REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento Rolando Pakso patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas ketvirtadienį (03.27) vakare vyksta į Maskvą, kad su Rusijos prezidento ir parlamento pareigūnais aptartų priežastis, dėl kurių Rusija delsia pasirašyti readmisijos sutartį ir ratifikuoti sienos sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS ketvirtadienį sakė A. Medalinskas, Maskvoje jis planuoja susitikti su Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėju Sergejumi Prichodka, taip pat Rusijos prezidento įgaliotiniu, Dūmos Tarptautinių santykių komiteto pirmininku Dmitrijumi Rogozinu, parlamento aukštųjų rūmų - Federacijos Tarybos - Tarptautinių reikalų komiteto vadovu Michailu Margelovu, Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnais.

REKLAMA

Pasak A. Medalinsko, per pokalbius didžiausias dėmesys bus skiriamas problemoms, kurios kilo derybose su Rusija dėl Kaliningrado tranzito ir Rusijos įsipareigojimų pasirašyti readmisijos sutartį ir ratifikuoti sienos sutartį su Lietuva.

"Norėtumėme matyti daug konstruktyvesnį Rusijos požiūrį į derybų eigą, kad Europos Sąjungos ir Rusijos susitarimo būtų laikomasi ir jis būtų tinkamai įgyvendintas", - BNS sakė A. Medalinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėjo teigimu, ES ir Rusijos susitarimas, Lietuvos požiūriu, veikia ir dar anksti kalbėti apie tokio susitarimo sulaužymą.

"Jeigu Rusijos elgesys bus nekonstruktyvus, jei bus delsiama pasirašyti readmisijos sutartį ir ratifikuoti sienos sutartį, gali kilti problemų su Europos Sąjungos ir Rusijos susitarimo įgyvendinimu, tačiau Lietuva viską padarė, kad tas susitarimas būtų laiku įgyvendintas, ir tikisi, kad kitos derybų pusės laikysis savo įsipareigojimų ir pažadų", - sakė prezidento patarėjas.

Prieš vizitą į Maskvą A. Medalinskas ketvirtadienį rytą buvo susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Lietuvoje Jurijumi Zubakovu, kuris, prezidento patarėjo teigimu, patikino, kad readmisijos sutartis turėtų būti parengta ir pasirašyta šių metų balandį, kad pakaktų laiko jai ratifikuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Briuselyje vykusiose dvišalėse Lietuvos ir Rusijos konsultacijose dėl Rusijos piliečių tranzito per Lietuvą į ir iš Kaliningrado sritį Lietuvos delegacijai vadovavęs Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Darius Jurgelevičius yra sakęs, jog Rusija atsisako įsipareigojimo ratifikuoti Lietuvos ir Rusijos sienos sutartį.

"Rusijos viceministras Sergejus Razovas aiškiai pasakė, kad sienos ratifikavimas nebuvo numatytas Europos Sąjungos ir Rusijos pasirašytoje deklaracijoje, todėl Rusija nelaiko savęs susisaistytais šių įsipareigojimų sprendžiant Kaliningrado klausimą", - pirmadienį BNS teigė D. Jurgelevičius.

REKLAMA

Pasak D. Jurgelevičiaus, Rusija taip pat atsisako ankstesnių politinių įsipareigojimų, kad sprendžiant tranzito per Lietuvą klausimą tarp Lietuvos ir Rusijos turi būti pasirašyta sutartis dėl nelegaliai atvykusių asmenų grąžinimo (readmisijos), nors tai numatyta ES ir Rusijos paskelbtame komunikate.

Pernai lapkričio 11 dieną Rusijos ir Europos Sąjungos vadovai pasirašė bendrą deklaraciją dėl tranzito tarp Kaliningrado srities ir likusios Rusijos įgyvendinimo. Ji numato, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau nei vizas.

REKLAMA

Tokių dokumentų išdavimo tvarka bus reguliuojama šiuo metu rengiamais ES normatyviniais dokumentais.

Jau nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai per Lietuvą negali vykti su neegzistuojančios Sovietų Sąjungos pasais, kuriuose nėra Rusijos pilietybę patvirtinančio antspaudo, taip pat su kariniais bilietais. Kelionės dokumentu nebelaikomas ir vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės. Šengeno sutartimi jos dalyvės panaikino tarpusavio sienų kontrolę, tačiau numato, kad ES išorinės sienos turi būti patikimai saugomos ir kontroliuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Šengeno erdvę Lietuva planuoja įstoti maždaug 2007 metais.

Lietuva naujosios tranzito tvarkos įsigaliojimą nuo liepos 1 dienos nuolat siejo su sienos sutarties ratifikavimu Rusijos Dūmoje ir readmisijos sutarties pasirašymu. 1997 metų spalį pasirašytą sienos sutartį Lietuva ratifikavo 1999-aisiais, tačiau Maskva politiniais motyvais iki šiol atidėliojo šiuos žingsnius.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų