REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento patarėjas Gintaras Šurkus pareiškė, kad privalomas narkotikų testavimas švietimo įstaigose nepažeidžia vaiko teisių ir orumo. "Prezidentas to reikalauja ir laikysis šitos pozicijos", " po ketvirtadienį Vilniuje vykusios diskusijos dėl naujai rengiamos privalomos narkotikų testavimo tvarkos įvedimo švietimo įstaigose sakė G.Šurkus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau daugelio diskusijoje dalyvavusių specialistų laikosi kitokios nuomonės apie parengtą Ankstyvo mokinių/studentų narkotinių ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo nustatymo tvarkos projektą, kuris numato privalomą testavimą dėl narkotikų vartojimo moksleiviams ir studentams.

REKLAMA

Katalikų bažnyčiai diskusijoje atstovavęs Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius monsinjoras Gintaras Grušas teigė, kad sprendžiant narkomanijos problemą Lietuvoje reikėtų akcentuoti vertybių ugdymą, jaunimo auklėjimo, darbo su šeima programų stiprinimą.

"Testavimas be tėvų sutikimo mums kelia didelį nerimą. Tėvų ir šeimos vaidmuo sprendžiant šią problemą yra itin svarbus", " kalbėjo monsinjoras G.Grušas.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas diskusijoje pareiškė, kad dabartinė tvarka turi daug trūkumų ir turi būti tobulinama.

"Atsitiktiniam vaikų tikrinimui ir tokiai tvarkai, kokia yra parengta dabar, aš nepritariu", " pažymėjo J.Olekas.

Seimo pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičiaus nuomone, projekte numatyta tvarka pažeidžia Konstitucijoje įtvirtinta teisę į orumą, visų lygybės ir nekaltumo prezumpcijos principą, todėl teisiškai nėra įmanoma.

G.Steponavičius taip pat retoriškai klausė, ar už norų įvesti šią tvarką neslypi finansiniai interesai siekiant milijoninių užsakymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas testas kainuoja vidutiniškai 20-30 Lt. Lietuvoje yra apie 500 tūkst. moksleivių ir 150 tūkst. studentų. Taigi, testų įsigijimui valstybė išleistų apie 16 milijonų litų kasmet.

Kitų diskusijos dalyvių nuomone, tokios tvarkos taikymas galėtų neigiamai paveikti pozityvius demokratinius šiuo metu mokyklose vykstančius procesus ir sustiprintų įtampą ir nepasitikėjimą santykiuose tarp kartų. Taip pat buvo akcentuota, kad pagrindinė atsakomybė už vaikų auklėjimą tenka tėvams, o valstybė, imdamasi reguliuoti šiuos dalykus, neskatina tėvų kuo atsakingiau žiūrėti į savo pareigą, menkina jų atsakomybę.

REKLAMA

Diskusijos dalyviai sutarė, jog dabartinis tvarkos projektas yra taisytinas ir kvies visuomenę diskutuoti, kaip ją keisti.

Pilietinių iniciatyvų centro surengtoje diskusijoje taip pat dalyvavo Švietimo ir Mokslo reikalų ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, jaunimo ir vaikų, akademinių sluoksnių, žmogaus teisių srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų atstovai, mokyklų vadovai, tėvai.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu sudaryta tarpžinybinė darbo grupė prieš kelias savaites parengė Ankstyvo mokinių/studentų narkotinių ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo nustatymo tvarkos projektą, kuris numato privalomą testavimą dėl narkotikų vartojimo moksleiviams ir studentams be išankstinio tėvų sutikimo.

REKLAMA

Projekte taip pat numatyta privalomą narkotikų testavimą įtraukti į moksleivių bei studentų profilaktinį sveikatos patikrinimą.

Pirmą kartą idėja dėl privalomo narkotikų testavimo Švietimo įstaigose Lietuvoje buvo iškelta prieš trejus metus tuometinio premjero Rolando Pakso vadovaujamos vyriausybės iniciatyva. Tuomet buvo siūloma įteisinti privalomą narkotikų testavimo tvarką Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose.

Ši idėja susilaukė aktyvaus pasipriešinimo visuomenėje. Privalomai narkotikų testavimo nepritarė Sveikatos apsaugos ministerija, Švietimo ir mokslo reikalų ministerija, Nacionalinė sveikatos taryba, tuometinis prezidentas Valdas Adamkus, Lietuvos moksleivių parlamentas, žmogaus teisių srityje dirbančios nevyriausybinės organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų