REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kažkada buvusi įtakinga Didžiosios Britanijos Konservatorių partija trečiadienį nušalino savo lyderį ir skubiai ėmė vienytis aplink seną ir patikrintą figūrą vildamasi mesti iššūkį šalies ministrui pirmininkui Tony Blairui (Toniui Blerui).

REKLAMA
REKLAMA

Iainas Duncanas Smithas (Janas Dankanas Smitas) pralaimėjo Konservatorių partijos parlamentarų balsavimą ir po dviejų metų darbo šiame poste neteko net galimybės dalyvauti visuotiniuose rinkimuose. Už pasitikėjimą juo balsavo 75 parlamento nariai, o už nepasitikėjimą - 90.

REKLAMA

Įrodydami, kad politikoje jokių sentimentų nėra, įtakingi partijos nariai nedelsdami kaip savo kandidatą susigrąžino Michaelą Howardą (Maiklą Havardą) - partijos atstovą finansų klausimais, buvusį ministrą ir akivaizdų lažybininkų favoritą.

"Parlamento frakcija pasakė savo žodį, paskelbtas pranešimas, ir aš pasitrauksiu iš lyderio (posto), kai galiausiai bus išrinktas kitas", - milžiniškam žurnalistų būriui prie savo partijos būstinės sakė I.Duncanas Smithas.

REKLAMA
REKLAMA

I.Duncanas Smithas, kuris nenorėjo lengvai atsisakyti savo valdžios, buvo laikomas vienu neįspūdingiausių lyderių šios dešiniųjų partijos, kuri dominavo XX amžiaus Britanijos politinėje arenoje, istorijoje.

Konservatorių partija, prie kurios vairo anksčiau stovėjo tokios asmenybės, kaip Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis) ir Margaret Thatcher (Margaret Tečer), po "geležinės ledi" pasitraukimo įklimpo į gilią krizę ir viešosios nuomonės apklausos jai neleidžia puoselėti didelių vilčių prieš kitus visuotinius rinkimus, kurie turėtų vykti 2005-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai kaltino 49 metų buvusį karininką I.Duncaną Smithą tuo, kad jis nesugebėjo susikrauti politinio kapitalo per šiuos metus, kurie laikomi pačiais prasčiausiais per visą T.Blairo šešerių metų vadovavimo laikotarpį.

Jo paskutinis bandymas užsitikrinti paramą - jausminga kalba konservatorių parlamentarų komitetui su prašymu jį paremti - nedavė jokių rezultatų.

Visuomenės pasitikėjimas T.Blairu smarkiai sumažėjo jam prisidėjus prie Jungtinių Valstijų karo Irake, tačiau visos apklausos rodo, kad jis vis tiek, jau trečią kartą iš eilės, per visuotinius rinkimus įveiks savo varžovus ir užtikrins, kad jo Leiboristų partija valdytų daugiau kaip 10 metų.

REKLAMA

Naujausia visuomenės apklausa parodė, kad konservatorių populiarumas yra kiek didesnis nei 30 proc. - nuo leiboristų jie atsilieka 5 procentais.

Žmonės, kurie galėtų pakeisti I.Duncaną Smithą, iki kito ketvirtadienio turi iškelti savo kandidatūras. Tačiau partijos elitas jau stengiasi visus suvienyti aplink M.Howardą.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų