REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sparčiai plintantys miškų gaisrai, kurie jau pareikalavo mažiausiai 15 žmonių gyvybių, siaučia visoje Pietų Kalifornijoje - peršoka greitkelius ir kelia pavojų dešimtims tūkstančių namų.

REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) dėl 11 miško gaisrų šioje daugiausiai gyventojų turinčioje valstijoje, kurie jau nusiaubė mažiausiai 169 tūkst. ha plotą, paskelbė stichinės nelaimės padėtį.

REKLAMA

"Tai niokojantys, pavojingi gaisrai, ir esame pasirengę padėti kuo tiktai galime", - sakė G. W. Bushas prieš paskelbdamas minėtą deklaraciją, kuri leidžia nuo gaisrų nukentėjusiems žmonėms skirti federalines stichinių nelaimių padarinių likvidavimo lėšas.

Didžiuliai gaisrai, kuriems plisti padeda stiprūs dykumos vėjai, sunaikino daugiau kaip 1,1 tūkst. namų ir privertė daugybę tūkstančių žmonių palikti namus ir glaustis laikinose prieglaudose.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat teko evakuoti pagrindinį Pietų Kalifornijos skrydžių kontrolės centrą, todėl kai kurie lėktuvai smarkiai vėlavo, o tūkstančiai keleivių jau antrą dieną yra įstrigę oro uostuose visoje šalyje.

Regione uždarius daug greitkelių smarkiai sutriko ir automobilių eismas, dėl gaisrų, kurie valstijoje yra didžiausi per daugiau kaip 10 metų, nedirba šimtai mokyklų ir teismų, atšaukta nemažai sporto rungtynių.

"Jie iš esmės nevaldomi", - apie gaisrus sakė Sheryl Tankersley (Šeril Tankerslėj) iš Kalifornijos gubernatoriaus gelbėjimo tarnybų biuro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausias gaisras supa 1,2 mln. gyventojų turintį San Diegą, kur dega beveik 100 tūkst. ha ir sunaikinta daugiau kaip 585 pastatai, pranešė vietos pareigūnai.

"Tai neįtikėtina, - sakė savo tarnybą netrukus baigsiantis valstijos gubernatorius Gray Davisas (Grėjus Deivisas), apsilankęs nelaimės zonoje. - Tai lyg karo zona. Nuoširdžiai užjaučiu visas namų netekusias šeimas".

Gubernatorius paragino kaimynines Arizonos ir Nevados valstijas atsiųsti pastiprinimą kovoti su gaisrais, nes išsekusiems Kalifornijos ugniagesiams niekaip nepavyksta sutramdyti milžiniškuose plotuose siaučiančių liepsnų.

REKLAMA

Gaisrus, kurių du, kaip mano pareigūnai, sukėlė padegėjai, gesina daugiau kaip 7 tūkst. ugniagesių, tačiau nepanašu, kad artimiausiu metu pavyks juos suvaldyti.

Išrinktasis Kalifornijos gubernatorius, Holivudo žvaigždė Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris) apsilankė gaisrų nuniokotoje Venturos apygardoje, išklausė aukštų pareigūnų ataskaitą ir gyrė didvyriškas ugniagesių pastangas.

"Tai, ką padarė mūsų ugniagesiai ...nepaprasta, - sakė jis. - Jie 24 valandas per parą dirba neįtikėtiną darbą. Štai kodėl šiandien esu čia aplankyti kai kuriuos ugniagesius ir pasakyti jiems, kokie ...didvyriai jie yra".

REKLAMA

Patvirtinta, kad dėl gaisrų San Diege mirė 11 žmonių, o dar 24 mirties atvejų aplinkybės tiriamos - aiškinamasi, ar juos taip pat galima susieti su gaisrais.

Du žmonės žuvo San Bernardino apygardoje, esančioje 80 km į rytus nuo Los Andželo.

Dar du žmonės žuvo Meksikoje, kur gaisrai atslinko nuo San Diego pusės.

Kitas milžiniškas gaisras, kurį, kaip manoma, sukėlė padegėjai, nusiaubė daugiau kaip 36 tūkst. ha plotą ir sunaikino mažiausiai 14 namų prabangiame Simi Valio rajone, esančiame į šiaurės rytus nuo Los Andželo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečias didelis gaisras tebesiaučia San Bernardine - vienoje iš keturių apygardų, kur paskelbta nepaprastoji padėtis. Čia du gaisrai, kurie sekmadienį susiliejo į vieną, išdegino 33 tūkst. ha plotą.

Šiame kalnuotame rajone sudegė daugiau kaip 460 namų, o dar 27 tūkstančiams gresia gaisro, kuris taip pat tikriausiai buvo sukeltas tyčia, pavojus. Teisėsaugos pareigūnai dėl to ieško dviejų vyrų, kuriems gali būti pateikti kaltinimai nužudymu.

Įsisiautėjus gaisrams buvo sunkiai sužeisti mažiausiai šeši ugniagesiai.

Federalinės aviacijos administracijos pareigūnai pranešė, kad pagrindinis regiono radaro centras netoli San Diego, kuris buvo evakuotas sekmadienį, bus uždarytas iki to laiko, kai darbuotojams bus saugu grįžti.

Uždarius šį centrą nuo vienos iki šešių valandų vėlavo šimtai lėktuvų, o daugybė kitų skrydžių buvo atšaukti.

AFP-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų