REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kažkada Didžiosios Britanijos politinėje arenoje dominavusi Konservatorių partija, trečiadienį nušalinusi savo lyderį, ketvirtadienį(10.30) ėmė vienytis aplink seną ir patikrintą figūrą vildamasi mesti iššūkį šalies ministrui pirmininkui Tony Blairui (Toniui Blerui).

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš konservatorių parlamentarų balsavimą, per kurį Iainui Duncanui Smithui (Janui Dankanui Smitui) buvo pareikštas nepasitikėjimas, įtakingiausi konservatoriai susitarė paraginti partijos atstovą finansų klausimais Michaelą Howardą (Maiklą Havardą) perimti vadovavimą.

REKLAMA

M. Howardo padėjėjai sakė, kad jis kol kas nieko nekomentuos, tačiau daugumai potencialių kandidatų atmetus galimybę užimti partijos lyderio postą, buvusiam ministrui atvertas kelias užimti pareigas, kurias anksčiau ėjo tokios asmenybės, kaip Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis) ir Margaret Thatcher (Margaret Tečer).

Britanijos spaudai taip pat nekilo jokių abejonių, kad M. Howardas stos prie Konservatorių partijos vairo.

REKLAMA
REKLAMA

"Howardas vadovaus toriams", - skelbia antraštė geriausiai perkamo konservatyvių pažiūrų dienraščio "The Daily Telegraph" pirmajame puslapyje.

"Karaliaus Howardo karūnacija", - rašo dešiniosios pakraipos bulvarinis laikraštis "The Daily Mail".

Tuo tarpu populiariausias bulvarinis laikraštis "The Sun" M. Howardui sugalvojo pravardę "Ponas dešinysis" ir įvardijo jį kaip vienintelį torių kandidatą.

M. Howardo šalininkai mano, kad jam pavyks padaryti tai, ko nesugebėjo I. Duncanas Smithas - priversti T. Blairą prisiimti atsakomybę visais klausimais, pradedant problemomis viešajame sektoriuje ir baigiant Irako karu, kuriam nepritarė dauguma britų. Britanijos premjeras yra artimiausias Vašingtono sąjungininkas Irako klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

62 metų M. Howardas yra dešinysis euroskeptikas, neretai pasižymintis šiurkštumu. Vienas iš M. Howardo kolegų kartą net yra pasakęs, kad jis "turi savyje kažką tamsaus". Tačiau jis labai gerbiamas kaip politikos profesionalas, pasižymintis blaiviu protu ir galintis gerokai apsunkinti gyvenimą T. Blairui.

"Mes tikrai žinome, kad galime suduoti kelis smūgius Tony Blairui, - po trečiadienio balsavimo sakė Konservatorių partijos atstovas sveikatos klausimais Liamas Foxas (Lajemas Foksas). - Mes raginame jį kandidatuoti (į partijos lyderio postą), mes jį paremsime".

REKLAMA

Buvęs konservatorių parlamentaras, dabar autoritetingas politikos apžvalgininkas Matthew Parrisas (Metjūs Parisas) apibūdino M. Howardą kaip "užkietėjusį konservatorių, bet didelį politinį svorį turintį žmogų, kuris politiškai subrendo ir supranta, kad partija, kuriai jis vadovauja nenori ekstremisto".

Konservatoriai sujudo

Visuomenės pasitikėjimas T. Blairu smarkiai sumažėjo jam prisidėjus prie Jungtinių Valstijų karo Irake, tačiau visos viešosios nuomonės apklausos rodo, kad jis vis tiek, jau trečią kartą iš eilės, per visuotinius rinkimus 2005 metais įveiks savo varžovus.

REKLAMA

I. Duncanas Smithas buvo laikomas vienu pilkiausių lyderių šios dešiniųjų partijos, kuri dominavo XX amžiaus Britanijos politinėje arenoje, tačiau po "geležinės ledi" M. Thatcher pasitraukimo įklimpo į gilią krizę ir buvo draskoma vidaus nesutarimų, istorijoje.

Vos I. Duncanas Smithas pasirodė prieš televizijos kameras ir paskelbė apie savo pasitraukimą, sujudo visi įtakingiausi konservatoriai.

Dešinysis Davidas Davisas (Deividas Deivisas) iš karto pareiškė tvirtai remiąs M. Howardo kandidatūrą, nors buvo manoma, kad jis pats mėgins siekti partijos lyderio posto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Užsitęsusi kova dėl lyderio posto tik padidins susiskaldymą bei vidaus rietenas ir prieš kitus visuotinius rinkimus sukels panašių problemų, kokių turėjome kelis pastaruosius metus", - sakė jis žurnalistams.

Netrukus apie savo paramą M. Howardui paskelbė ir L. Foxas, konservatorių atstovas vidaus reikalams Oliveris Letwinas (Oliveris Letvinas) bei buvęs ministras Stephenas Dorrellas (Stivenas Dorelas). Kiti įtakingiausi partijos nariai taip pat atsisakė ketinimų varžytis dėl lyderio posto.

Konservatoriais būgštauja, kad nepasikartotų 2001 metais vykusių partijos lyderio rinkimų scenarijus, kai dauguma jos parlamentarų neparėmė I. Duncano Smitho, bet per pakartotinius rinkimus už jo kandidatūrą nubalsavo eiliniai konservatoriai.

"Mes galime susivienyti aplink didelę patirtį turintį Michaelą Howardą", - sakė konservatorių parlamentaras Derekas Conway (Derekas Konvėjus).

Tačiau šie planai gali labai greitai žlugti, atsiradus nors vienam kitamaniui, nuspręsiančiam mesti iššūkį M. Howardui.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų