo 11-ąją Nepriklausomos valstybės atkūrimo aktą pasirašė 123 tuometinės Aukščiausiosios Tarybos, vėliau gavusios Atkuriamojo Seimo vardą, deputatai.

Prieš kelis mėnesius aistras sukėlė signatarų klubo inicijuotas įstatymo projektas, kuriame siūlytą signatarams skirti 80 proc. dabartinių Seimo narių atlyginimo dydžio pensijas.

Tokias pensijas siūlyta skirti ne tik balsavusiems už Nepriklausomybės aktą, bet ir tiems, kurie susilaikė.

Iškilmingame Seimo posėdyje dalyvavo prezidentas Rolandas Paksas, premjeras Algirdas Brazauskas, Vyriausybės nariai, Nepriklausomybės akto signatarai, Konstitucinio, Aukščiausiojo, Apeliacinio bei Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkai, Lietuvos bažnyčių hierarchai, diplomatinių misijų atstovai, Seimui atskaitingų institucijų vadovai, apskričių viršininkai, merai ir kiti svečiai.

REKLAMA

Po posėdžio vidurdienį prie Seimo esančioje nepriklausomybės aikštėje buvo pakeltos Lietuvos vėliavos.

Nuo vidurdienio iki 14 valandos Seimo rūmuose vyksta atvirų durų diena, kurios metu lankytojai gali apžiūrėti fotografijų parodą "Kovo 11".

14 valandą Nepriklausomybės aikštėje susirinkę vilniečiai galės klausytis Keistuolių teatro koncerto, kuriame aktoriai atliks dainas iš įvairių savo spektaklių, vakare aikštėje vyks jaunimui skirtas koncertas "Laisvas vėjas".

Antradienį vakare Seime A.Paulauskas į šventinę popietę kviečia prezidentą R.Paksą, Nepriklausomybės akto signatarus bei Seimo ir Vyriausybės narius su šeimomis.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktą 1990 metų kovo 11 dieną paskelbė Lietuvos Aukščiausioji Taryba - Atkuriamasis Seimas. Iki to laiko Lietuva pusę amžiaus buvo inkorporuota į ją okupavusios SSRS sudėtį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų