REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos naftos bendrovė "Jukos" ketvirtadienį (10.30) patvirtino, kad generalinė prokuratūra areštavo jos akcijų kontrolinį paketą, priklausiusį suimtajam bendrovės vadovui ir jo partneriams.

REKLAMA
REKLAMA

"Galiu patvirtinti, kad areštuotas 61 proc. dydžio akcijų kontrolinis paketas, nors šios akcijos toliau išsaugo savo balsavimo teisę ir teisę į dividendus", - tarptautinę žiniasklaidą informavo "Jukos" atstovas Aleksandras Šadrinas.

REKLAMA

Vienos didžiausios privačios bendrovės akcijų areštas yra precedento neturintis reiškinys Rusijoje nuo Sovietų Sąjungos iširimo 1991 metais.

Visą ketvirtadienį pamažu mažėjęs "Jukos" akcijų kursas, pasirodžius žiniai apie kontrolinio akcijų paketo areštą, staiga smarkiai smuktelėjo, o kitų naftos bendrovių akcijų kursas irgi smarkiai nukrito.

"Tai šiurkštus konstitucinių ir įstatymų teisių pažeidimas, kadangi akcijos priklauso užsienio kompanijai, kurią savo ruožtu kontroliuoja daug akcininkų, iš kurių dauguma neturi nieko bendro su vadinamąja Michailo Chodorkovskio byla", - sakė "Jukos" atstovas A. Šadrinas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, prokuratūros pareigūnai uždraudė atlikti bet kokius sandorius su "Jukos" akcijomis, priklausančiomis kontroliuojančiai bendrovei "Jukos Universal", valdančiai 61 proc. dydžio kontrolinį akcijų paketą.

Pačią "Jukos Universal" visiškai kontroliuoja "Menatep" grupė, priklausanti M. Chodorkovskiui, jo svarbiems verslo partneriams Platonui Lebedevui, suimtam liepos mėnesį, ir vengimu mokėti mokesčius apkaltintam Vasilijui Šachnovskiui bei dar keliems verslininkams.

Rusijos naftos kompanija "Jukos" ketvirtadienį paskelbė už devynis šių metų mėnesius išmokėsianti didesnius, nei buvo tikėtasi, dividendus - 2 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie dividendų išmokėjimą buvo paskelbta po kompanijos vadovo Michailo Chodorkovskio arešto praėjus penkioms dienoms. Dividendus išmokėti pasiūlė bendrovės direktorių valdyba. Šiam pasiūlymui dar turėjo būti pritarta lapkričio 28 d. vyksiančiame akcininkų susitikime. "Jukos" direktorių valdyba ketvirtadienį teigė, kad tinkamo teisinio klausymo metu M. Chodorkovskio suėmimas būtų pripažintas neteisėtu.

Iki šių metų pabaigos "Jukos" ketina užbaigti susijungimą su "Sibneft".

Ūkio ministras: "Jukos" akcijų areštas neturėtų rimtai atsiliepti "Mažeikių naftai"

Ketvirtadienį Rusijos valdžios sprendimas areštuoti naftos kompanijos "Jukos" kontrolinį akcijų paketą neturėtų rimtai atsiliepti šios bendrovės valdomos "Mažeikių naftos" veiklai. Tokį pirmąjį vertinimą “Eltai” pareiškė ūkio ministras Petras Čėsna, paprašytas pakomentuoti naujausias žinias iš Maskvos apie "Jukos" bylą.

REKLAMA

"Lietuvos Vyriausybė turi ramiai, solidžiai reaguoti į tokias naujienas. Manau, kad nors "Jukos" akcijos areštuotos, kompanija veiks toliau. Akcininkų kaita bet kada įmanoma, taip gali būti ir su "Jukos", dalis jos akcijų gali būti parduota užsieniečiams. Neturėtume dėl to labai jaudintis - bent šiandien nėra požymių, kad naujausi įvykiai, susiję su "Jukos", gali rimtai atsiliepti "Mažeikių naftos" gamybinei veiklai", - sakė P. Čėsna.

"Jukos" akcijų priklausomybė ir teisė balsuoti kompanijos akcininkų susirinkime po šių, "Jukos" vertinimu, neteisėtų veiksmų (akcijų arešto - ELTA) nepasikeitė. Platesnių komentarų negaliu pateikti, nes laukiu informacijos iš Maskvos", - “Eltai” komentavo "Jukos" atstovybės Lietuvoje vadovas Tomas Gižas.

REKLAMA

"Jukos" valdo 53,7 proc. "Mažeikių naftos" akcijų, Vyriausybė - 40,66 proc. Vienos didžiausių ir strategiškai svarbių šalies įmonių pagrindinės savininkės jau yra įpusėjusios derybas su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB), norinčiu įsigyti 10-15 proc. "Mažeikių naftos" akcijų ir ketinančių finansuoti įmonės tolesnę modernizaciją.

"Jukos" yra pagrindinė naftos tiekėja "Mažeikių naftos" perdirbimo gamyklai. Be to, šis Rusijos koncernas naudoja Būtingės terminalą naftos eksportui į Vakarus.

"Šiandien nafta įmonę ir terminalą pasiekia įprastu režimu. Su "Jukos" turime ilgalaikius naftos tiekimo kontraktus. Komentuoti naujienų iš Maskvos negaliu, nes neturiu pakankamai informacijos", - “Eltai” sakė "Mažeikių natos" komunikacijos tarnybos vadovas Giedrius Karsokas.

Didžiausia Rusijos naftos kompanija "Jukos" pastaruoju metu yra atsidūrusi Rusijos teisėsaugininkų akiratyje, o jos vadovas Michailas Chodorkovskis šiuo metu yra uždarytas kardomojo kalinimo įstaigoje.

Šių metų trijų ketvirčių rezultatus "Mažeikių nafta" paskelbs penktadienį.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų