REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas trečiadienį atsiribojo nuo savo patarėjo užsienio politikos klausimais Alvydo Medalinsko atviravimų su žurnalistais apie neva nepakeliamą užsienio reikalų ministro Antano Valionio charakterį.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu pats ministras paprašė prezidentą "pašalinti trukdžius" konstruktyviam Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos darbui.

REKLAMA

"Aš kategoriškai neigiamai vertinu tokius dalykus ir nemanau, kad pareigūnų asmeninės simpatijos ir nesimpatijos turėtų būti diskutuojamos spaudoje. Antra, aš kalbėjausi su patarėju, aš tikiuosi, kad ateityje tokiu dalykų nebus", - žurnalistams trečiadienį sakė R.Paksas.

BNS šaltinių teigimu, visą prezidento ir jo patarėjų rytinio pasitarimo skirtą laiką užėmė aiškinimasis dėl dienraštyje "Lietuvos rytas" trečiadienį pasirodžiusios informacijos apie A.Medalinsko komentarus žiniasklaidai.

REKLAMA
REKLAMA

Anot dienraščio, antradienį po Prezidentūroje įvykusio brifingo, žurnalistams išjungus kameras ir diktofonus, patarėjas A.Medalinskas pratrūko prisiminimais, neva jo ir A.Valionio nesutarimai prasidėjo prieš kelerius metus, A.Medalinskui vadovaujant Seimo Užsienio reikalų komitetui. Dienraštis citavo A.Medalinsko žodžius, jog prasidėjus R.Pakso kadencijai, buvo galimybių pakeisti ministro poste A.Valionį kitu žmogumi, tačiau baimintasi, kad tuomet prezidentas būtų apkaltintas užsienio politikos tęstinumo griovimu.

Trečiadienį ryte prezidento spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame sakoma, kad patarėjo privačiame pokalbyje išsakytos mintys "nėra oficiali prezidento pozicija".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Prezidentas Rolandas Paksas neigiamai vertina valstybės pareigūnų viešą santykių aiškinimąsi žiniasklaidoje. Prezidentas užtikrina, kad pareigūnų asmeniniai santykiai neturi ir neturės jokios įtakos sprendžiant svarbius valstybės reikalus", - sakoma pranešime spaudai.

Tuo tarpu A.Valionis BNS trečiadienį sakė, jog pasirodžiusį straipsnį aptarė telefonu su prezidentu.

"Pokalbis su prezidentu buvo konstruktyvus. Aš manau, kad reikia pašalinti trukdžius, kurie trukdo konstruktyviam Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos darbui", - sakė A.Valionis.

REKLAMA

"Aš noriu kad būtų normalūs tarnybiniai santykiai. Aš noriu, kad būtų užtikrintas Lietuvos užsienio politikos vientisumas, o patarėjo veikla prie to visiškai neprisideda", - apgailestavo ministras.

A.Valionio teigimu, prezidento spaudos tarnybos pranešime A.Medalinsko išsakytos mintys nėra atitinkamai vertinamos, be to, ministro žiniomis, patarėjo pokabis su žurnalistais nebuvo privatus.

Ministras taip pat pažymėjo niekada nesivėlęs į jokį viešą santykių aiškinimąsi ir to nedarysiantis.

"Aš savo santykių niekada nesiaiškinau ir niekada nesiaiškinsiu per žiniasklaidą", - sakė A.Valionis.

REKLAMA

Ministras taip pat pažymėjo neturintis tokių asmeninių santykių su A.Medalinsku.

"Iš A.Medalinsko nuolat girdžiu neigiamus vertinimus, kažkokias insinuacijas mano atžvilgiu. O įžeidimai mano atžvilgiu kertasi ne tik su tarnyba, bet ir elementaria žmogaus etika", - teigė UR ministras.

A.Valionis taip pat pažymėjo, kad dienraštyje užstodamas susikompromitavusius diplomatus, A.Medalinskas pasireiškė kaip neformalus diplomatų advokatas.

"Tai kenkia prezidentui ir šie pareiškimai turi būti nevienareikšmiškai Prezidentūros įvertinti. Prezidentas man pasakė, kad jo pozicija su A.Medalinsko nesutampa", - sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BNS šaltinių URM teigimu, spėjama, kad A.Medalinskas savo pareiškimais bando daryti įtaką teismo sprendimui, sutrukdyti ikiteisminį tyrimą. Planuojama, kad teismas nuosprendžius penkių konsulų byloje pradės skelbti penktadienį. Liepą septyni Lietuvos URM konsuliniai pareigūnai buvo atleisti dėl įtarimų ėmus neteisėtą atlygį už tarpininkavimą Rusijos ir Baltarusijos turistinėms firmoms gaunant Lietuvos vizas.

Rugsėjo pradžioje A.Medalinskas viešai priekaištavo A.Valioniui dėl tariamos netvarkos Užsienio reikalų ministerijoje, nors prezidentas apibūdino ministrą kaip principingą ir kompetentingą pareigūną.

REKLAMA

Atsakydamas į prezidento patarėjo priekaištus dėl neva negero klimato ministerijoje, A.Valionis taip pat viešai pareiškė neleisiantis politizuoti diplomatinės tarnybos, o A.Medalinsko elgesį palygino su "bandymu vairuoti automobilį sėdint ant galinės sėdynės".

BNS šaltinių teigimu, A.Medalinskas kolegoms Liberalų demokratų partijoje yra prasitaręs apie ketinimus kandidatuoti į Europos Parlamentą.

Europos parlamento rinkimai vyks kitų metų birželį.

BNS susisiekti su prezidento patarėju nepavyko, nes jo mobilusis telefonas buvo išjungtas, o darbo kabinete Prezidentūroje jo nebuvo.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų