REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irakas sekmadienį paskelbė numušęs penkis JAV vadovaujamos koalicijos lėktuvus ir du sraigtasparnius. Šalies gynybos ministerijos atstovas spaudai Hazemas Abdul-Qader (Hazemas Abdul Kaderas) teigė, kad keturi lėktuvai buvo numušti virš Bagdado, o penktasis - pietiniame Basros mieste.

REKLAMA
REKLAMA

Atstovo spaudai teigimu, vienas sraigtasparnis buvo pašautas šiauriniame Mosulo mieste, o antrasis - Simajos mieste. Kada buvo numušti šie orlaiviai, pareigūnas nesakė.

REKLAMA

Taip pat sekmadienį Irako viceprezidentas Taha Yassinas Ramadanas (Taha Jasinas Ramadanas) pareiškė, kad į nelaisvę paimti priešo kariai netrukus bus parodyti per valstybinę televiziją, o Irako gynybos ministerijos atstovas teigė, kad iš viso buvo numušti septyni amerikiečių ir britų karo lėktuvai.

Šias žinias tą pačią dieną paneigė Jungtinių Valstijų centrinė vadavietė. "Mes kategoriškai neigiame abu šiuos faktus - kad jie numušė koalicijos lėktuvą ar paėmė karo belaisviais koalicijos karių", -Katare įsikūrusioje JAV ir britų pajėgų vadavietėje Persijos įlankos regionui sakė JAV armijos atstovas spaudai, jūrų pėstininkų kapitonas Stewartas Uptonas (Stiuartas Aptonas). "Tai vis irakiečių melas", - teigė jis naujienų agentūrai "Reuters".

REKLAMA
REKLAMA

Per koalicijos smūgius Mosulo mieste žuvo keturi Jordanijos studentai

Per JAV ir Britanijos karinių pajėgų smūgius šiauriniame Irako Mosulo mieste žuvo keturi automobiliu iš miesto bėgę Jordanijos studentai, sekmadienį pranešė Jordanijos vyriausybės pareigūnas. Pareigūno teigimu, nelaimė įvyko šeštadienį vakare, kai "Mosule šalia jų automobilio sprogo raketa".

Studentai nelaimės metu rengėsi palikti Iraką, teigė pareigūnas. Jordanija praėjusią savaitę paragino maždaug 3 tūkst. Irako universitetuose besimokančių studentų palikti šalį ir daugelis jų jau po dviejų dienų pasirodė šalies pasienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keturi JAV kariai žuvo centriniame Irake

Keturi JAV armijos kariškiai šeštadienį žuvo centriniame Irake, pranešė britų televizijos kompanijos "Sky TV" korespondentas iš įvykių vietos. Pasak žurnalisto, keturi žvalgai, važiavę džipais "Humvee" pagrindinės kolonos priešakyje, pateko į pasalą. "Į juos buvo paleistos raketos, po vieną į kiekvieną "Humvee". Abiejų mašinų įgulos žuvo", - pranešė žurnalistas tiesioginiame "Sky TV" eteryje.

Basroje žuvo 77 civiliai gyventojai, teigia Irako ministras

Sekmadienį Irako informacijos ministras pranešė, kad Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos pajėgos, siekdamos užgrobti Pietų Irako Basros miestą, nužudė 77 civilius gyventojus, kurių daugumos gyvybę nusinešė skeveldrinės bombos.

REKLAMA

Spaudos konferencijoje ministras Mohammedas Saeedas al-Sahafas (Mohamedas Saedas Sahafas) sakė, kad iš viso Basroje, kur JAV ir britų pajėgos praneša sulaukusios smarkaus pasipriešinimo, buvo sužeisti 366 žmonės.

"Ar matėte, ką tie nusikaltėliai padarė Basroje, panaudodami skeveldrines bombas? Septyniasdešimt septyni žmonės žuvo kankinių mirtimi, o 366-is šie užrausti ginklai sužeidė", - teigė M.S.Sahafas.

Dingusį Didžiosios Britanijos lėktuvą numušė JAV pajėgos, teigia JAV pareigūnas

Sekmadienio naktį dingusį Britanijos Karališkųjų oro pajėgų lėktuvą numušė JAV raketa "Patriot", sekmadienį pranešė JAV kariuomenės pareigūnas. "Galiu patvirtinti, kad britų lėktuvas buvo numuštas raketa "Patriot, - pareiškė Katare įsikūrusios JAV Centrinės vadovybės būstinės pareigūnas. - Įgula paskelbta dingusia", - sakė jis. Daugiau informacijos pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės, nesuteikė.

REKLAMA

Britanijos gynybos ministerijos pareigūnas kiek anksčiau sekmadienį pranešė, kad "grįžtantį iš misijos lėktuvą galėjo numušti netoli sienos su Kuveitu įsitvirtinusi JAV valdoma priešraketinė sistema "Patriot". Jo teigimu, kol kas nežinoma koks tai buvo lėktuvas bei kiek įgulos narių jame buvo. Pareigūnas atsisakė suteikti informacijos apie tai, kokią misiją vykdė lėktuvas.

Šeštadienį virš tarptautinių Persijos įlankos vandenų susidūrus dviems Karališkųjų jūrų pajėgų sraigtasparniams "Sea King", žuvo šeši britų kariai ir vienas amerikietis.Kuveite penktadienį nukritus dar vienam sraigtasparniui, žuvo 8 britų Karališkųjų pajėgų jūrų pėstininkai ir keturi JAV kariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprogus granatai vienas JAV karys žuvo, dar 12 sužeista

Sekmadienį Kuveite palapinėse įsikūrusioje vadavietėje sprogus granatoms, vienas Jungtinių Valstijų karys žuvo ir dar dvylika buvo sužeista, pranešė televizijos kanalas CNN, o kariškiai teigė, kad vienas jų bendražygis suimtas kaip įtariamasis.

Žurnalo "Time" korespondentas Jimas Lacey (Džimas Leisis), skambinęs kanalui CNN iš stovyklos "Pennsylvania", kurioje įsikūrusi 101-osios desantininkų puolimo divizijos 1-oji Kuveito brigada, sakė, kad kareivis mirė nuo patirtų sužalojimų. "Mums leista apie tai kalbėti", - teigė jis.

REKLAMA

Iš stovyklos kalbėjęs brigados vadas pulkininkas Benas Hodgesas (Benas Hodžesas) sakė, kad po granatą buvo įmesta į kiekvieną iš trijų palapinių, esančių vadavietės zonoje. Vietą, kurioje įvyko incidentas, kitas armijos atstovas pavadino "nervų centru", iš kurio koordinuojamos brigados operacijos.

Irako ambasadorius Maskvoje patvirtino, kad Basros rajone žuvo Rusijos pilietis

Irako ambasadorius Maskvoje Abbasas Khalafas (Abasas Chalafas) sekmadienį patvirtino, kad Irako Basros miesto rajone žuvo Rusijos pilietis, kaip manoma, žurnalistas. Pranešimų apie jo mirtį žiniasklaidoje pasirodė šeštadienį.

REKLAMA

Kaip pareiškė Irako ambasadorius, šis Rusijos pilietis į Irako teritoriją pateko iš Kuveito kartu su Amerikos kariuomene. "Prie Basros jis kartu su 50-ia Irako taikių gyventojų pateko į Amerikos interventų paleistų raketų zoną", - sakė A.Khalafas."Sužeistasis buvo nuvežtas į Basros ligoninę, kur, deja, vėliau mirė. Irako Raudonojo Kryžiaus atstovai tarp žuvusiojo daiktų rado dokumentus, patvirtinančius, jog jis yra Rusijos pilietis, taip pat Kuveito viešbučio kortelę", - pažymėjo ambasadorius. Jis pridūrė, jog kol kas nežino žuvusiojo pavardės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Khalafas pažymėjo, kad kartu su rusu žuvo 50 taikių Irako gyventojų, daugiausia moterų ir vaikų. Ambasadorius žadėjo Irako ambasadoje Maskvoje sekmadienį parodyti kadrus, kuriuose šiuos žuvusiuosius užfiksavo, pasak jo, kompanija "Al-Jazeera".

Ambasadorius pabrėžė, kad "Irako valdžia nesijaus atsakinga už užsienio piliečių, kurie pereina į Iraką iš Kuveito kartu su Amerikos interventais, gyvybes"."Tai - įspėjimas ir Kuveite esantiems Rusijos žurnalistams", - pabrėžė Irako ambasadorius.

"Amerikos kariuomenė nori panaudoti juos (žurnalistus) kaip gyvąjį skydą, kad komplikuotų Irako ir Rusijos santykius ta dingstimi, neva Irako kariuomenė žudo užsienio piliečius", - pareiškė A.Khalafas.

AFP-"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų