REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turtingiausio Rusijos žmogaus, Michailo Chodorkovskio areštas gali priversti jį ir jo sąjungininkus atsisakyti turimų naftos bendrovės "Jukos" akcijų, kalba bankininkai ir analitikai.

REKLAMA
REKLAMA

"Greičiausiai tai savotiška žaidimo pabaiga. Bent taip tai atrodo", - sakė Maskvoje dirbantis užsienietis bankininkas, prašęs neskelbti jo pavardės. "Manau, čia vyksta labai galingi pokyčiai".

REKLAMA

Kol kas neaišku, ar tokiomis sąlygomis Amerikos kompanija "Exxon Mobil" ir toliau domėsis galimybe nusipirkti "Jukos" akcijų paketą. Rinkoje sklandė gandai, kad dėl šito abi kompanijos vedė derybas.

Kai kurie ekspertai mano, kad Kremlius gali būti linkęs geriau perleisti "Jukos" kontrolę užsienio korporacijai, negu sutikti, kad jai vadovautų M.Chodorkovskis, neslepiantis savo politinių ambicijų, dėl kurių ir kilo abipusis konfliktas.

REKLAMA
REKLAMA

"Manau, jam daromas spaudimas, kad jis ją (kompaniją) atiduotų ar parduotų. Aukštas pareigas administracijoje užimantys asmenys nenori turėti reikalų su tais vaikinais. Jie nori pastatyti jį į vietą", - sakė vienos tarptautinės organizacijos Maskvoje atstovas.

"Jie nenori, kad pats galingiausias jų oponentas vadovautų pačiai galingiausiai Rusijos kompanijai", - sakė jis.

"Fahnestock & Co" analitikas Faidel Gate (Feidelas Geitas), kuriam priklauso akcijų paketas "Exxon Mobil", buvo dar konkretesnis: "Kuo greičiau šie personažai (tai yra, Chodorkovskis) dings nuo scenos..., tuo geriau bus Rusijai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet tokios kompanijos, kaip "Exxon", "Shell" ir "Chevron Texaco" Rusiją laikys patraukliu objektu investicijoms, mano jis.

Analitikai spėja, kad "Chevron Texaco" taip pat gali būti suinteresuota nusipirkti "Jukos" akcijų paketą.

M.Chodorkovskis dažnai konfliktuodavo su vyriausybe, reikalaudamas leisti "Jukos" tiesti naftotiekius, kuriais būtų galima eksportuoti daugiau naftos. Šiuo metu visus Rusijos naftotiekius kontroliuoja valstybinė "Transneft" kompanija.

Šiuo metu vyksta "Jukos" susiliejimas su mažesne "Sibneft" kompanija, ir tuomet didžiausia naftos kompanija taptų "JukosSibneft".

N.Chodorkovskis buvo suimtas rinkimų į Valstybės Dūmą, kurie vyks gruodžio 14 dieną, išvakarėse. Kitų metų kovą Rusijoje vyks prezidento rinkimai, kurių lyderiu laikomas V.Putinas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų