REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinio Teismo teisėjai pasipiktino parlamentaro Algirdo Syso pareiškimais, kad neišmokėtų pensijų dalį pensininkams reikėtų grąžinti didelius atlyginimus gaunančių pareigūnų, taip pat ir teisėjų, sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas trečiadienį (03.26) gavo Vyriausiojo administracinio teismo prašymą ištirti, ar Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo kai kurios nuostatos neprieštarauja Konstitucijai. Prašyme keliamas senatvės pensijų dalies, kuri nebuvo išmokėta dirbantiems pensininkams, kompensavimo klausimas.

REKLAMA

Kaip teigiama devynių KT teisėjų pranešime, tą pačią dieną LNK televizijos laidoje "Žodžio laisvė" Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas, kalbėdamas apie, jo manymu, galimą Konstitucinio Teismo sprendimą, jog pensininkams turėtų būti kompensuota už visą praėjusį laikotarpį, pareiškė, kad tai turi būti daroma valdymo išlaidų mažinimo sąskaita.

"Reikia tiesiai šviesiai pasakyti, kad mūsų Konstitucijoje aiškiai pasakyta, jeigu iškyla grėsmė, na, sakykim, ekonominė šiuo atveju, ir reikėtų vykdyti įstatymą, tai reikėtų pirmiausia sumažinti valdymo išlaidas, apie kurias čia kalbama, ir pirmiausia tiems, kurie gauna didelius atlyginimus, tai pirmiausia ir teisėjams", - cituojamas A. Sysas teisėjų pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

"Šis Seimo nario A. Syso teiginys reiškia, kad teisėjams, taigi ir Konstitucinio Teismo teisėjams, bandoma daryti poveikį grasinant sumažinti visam teisėjų korpusui atlyginimus, jeigu būtų priimtas sprendimas, pagal kurį valstybei tektų kompensuoti pensininkams visą neišmokėtą pensijos dalį", - teigia KT teisėjai.

Jie primena, kad Konstitucijoje nustatyta, jog valstybinės valdžios ir valdymo institucijų, Seimo narių ir kitų pareigūnų, politinių partijų, politinių ir visuomeninių organizacijų ar piliečių kišimasis į teisėjo ar teismo veiklą draudžiamas ir užtraukia įstatymo numatytą atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas 2001 metų gegužę priėmė Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas, sumažinančias pensijas dirbantiems pensininkams.

Tačiau pernai lapkritį Konstituciniam Teismui išaiškinus, kad kai kurios minėto įstatymo nuostatos yra antikonstitucinės, šių metų sausį Seimas panaikino straipsnį, kuriuo anksčiau buvo ribojamas pensijų mokėjimas dirbantiems pensininkams.

Šio straipsnio galiojimą dar pernai lapkritį savo nutarimu sustabdė Konstitucinis Teismas.

Konstitucinis Teismas yra nustatęs, kad Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo nuostatos, nustatančios apribojimus gauti visą paskirtą ir iki tol mokėtą senatvės pensiją pensininkams, turintiems draudžiamųjų pajamų, prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA

Teismas pažymėjo, kad jeigu asmeniui senatvės pensija buvo paskirta ir mokama, negalima nutraukti jos mokėjimo arba mažinti jos dydžio, nes taip būtų pažeista asmens teisė į nuosavybę, teisėtų lūkesčių apsaugos, teisinio tikrumo ir teisinio saugumo principai, nebūtų užtikrintas asmens pasitikėjimas valstybe bei teise.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų