REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išnaudodamas savo garsenybės statusą, įtempto siužeto filmų aktoriaus įvaizdį bei pasitelkęs į pagalbą nuoširdumą Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcnegeris) tapo didžiausios ir turtingiausios JAV valstijos gubernatoriumi, vainikuodamas neįtikėtiną karjerą nuo neturtingo austro imigranto iki naujos Amerikos politikos žvaigždės.

REKLAMA
REKLAMA

A. Schwarzeneggeris, kuris niekada neužėmė jokių politinių pareigų ir tikriausiai niekada nebalsavo, nesunkiai laimėjo Kalifornijos rinkimus, per kuriuos nepatenkinti rinkėjai atstatydino vos prieš 10 mėnesių antrai kadencijai perrinktą gubernatorių demokratą Gray Davisą (Grėjų Deivisą).

REKLAMA

Anot politikos apžvalgininkų, jei būtų galėję, Kalifornijos gyventojai kartu su nepopuliariu G. Davisu būtų atstatydinę ir visus 120 valstijos parlamento narių.

Užuot balsavę už patirtį, Kalifornijos rinkėjai savo naujuoju gubernatoriumi pasirinko žmogų, kurį kino gerbėjai visame pasaulyje geriau žino kaip "terminatorių" arba "Barbarą Konaną". Tokia įvykių eiga apskritai tėra įmanoma tik Amerikoje ir galbūt tik Kalifornijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Spindintis iš džiaugsmo ir apsuptas savo žmonos Maria Shriver (Marijos Šraiver), nužudytojo JAV prezidento Johno F. Kennedy (Džono F. Kenedžio) dukterėčios, artimųjų, A. Schwarzeneggeris naktį į trečiadienį viename iš Los Andželo viešbučių pažadėjo savo šalininkams padaryti galą partinėms rietenoms, suskaldžiusioms valstiją.

"Noriu būti žmonių gubernatorius, - pareiškė buvęs kultūristas. - Noriu atstovauti visiems".

"Mūsų laukia sunkūs sprendimai, - kreipdamasis į entuziastingai nusiteikusių šalininkų minią pareiškė A. Schwarzeneggeris. - Ar mes kartu atstatysime savo valstiją, ar kovosime vieni su kitais? Kad žmonės nugalėtų, paprastai turi pralaimėti politika. Aš mėginsiu suvienyti respublikonus, demokratus ir nepriklausomus politikus - visus, kurie rėmė atšaukimo kampaniją, ir tuos, kurie jai priešinosi".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Schwarzeneggeris nugalėjo gubernatorių G. Davisą, nes Kalifornijos gyventojai prie balsavimo aparatų aiškiai išreiškė savo nepasitenkinimą šlubuojančia valstijos ekonomika ir jiems vadovaujančiu mediniu karjeros politiku, kažkada svajojusiu apie Baltuosius rūmus.

"Per praėjusius 20 metų mes patyrėme daug džiaugsmingų akimirkų, tačiau šiandien žmonės nusprendė, kad atėjo laikas, kad jiems tarnautų kitas, ir aš sutinku su jų sprendimu", - pripažindamas savo pralaimėjimą pasakė G. Davisas. "Kviečiu visus šioje valstijoje užmiršti chaosą ir susiskaldymą ir daryti tai, ko reikia mūsų didžiai Kalifornijos valstijai. Mano administracija pereinamuoju laikotarpiu visapusiškai bendradarbiaus su juo", - užtikrino atstatydintasis politikas.

REKLAMA

Suskaičiavus balsavimo biuletenius šiek tiek daugiau negu 70 proc. apylinkių, už G. Daviso atstatydinimą balsavo 54,6 proc. rinkėjų, o 45,4 proc. balsavo prieš. Už tai, kad naujuoju gubernatoriumi taptų A. Schwarzeneggeris, balsavo 48 proc. rinkėjų. Antrą vietą su 32 proc. balsų užėmė demokratų kandidatas, dabartinis vicegubernatorius Cruzas Bustamante (Kruzas Bustamantė), o trečias su maždaug 13 proc. balsų liko respublikonas Tomas McClintockas (Tomas Maklintokas).

Anot apžvalgininkų, įdomu tai, kad už A. Schwarzeneggerį balsavo daugiau rinkėjų negu prieš G. Daviso atstatydinimą.

REKLAMA

Vos lapkričio mėnesį antrai kadencijai perrinktas G. Davisas tapo pirmuoju daugiausiai gyventojų turinčios valstijos gubernatoriumi, kurį faktiškai atstatydino tie patys žmonės, kurie jį išrinko. Respublikono kandidato pergalė, kaip manoma, gali suvaidinti tam tikrą vaidmenį per 2004 metų JAV prezidento rinkimus. Dabartinis JAV lyderis George’as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) yra respublikonas, o Kalifornija iki šiol tradiciškai buvo laikoma demokratų bastionu.

A. Schwarzeneggeris užtikrintai laimėjo rinkimus, nepaisant politinės patirties stygiaus ir paskutinę akimirką pasigirdusių kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų