REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO priešininkas parlamentaras Rolandas Pavilionis pranešė sunaikinęs visus parašus, surinktus taip ir neįvykusiam referendumui dėl Lietuvos narystės Šiaurės Atlanto gynybiniame aljanse.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip rašo dienraštis "Kauno diena", kai kuriems pareigūnams kyla abejonių, ar tai tikrai padaryta, nes sunaikinant parašus nedalyvavo jokie oficialių institucijų atstovai. Baiminamasi, kad surinkti duomenys apie referendumui pasirašiusius piliečius gali būti "panaudoti kokiems nors negeriems tikslams".

REKLAMA

Kaip žinoma, pernai spalį, lapkritį ir gruodį R.Pavilionio vadovaujama iniciatyvinė grupė rinko piliečių parašus referendumui dėl Lietuvos stojimo į NATO. Iki įstatymo nustatyto termino pakankamai parašų surinkti nepavyko, todėl Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) konstatavo, kad referendumas šiuo klausimu neįvyks.

Iniciatyvinė grupė taip ir nepranešė, kiek parašų buvo surinkusi. Spėjama, kad jų buvo ne mažiau kaip 100 tūkstančių. Referendumui surengti būtina 300 tūkstančių piliečių sutikimas.

REKLAMA
REKLAMA

VRK dar sausio pradžioje paprašė iniciatyvinės grupės atiduoti parašų rinkimo lapus jai, kad, pasak komisijos vadovo Zenono Vaigausko, "nekiltų pagundų tuos parašus panaudoti ne pagal paskirtį".

Tačiau lapai taip ir nepateko į VRK. Iniciatyvinė grupė tik pranešė ketinanti juos sunaikinti.

Vasarį Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) išreiškė susirūpinimą, kad parašų rinkimo lapai su juose esančiais duomenimis apie pasirašiusius piliečius - paso numeriu, gyvenamąja vieta, gimimo data ir kitais - yra ne valstybinėje institucijoje ir dar nesunaikinti. R.Pavilionis yra ir vasario viduryje sudarytos referendumo dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo iniciatyvinės grupės narys. Kaip žinoma, šiai grupei vadovauja kitas parlamentaras Viktoras Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parašai pastarajam referendumui dar renkami, todėl VDAI ir VRK suabejojo, ar jam nebus panaudoti anksčiau surinkti parašai referendumui dėl narystės NATO.

Šiomis dienomis VRK ir VDAI pasiekė R.Pavilionio pasirašytas raštas, kuriame pranešama, kad referendumui dėl narystės NATO surinkti parašai yra sunaikinti kovo 3 dieną.

"Sunaikinti pateikti 5763 piliečių parašų rinkimo lapai, susegti į 49 bylas. Sunaikinimo vieta - Vilniaus universiteto Botanikos sodo Augalų sistematikos ir geografijos skyriaus katilinė, sunaikinimo būdas - sudeginimas kieto kuro katilo pakuroje. Sunaikinimo procedūros pradžia - 18.30, pabaiga - 19.50", - rašoma sunaikinimo akte.

REKLAMA

Šį dokumentą pasirašė keturi iniciatyvinės grupės nariai. Visi jie yra visuomenės veikėjai, bet nė vienas nėra valstybinės institucijos oficialus atstovas.

Referendumo iniciatyvinės grupės atstovai tvirtina, kad joks įstatymas nereglamentuoja, kaip turi būti sunaikinti parašų rinkimo lapai, todėl grupė pasielgė taip, kaip suprato esant teisinga. Be to, teigiama, kad nebuvo gauta jokių oficialių priekaištų iš valstybinių institucijų.

Pasak R.Pavilionio, atiduoti parašų lapų oficialioms institucijoms nenorėta todėl, kad baimintasi, jog duomenys apie pasirašiusius gali būti panaudoti ir "tiesiog šantažuojant narystės NATO priešininkus".

REKLAMA

Neseniai Seimas pakeitė įstatymus ir sugriežtino atsakomybę už parašų referendumui rinkimo pažeidimus. Iniciatyvinės grupės įpareigotos grąžinti parašų rinkimo lapus, netgi jeigu jų surenkama nepakankamai.

Pati VRK taip pat patvirtino kitokias, griežtesnes, parašų rinkimo taisykles. Pavyzdžiui, visi lapai dabar numeruojami ir vedama griežta jų apskaita.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų