REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2004 metų pradžios norintieji aplankyti Jungtines Amerikos Valstijas užsieniečiai privalės tris kartus rodyti savo pirštų atspaudus. Šią žinią paskelbė JAV nacionalinio saugumo ministro pavaduotojas Asa Hačinsonas (Asa Hutchinson), paaiškinęs, kad metų pradžioje pradedamas naujos federalinės programos "US Visit" įgyvendinimas. Siekiama griežtai registruoti visus JAV gyvenančius užsieniečius.

REKLAMA
REKLAMA

Šalių, kuriems galios naujoji tvarka, piliečiams pirmą kartą pirštų atspaudus teks daryti prašant JAV vizų. Užpildant vizų dokumentus jie bus imami specialiu įtaisu be rašalo ir fotografuojami skaitmeniniu būdu.

REKLAMA

Antrą kartą pirštų atspaudus teks dėti atvykus į JAV - oro ir jūrų uostuose dirbantys pasienio tarnybų pareigūnai palygins atspaudus su federalinės elektroninės duomenų bazės duomenimis; toje bazėje laikoma informacija apie teroristus ir pavojingiausius nusikaltėlius.

Ir trečią kartą Amerikos svečiai turės rodyti savo pirštų linijas išvažiuodami iš JAV - oro ir jūrų uostuose bus įrengti specialūs skeneriai-automatai, veikiantys be valdžios atstovų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Hačinsono (Asa Hutchinson), atspaudų fotografavimas prasidės nuo sausio 5 dienos. Per kelis mėnesius naujoji sistema bus įdiegta 115 oro uostų ir 14 didžiausių jūrų uostų.

Beje, šis aukštas pareigūnas ramino, jog visa procedūra truks ne ilgiau kaip minutę.

"Jungtinės Valstijos - svetinga šalis; tokių priemonių imtasi tik siekiant stiprinti šalies saugumą", - pabrėžė jis. O jo kolega programos direktorius Džeimsas Viljamsas (James Williams) sako, kad procesas būsiąs "efektyvus, paprastas, greitas ir pagarbus".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokio vizų režimo kritikai teigia, kad vadinamoji biometrinė asmens tapatybės tikrinimo sistema pažeis asmens teises.

JAV ambasadoje Maskvoje ITAR-TASS korespondentui buvo paaiškinta, kad naujoji tvarka galios ne tik Rusijos, bet ir kitų šalių, kurioms taikomas vizų režimas keliaujant į Jungtines Valstijas, piliečiams.

JAV vizų nereikia 27 pasaulio šalių piliečiams, tarp kurių Lietuvos nėra - tai Airija, Andora, Australija, Austrija, Belgija, Brunėjus, Danija, Didžioji Britanija, Islandija, Ispanija, Italija, Japonija, Lichtenšteinas, Liuksemburgas, Monakas, Naujoji Zelandija, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija, Prancūzija, San Marinas, Singapūras, Slovėnija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Vokietija.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų